Cum a prejudiciat administratia Hava-Dumitrel, banul public. Arbitrajul a “viciat” rezultatul “meciului”dintre FC Unirea Alba Iulia si autoritatea locala

Cum a prejudiciat administratia Hava-Dumitrel, banul public. Arbitrajul a “viciat” rezultatul “meciului”dintre FC Unirea Alba Iulia si autoritatea locala

Cum a prejudiciat administratia Hava-Dumitrel, banul public. Arbitrajul a “viciat” rezultatul “meciului”dintre FC Unirea Alba Iulia si autoritatea locala

by February 29, 2016 0 comments

Premiera in justitia romaneasca: pentru ca partile s-au impacat, s-a pus lacat pe un prejudiciu de peste 11 milioane de lei, adus banului public. Un caz scandalos de musamalizare, in instanta, prin care inculpatii (persoane publice importante), au scapat de puscarie. Este vorba despre un dosar DNA, clasat in prima instanta, in care a fost implicata administratia PDL-PNL de la Alba Iulia. Cazul este foarte simplu: consiliul local si cel judetean au finantat ilegal ( asa cum spun procurorii DNA si DIICOT) un club privat de fotbal, prin intermediul unui mecanism de fraudare a banului public. Dar pentru ca Noul Cod Penal prevede posibilitatea impacarii partilor intr-un caz de inselaciune, totul a fost sters cu buretele.

Mai exact, cele doua consilii locale, au finantat, printr-un program comunitar, sportul local, dar, prin deturnare de fonduri, banii au ajuns la o echipa de fotbal, pentru plata salariilor fotbalistilor. Potrivit declaratiilor unui martor, intreg sistemul de capusare a bugetului local si judetan ar fi fost pus la cale de primarul Mircea Hava, presedinte al PDL(PNL) Alba, impreuna cu seful consiliului judetean Alba, Ion Dumitrel.

Si cum CJ si CL erau controlate politic de Hava( in calitate de sef al organizatiei PDL-PNL Alba), dosarul s-a inchis, in urma unei intelegeri( a se citi impacare), iar banii ( 20 milioane de lei) s-au dus pe apa Sambetei ( adica in buzunarul echipei de fotbal, SC Unirea Alba Iulia). Deoarece partile din dosar ( cele doua consilii locale si inculpatii), adica victima si beneficiarul, au batut palma, Tribunalul Alba a decis ca infractiunea a disparut.

Asa spune noul Cod Penal! Nu s-a tinut cont ca bugetului public a fost grav prejudiciat. Ramane un singur adevar, care nu poate fi contestat de nimeni: 11 milioane de lei din banul public, au ajuns in intretinerea clubului privat de fotbal, SC Unirea Alba Iulia, mai exact in salariile fotbalistilor si a conducerii acestei societati, controlate de liderii PDL (PNL), Alba Iulia, in speta de primarul Mircea Hava.

Cum s-a intamplat totul

Procurorii DNA explica cu lux de amunantul, in rechizitoriu, intreaga poveste. Potrivit dosarului DNA ,nr. 129/P/2011, au fost pusi sub acuzare, pentru inselaciune, fals si uz de fals, viceprimarul Paul Voicu si intreaga conducere a FC Unirea: Horia Bardas ( fost consilier local PDL), Marian Sarmas, Olivu Fenesan si Ioan Nicolae Lupu.
In motivarea actului de sesizare a instantei “s-a retinut, in esenta, ca inculpatii Lupu Nicolae, Fenesan Oliviu, Bardas Mihai-Horea, Sarmes Marian-Ionel, in perioada 2005-2010 cu intentie au indus si mentinut in eroare membrii Consiliului Judetean Alba si Consiliului Local al municipiului Alba-Iulia prin folosirea unor mijloace frauduloase cu ocazia derularii unor contracte de finantare incheiate cu cele doua institutii publice, cauzand un prejudiciu in suma de 11.730.000 lei.

