Chinezii care viziteaza Romania vor obtine vize prin agentii de turism. Durata maxima : 7 zile

Chinezii care viziteaza Romania  vor obtine vize prin agentii de turism. Durata maxima : 7 zile

Chinezii care viziteaza Romania vor obtine vize prin agentii de turism. Durata maxima : 7 zile

by January 9, 2016 0 comments
Pe 07.01.2016 a avut loc la sediul ANT, intalnirea dintre reprezentantii Autoritatii Nationale pentru Turism, Ministerul Afacerilor Externe, Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, Patronatului National al Agentiilor de Turism (Presedinte Conf. univ. dr. Dragos Radulescu, Decan al Facultatii de Relatii Economice Internationale, in cadrul UCDC) si ai Administratiei Nationale a Turismului din Republica Populara Chineza, in vederea stabilirii unui Protocol privind acordarea vizelor turistilor chinezi, sositi pe teritoriul Romaniei.
 
Din concluziile intalnirii: 


Discutii cu reprezentantii Administratiei Nationale a Turismului din Republica Populara Chineza:

– Se vor acorda vize, in cazul grupurilor organizate, prin agentii de turism romane si chineze agreate. Initial erau vizate numai agentiile membre ANAT, dar s-a hotarat ca acordarea vizelor sa se realizeze prin agentii membre ale unei structuri patronale cu reprezentativitate nationala. Cererile agentiilor doritoare se vor depune catre organizatia din care fac parte, ulterior de organizatie catre ANT, pentru a exista un control asupra acestora.

– MAE va acorda divese facilitati, in sensul in care nu este nevoie de garantii financiare pentru cei care calatoresc prin agentii de turism.
– Agentiile vor raporta turistii  chinezi ramasi in Romania, dupa plecarea grupului.

– Existenta unei reciprocitati si pentru grupurile de turisti romani care merg in China, in sensul in care se prezinta numai reprezentatul agentiei de turism, nu tot grupul.

– Discutia a privit situatia actuala nu si cea privind identificarea biometrica si ampretarea.

– Agentiile de turism vor suporta biletul de avion pentru repatrierea celor ramasi, nu si alte cheltuieli cu transport, cazare masa, pasaport, vize, escorta, etc. 

– Vizele se vor acorda in aprox. 7 zile.

– In ultimii 5 ani nu au fost cazuri de turisti chinezi ramasi in Romania.

– In anul 2015 nu au fost solicitari de grupuri organizate din China.

– Pentru un impact mai mare, va trebui ca pe langa Protocolul semnat, sa fie realizat si un ghid de aplicare pentru vize de agentii, eventual anexa la protocol.
– Cei de la EMIGRARI au nevoie de reglementari legale pentru orice modificari.
– Pentru definitivarea Protocolului se vor face modificari care vor fi trimise catre MAE si catre EMIGRARI precum si celorlalte parti implicate, urmand sa fie semnat in aprox. 3 saptamani.
– A fost adusa in discutie si  politica Bulgariei care acorda mult mai usor vize pentru turistii chinezi si chiar si pentru turistii moldoveni.
Discutii dupa plecarea reprezentantilor Administratiei Nationale a Turismului din Republica Populara Chineza:

 

– Problema vizelor si stationarea in vama pentru turistii moldoveni: MAE spune ca nu are atributii si ca trebuie intrebati cei de la MAI, fiind o problema de vama nu de vize, care se acorda relativ repede.

– Problema tratamentului turistilor moldoveni de catre consulatul de la Chisinau: trebui sa dam dovada de flexibilitate, dar nu ne lasa UE.

– Problema vizelor in general: se acorda usor vize pentru turistii din Orientul Mijlociu, pentru rusi, ucrainieni si pentu cei din Orientul Mijlociu, dar nu si pentru cei din tari cu potential terorist.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.