Lucrări de reabilitare a Teatrului de Nord din municipiul Satu Mare
by admin December 23, 2015 0 commentsDupă un secol de când s-a pus piatra de temelie a clădirii Teatrului de Nord, Primăria Satu Mare a reuşit să recepţioneze ieri lucrările de reabilitare a imobilului. Din câte se pare, primul spectacol va avea loc în cursul lunii mai, după ce se vor rezolva şi unele neajunsuri legate de alimentarea cu energie electrică sau dotări cu tehnică modernă de lumină şi sunet, potrivit presei locale.
Primul spectacol, în luna mai
Primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, a ţinut să le mulţumească tuturor celor care au pus umărul la reuşita acestui proiect, de la echipa de implementare a proiectului de la Primăria Satu Mare şi până la fostul primar al municipiului Satu Mare, Iuliu Ilyes, care a fost prezent la eveniment. Fostul edil şef al municipiului Satu Mare a declarat că acest proiect nu a fost unul uşor de implementat, dar se bucură că, totuşi, clădirea a fost reabilitată într-un final. Managerul general al Teatrului de Nord, Vasile Ţăran, a precizat că primul spectacol se va juca pe scena Teatrului în cursul lunii mai, după ce se vor rezolva anumite aspecte cu privire la alimentarea cu energie electrică sau cele privind dotarea cu tehnică modernă de lumină şi sunet.
Trei ani de proceduri şi lucrări
Perioada de implementare a proiectului a fost de 44 de luni, începând cu data de 13.04.2012. Lucrările propriu-zise au demarat după semnarea, la 29.10.2014, a contractului de execuţie. Valoarea totală a proiectului a fost de 13.395.300,22 lei, TVA inclus, iar asistenţa financiară nerambursabilă a fost de 9.944.700,86 lei.
Principalele intervenţii au constat în consolidarea structurii clădirii, consolidarea structurii acoperişului şi înlocuirea învelitorii, reabilitarea finisajelor din sala de spectacole şi spaţiile interioare de deservire, reabilitarea finisajelor exterioare şi a învelitorii, reabilitarea trotuarelor, platformelor exterioare şi a spaţiilor verzi, înlocuirea totală a instalaţiilor sanitare, electrice, termice, realizarea instalaţiilor de avertizare la incendiu, de supraveghere video interior-exterior, a sistemului automat de stingere a incendiilor, construcţia a două bazine de rezervă în caz de incendiu echipate cu sisteme de pompare, realizarea instalaţiilor de curenţi slabi, realizarea instalaţiilor de tehnică de lumini şi sunet, realizarea instalaţiilor de tehnică de scenă.
În cadrul proiectului, Teatrul a beneficiat şi de importante dotări, în măsură să-i asigure un înalt grad de funcţionalitate, la nivelul unei instituţii de cultură cu adevărat moderne. Este vorba despre utilaje pentru instalaţii termice, generator de curent, tehnică de lumini şi sunet, dotări tehnică de scenă şi mobilier sală de spectacole şi foaier.
Piatra de temelie, pusă în 1889
Piatra de temelie a actualei clădiri a fost pusă în anul 1889. Clădirea a fost construită în stil neoclasic, cu un etaj. Faţada, realizată în trei registre, din care cel din centru este decroşat în profil semicircular, cu un acoperiş cupolă, are la parter un pridvor susţinut de patru stâlpi. Ferestrele faţadei sunt boltite şi au un ancadrament terminat în partea superioară cu frontoane triunghiulare decorative. Sala de spectacole a fost construită să cuprindă 800 de locuri și este decorată în stucatură, cu motive specifice epocii. Arhitecţi au fost Voijta Adolf şi Szikszay Lajos, iar decoraţiile şi frescele interioare au fost executate de Spanraft şi Hirsch.
No Comments so far
Jump into a conversationNo Comments Yet!
You can be the one to start a conversation.