S-a retinut, totodata, ca inculpatul Paul Voicu (viceprimar şi consilier local al municipiului Alba-Iulia), cu intentie in perioada 2005-2010, a ajutat inculpatii Lupu Nicolae, Fenesan Oliviu, Bardaş Mihai-Horea, Sarmes Marian-Ionel sa induca si mentina in eroare membrii Consiliului Local al municipiului Alba-Iulia prin folosirea unor mijloace frauduloase cu ocazia derularii unor contracte de finantare incheiate cu cele doua instituţii publice, cauzand un prejudiciu bugetului Consiliului Local al municipiului Alba-Iulia in suma de 8.070.000 lei”.

Facturi fictive

De asemenea, “ inculpatul Lupu Ioan Nicolae, in perioada 2005-2010, pentru a justifica transferul banilor din cadrul asociatiei in patrimoniul societatii comerciale, a emis in mod fictiv un numar de 70 facturi fiscale prin care a atestat in mod nereal faptul ca sumele inscrise pentru care se solicita plata reprezinta contravaloarea prestatiilor societatii comerciale catre asociatia sportiva”.

Procurorii DNA prezinta faptele asa cum au fost: “ Prin Hotararea nr. 263/25.08.2005 a Consiliului Local al municipiului Alba-Iulia, respectiv Hotararea nr. 180/25.08.2005 a Consiliului Judetean Alba s-a aprobat participarea celor doua institutii publice la constituirea Asociatiei „Fotbal Club Unirea 1924” Alba-Iulia cu scopul promovarii si sustinerii practicarii sportului in masa.

La data de 18.10.2005, a fost încheiat contractul de finantare nr. 05/2005 intre Consiliul Judetean Alba in calitate de institutie finantatoare si Asociatia „Fotbal Club Unirea 1924” Alba-Iulia in calitate de structura sportiva, act in baza caruia institutia publica se obliga sa finanteze anual cu o anumita suma fundatia care avea obligatia de a utiliza sumele de bani pentru „valorificarea aptitudinilor individuale ale jucatorilor de fotbal care activeaza la Centrul de copii si juniori al Fotbal Club Unirea 1924 (…) precum si finantarea cheltuielilor ocazionate de participare a echipei de fotbal FC Unirea 1924 la diverse conpetitii .Reprezentantul institutiei publice in cadrul asociatiei a fost desemnat inculpatul Fenesan Oliviu.

Un stadion gratis

De asemenea la data de 16.12.2005 a fost incheiat contractul de finanţare inregistrat sub nr. 23556/2005 intre Consiliul Local al municipiului Alba-Iulia in calitate de institutie finantatoare si Asociatia „Fotbal Club Unirea 1924” Alba-Iulia in calitate de structura sportiva avand un conţinut similar cu cel încheiat cu Consiliul Judeţean Alba. Reprezentantul instituţiei publice în cadrul asociaţiei a fost desemnat inculpatul Bardaş Mihai-Horia.
Pentru aducerea la indeplinire a obiectului de activitate al asociatiei sportive Consiliul Local al municipiului Alba-Iulia a cedat in baza contractului de comodat nr. 16974/2005, cu titlu gratuit folosinta stadionulu municipal precum si bazele sportive aferente”.

Procurorii explica mecanismul infractional: “ Deoarece, in realitate, asociatia sportiva nu detinea un centru de copii si juniori ori echipa pentru seniori care apartineau unei societati private respectiv SC Fotbal Club Unirea 2006 SA (fosta SC Fotbal Club Municipal Apulum SA), iar potrivit Legii nr. 350/2005 privind finantarile publice din fonduri nerambursabile, institutiile publice nu puteau finanta activitatea societatii comerciale, inculpatii Sarmes Marian-Ionel, Fenesan Oliviu, Bardas Mihai-Horia si Lupu Nicolae cu ajutorul inculpatului Paul Voicu, viceprimar al municipiului Alba-Iulia si consilier local, au creat un mecanism infractional prin intermediul caruia banii rezultati din finantarile institutiilor publice pentru Asociatia „Fotbal Club Unirea 1924” Alba-Iulia erau transferati catre societatea comerciala SC Fotbal Club Unirea 2006 SA Alba-Iulia.

