Metodele eficiente de tortura ale tortionarului Visinescu: de la infometarea crunta la batai fara mila

Metodele eficiente de tortura ale tortionarului Visinescu: de la infometarea crunta la batai fara mila

Metodele eficiente de tortura ale tortionarului Visinescu: de la infometarea crunta la batai fara mila

by September 25, 2015 0 comments

Consilierul prezidențial Andrei Muraru, fost președinte al IICCMER și cel care a demarat campania pentru aducerea torționarilor comuniști în fața justiției, scrie despre motivarea Curții de Apel privind condamnarea lui Alexandru Vișinescu la 20 de ani de închisoare.

Într-un text pentru revista ”Observator cultural”, Muraru scrie că Vișinescu, care va împlini 90 de ani duminică, a fost condamnat pentru că judecătoarea a considerat că el a aplicat un ”program eficient de extermninare a deținuților politici asumat și pus în executare de către inculpat”. Din din cele 14 decese înregistrate la închisoarea Rm. Sărat, moartea a șase deținuți reprezintă ”consecința faptelor inculpatului”. Acestea sunt ”mai mult decât simple acte de ucidere, constituind acte de exterminare” fiindcă fostul comandant ”a urmărit, cu asiduitate, producerea acelui rezultat, pentru obținerea căruia au fost utilizate mijloace variate, cauzatoare de suferințe de durată, intense și chinuitoare, de cele mai multe ori conjugate (de la înfometare cruntă și lipsire deliberată de asistență medicală până la bătăi aplicate cu participarea sa nemijlocită sau tolerate de el cu totală indiferență)”.

Alexandru Vișinescu a făcut ”dovada unei intenții criminale”. În privința morții liderului PNȚ Ion Mihalache, Curtea de Apel a constatat că: ”Faptele probate anterior prezentate dovedesc în afara oricărui dubiu, că acest deținut politic, mai presus de toți ceilalți, a fost ținta preferată a acțiunilor inculpatului, care, pe parcursul a aproximativ 7 ani, cât s-a aflat în custodia sa, a urmărit, în permanență, distrugerea psihică și anihilarea lui fizică, îndeosebi prin înfometare, privarea de regim alimentar și asistență medicală, chiar contrar recomandărilor medicului, pedepsele disciplinare, numeroase și severe, discreționar aplicate, și, nu în ultimul rând, violența fizică, exercitată cu brutalitate mai ales atunci când, de multe ori, el reclama verbal torturile la care era supus din motive politice și scopul lor exterminator, generând revoltă în rândul celorlalți deținuți”.

Instanța a ajuns la concluzia că faptele lui Vișinescu, de o gravitate extremă și de o ”cruzime inimaginabilă”, arată în bună măsura primitivismul și brutalitatea acestui individ și ”îl indică pe acesta nu doar ca pe un instrument, ce și-a dovedit cu prisosință capabilitatea, folosit de autoritățile statale ale epocii pentru îndeplinirea obiectivului politic al nimicirii ”dușmanilor de clasă” anume plasați în custodia sa, ci drept artizanul și executantul plin de zel al unui program original de persecutare brutală a deținuților ”contrarevoluționari” (supuși în permanență, fără vreo urmă de remușcare din partea sa, la tratamente inumane și degradante și acte repetate de tortură fizică și psihică, culminând cu exterminarea

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.