Rafinaria Rafo Onesti ajunge la fier vechi. Conducerea a decis dezmembrarea fabricii
by Ancheteonline February 19, 2015 0 commentsRafinaria RAFO Onesti va fi vanduta la fier vechi, dupa ce firma care detine participatia majoritara, controlata de un cetatean rus, a votat in AGA o propunere in acest sens pe care a introdus-o pe ordinea de zi la inceputul lunii februarie, potrivit Mediafax.
Terenul rafinariei urmeaza sa fie folosit ca platforma industriala pentru o serie de proiecte tehnice.
“Se aproba imputernicirea directorului general al RAFO SA sa inceapa procedura de desfacere (vanzare) a activelor si utilajelor aferente ale companiei. Pretul de vanzare a activelor si a utilajelor se va stabili in baza preturilor utilajelor pe piata second-hand, dar nu poate fi mai mic decat pretul fierului vechi pe piata locala romaneasca in ziua semnarii contractelor de vanzare/cumparare a utilajelor”, se arata in raportul cu decizia AGA transmis de companie Bursei de Valori Bucuresti (BVB).
Acest punct a fost aprobat cu votul actionarului majoritar, firma Petrochemical Holding din Viena, care l-a si introdus pe ordinea de zi la inceputul lunii februarie. Voturile pentru exprimate reprezinta 96,51% din actiunile RAFO, participatie detinuta de Petrochemical Holding, controlata de cetateanul rus Iakov Goldovskiy. Restul de 3,48% apartine mai multor actionari.
Sumele obtinute din vanzarea instalatiilor RAFO vor fi folosite pentru finantarea activitatii curente, plata obligatiilor de mediu si intretinea infrastructurii existente in vederea dezvoltarii pe terenurile rafinariei a unei platforme industriale pentru implementarea unor proiecte tehnice, se arata in anunt.
Platforma petrochimica Borzesti, din care a facut parte si rafinaria RAFO, a fost dezvoltata in 1964. Rafinaria a fost construita pentru a prelucra titei sulfuros de import.
RAFO a devenit companie independenta juridic in 1991, iar in 2001 firmele Imperial Oil din Bacau si Canyon Servicos din Portugalia au achizitionat de la Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Activelor Statului (APAPS) 59,99% din actiunile rafinariei, pentru 7,48 milioane dolari. Ulterior, participatia celor doua firme la RAFO a ajuns 94,5%.
Imperial Oil Bacau, apartinand lui Corneliu Iacobov, si Canyon Servicos s-au angajat, la privatizarea rafinariei, sa efectueze, intr-un interval de cinci ani, investitii de 80 de milioane de dolari si sa isi asume toate datoriile comerciale ale societatii, de aproximativ 200 milioane de dolari.
Imperial Oil era, la acea data, actionarul majoritar la Rafinariei Darmanesti, iar Canyon Servicos era o companie axata in principal pe investitii de capital, avand actionari din Portugalia si Elvetia.
Seful APAS de la acea vreme, Ovidiu Musetescu, declara in 2002 ca este mandru de privatizarea RAFO.
No Comments so far
Jump into a conversationNo Comments Yet!
You can be the one to start a conversation.