Operatiuni frauduloase

Pentru a crea o aparenta de legalitate operatiunii frauduloase de transfer a sumelor de bani, la data de 01.11.2005, a fost incheiat un contract de prestari servicii prin intermediul caruia societatea comerciala, în schimbul unei remuneratii, presta in favoarea asociatiei sportive activitati pentru atragerea persoanelor pentru practicare a sportului, derularea de programe pentru participarea tinerilor la viata sportiva, asigurarea unei pregatiri corespunzatoare a sportivilor, activitati care, in fapt , nu au fost prestate deoarece, asa cum am aratat, asociatia sportiva nu avea un centru de copii si juniori ori echipa pentru seniori.

Pentru a obtine finantarile (cotizatiile) de la Consiliul Local al municipiului Alba-Iulia si Consiliul Judetean Alba, Consiliul Director al Asociatiei Fotbal Club Unirea 1924, in cadrul sedintei, stabilea sumele de bani care erau necesare pentru sustinerea echipelor de fotbal (in special cea de seniori) cu privire la care se facea referire ca apartin asociatiei. Ulterior , procesele-verbale de sedinta erau inaintate la institutiile publice finantatoare unde in baza unui raport al comisiilor de specialitate era initiat proiectul de hotarare care era supus aprobarii in sedintele de Consiliu local si judetean”.

Inselaciune

DNA argumentateaza infractiunea de inselaciune: “Potrivit declaratiilor consilierilor judeteni si locali, audiati in cauza, acestia au votat avand convingerea ca sumele de bani sunt destinate Asociatiei Fotbal Club Unirea 1924, fara a cunoaste ca, in realitate, aceasta entitate nu are mijloacele pentru realizarea scopului in care a fost creata, declaratii care se coroboreaza cu inscrisurile (expunere de motive, hotarari ale Consiliilor local si judetean) in care se atesta faptul ca sumele de bani urmeaza a fi utilizate pentru aducerea la indeplinire a scopului asociatiei.
In perioada de referinta, inculpatii Fenesan Oliviu si Sarmes Marian-Ionel au intocmit si semnat un numar de 16 procese-verbale de sedinta ale Consiliului director al Asociatiei „Fotbal Club Unirea 1924” Alba-Iulia in care au inserat mentiuni nereale cu privire la faptul ca sumele ce urmau a fi acordate cu titlu de finantare de catre Consiliul Judetean Alba si Consiliul municipiului Alba-Iulia vor fi folosite pentru aducerea la indeplinire a obiectului de activitate al asociatiei” .

Procurorii considera ca “in acest mecanism infractional, in vederea inducerii si a mentinerii in eroare a consilierilor locali si judeteni a intervenit si inculpatul Paul Voicu care indeplinea functiile de viceprimar al municipiului Alba-Iulia, respectiv consilier local.

Viceprimarul stia

In exercitarea atributiilor conferite de lege in functia publica de viceprimar, inculpatul Voicu Paul a luat la cunostinta de faptul ca Asociatia Fotbal Club Unirea 1924 nu detine echipe de fotbal, deoarece in mod repetat a aprobat ca sportivii apartinand societatii comerciale SC Fotbal Club Unirea 2006 SA sa beneficieze de diferite facilitati.
Inculpatul Paul Voicu cunostea destinatia reala a sumelor de bani aprobate de catre Consiliul local al municipiului Alba-Iulia dovada fiind si adresa nr. 16 725/08.08.2006 a Primariei municipiului Alba-Iulia semnata de catre inculpatul Paul Voicu prin care se solicita SC Fotbal Club Unirea 2006 SA sa comunice situatia actionariatului precum si „hotararea consiliului director privind majorarea contributiei in vederea sustinerii activitatii clubului de fotbal pentru anul 2006”.

Mai mult, inculpatul Paul Voicu s-a ocupat personal de deturnarea fondurilor de la consiliul local: “Cunoscând aceste aspecte, inculpatul Paul Voicu, in calitate de consilier local a initiat proiecte de hotarari si a participat la votarea unor astfel de proiecte privind aprobarea cotizatiei aferente Asociaţiei Fotbal Club Unirea 1924 cunoscând că în realitate asociaţia nu deţine echipe de fotbal, modalitate în care a ajutat pe inculpatii Sarmes Marian-Ionel, Fenesan Oliviu, Bardas Mihai-Horia si Lupu Nicolae sa induca si sa mentina in eroare consilierii locali ai municipiului Alba-Iulia la momentul in care erau supuse spre aprobare proiectele de hotarare privind aprobarea cotizatiei aferente Asociatiei Fotbal Club Unirea 1924.

Mentinerea in eroare a consilierilor judeteni si a consilierilor locali in scopul aratat anterior s-a facut si de catre inculpaţii Bardas Mihai-Horea si Fenesan Oliviu prin participarea acestora la şedinţele Consiliului Judeţean Alba cat si ale Consiliului Local al municipiului Alba-Iulia, mprejurare in care dupa caz, au initiat proiectele de hotarari privind acordarea sumelor de bani Asociatiei Fotbal Club Unirea 1924, au participat la sedintele unde s-a aprobat acordarea sumelor de bani precum si prin aceea ca in cadrul sedintelor au sustinut ca sumele de bani vor fi utilizate conform scopului asociatiei cunoscand ca de fapt urmeaza a fi folosite pentru sustinerea unei entitati cu capital privat.

Garda Financiara a semnalat

Potrivit procurorilor, mecanismul infractional de deturnare de fonduri a fost semnalat si de comisarii de la Garda Financiara: “Cu ocazia unui verificari financiar contabile efectuate de catre Garda Financiara, s-a stabilit ca Asociatia „Fotbal Club Unirea 1924” Alba-Iulia nu a detinut si nu detine sportivi legitimati la aceasta asociatie ori centre de copii si juniori precum si faptul ca transferul sumelor de bani din cadrul Asociatiei „Fotbal Club Unirea 1924” Alba-Iulia catre SC Fotbal Club Unirea 2006 SA (fosta SC Fotbal Club Municipal Apulum SA), de fapt erau destinate sustinerii cheltuielilor ocazionate de echipele de fotbal detinute de catre societatea comerciala, inclusiv pentru plata salariilor precum si a contributiilor aferente salariilor”.

Desi faptele penale incriminate de procurorii DNA erau mai mult decat clare – bugetele consiliului local si judetean au fost prejudiciate cu 11 milioane de lei in urma unui mecanism de inselaciune si fals, pus la cale de viceprimar,( cu incuviintarea primarului Mircea Hava), impreuna cu sefii echipei de fotbal, Unirea Alba Iulia, inc ulpatii au scapat.

Totusi, au scapat

Tribunalul Alba i-a achitat pe suspecti, pe motiv ca ei au beneficiat de prevederile noului Cod penal, in care se spune ca infractiunea de inselaciune dispare daca partile implicate ( victima si inculpat), se impaca. Faptele s-au savarsit cu mult timp inainte de intrarea in vigoare a noului Cod Penal ( in perioada 2005-2009), dar potrivit Curtii Constitutionale, cei pusi sub acuzare beneficiaza de prevederile legii mai favorabile. Judecatorii Tribunalului Alba nu au tinut cont ca exista un prejudiciu adus banului public si nici macar nu s-a pus in discutie recuperarea daunelor produse in urma acestei impacari.

Salvarea- noul Cod Penal

Astfel, potrivit deciziei Tribunalui Alba din martie 2015, ”instanţa considera ca se invedereaza a fi mai favorabila inculpatilor, in functie de sanctiune, precum si de posibilitatea intervenirii impacarii intre parti, si in aplicarea globala a acesteia, legea noua – Codul penal în vigoare. In conformitate cu dispozitiile art. 159 Cod procedura penala, alin.1, impacarea poate interveni in cazul in care punerea in miscare a actiunii penale s-a facut din oficiu, daca legea o prevede in mod expres, potrivit alin.3, impacarea produce efecte numai cu privire la persoanele intre care a intervenit si daca are loc pana la citirea actului de sesizare a instantei, iar potrivit alin.2, in cazul persoanei juridice, impacarea se realizeaza de reprezentantul sau legal sau conventional, or de catre persoana desemnata in locul acesteia”.

Este interesant de vazut si care sunt partile care s-au impacat in acest dosar, in urma caruia, inculpatii au scpat basma curate. Nu este vorba despre o impacare intre doua persoane fizice, o victima , care s-a considerat inselata si care a depus plangere penala, si suspect. Aici este vorba despre doua institutii publice care au fost prejudiciate cu 20 milioane de lei si 5 inculpati, care s-au constituit intr-un grup infractional, asa cum au prezentat faptele procurorii DNA.

Paguba nu a fost recuperata

Mai mult, trebuie precizat ca paguba nu a fost recuperata. De asemenea, sunt relevante si legaturile stranse dintre cele doua parti care s-au impacat. Aici a fost vorba mai mult de o intelegere la nivel politic. Toti inculpatii din acest dosar sunt membrii PDL (PNL) sau au legatura cu acest partid. Viceprimarul Paul Voicu este presedinte al PDL(PNL) al municipiului Alba Iulia, Horia Bardas este un fost consilier local PDL, iar Marian Sarmes,( fost presedinte al clubului Alba Iulia), Olivu Fenesan si Ioan Nicolae Lupu, sunt apropiati ai primarului Mircea Hava, presedinte al PDL(PNL) Alba.

Atunci, ne punem intrebarea : despre ce fel de impacare vorbim? Intreg consiliul local Alba Iulia era controlat de PDL(PNL), iar la consiliul judetean, aceeasi situatie: presedinte, Ion Dumitrel si majoritatea pedelisto-penelista. Deci, o impacare in familie.

Prevederile noului Cod Penal au venit ca o manusa pentru inculpatii din acest dosar. S-au impacat intre ei. Degeaba mai punem in discutie in discutie si starea de conflict de interese in care s-a aflat inculpatul ( potrivit procurorilor DNA), Voicu Paul, care, in calitate de consilier local a votat hotararea consiliului local, prin care CL a respins constituirea ca parte civila in acest proces. Aici nu a contat interesul public, al cetateanul, care a fost pagubit cu 11 milioane de lei, tocmai de catre cei care au fost votati sa le reprezinte interesele.

Dupa ce Tribunalul Alba a inchis dosarul penal, iar inculpatii au fost declarati nevinovati, procesul a continuat la Curtea de Apel Alba, doar pe civil, deoarece consiliul judetean a cerut recupearea prejudiciului. In fapt a fost doar o mica manevra juridica, deoarece CJ nici macar nu a stabilit, pe baza unei expertize , o suma clara a daunelor produse de cei invinuiti. Asa ca , era de la sine inteles ca judecatorii de la Curtea de Apel i-a disculpat definitiv pe cei suspecti in acest dosar.

In spatele afacerii, Mircea Hava

Interesant este si faptul ca unul dintre inculpati, in timpul urmaririi penale, a declarat, intr-una dintre depozitii, ca de fapt, in spatele intregii masinatiuni, considerate infractionale, s-ar afla primarul Mircea Hava si presedintele consiliului judetean, Ion Dumitrel. Potrivit presei locale (http://alba24.ro/instigare-la-inselaciune-unul-din-inculpatii-din-dosarul-finantarilor-ilegale-de-la-fc-unirea-arunca-vina-in-ograda-lui-hava-si-dumitrel-111597.html), Marian Sarmeș, membru in CA la FC Unirea Alba Iulia, ii acuza pe primarul Mircea Hava si pe presedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, de instigare la inselaciune.

De asemenea, de semnalat este si faptul ca reteaua de fraudare a banului public ( potrivit procurorilor DNA), desfasurata la clubul de fotbal, FC Unirea Alba Iulia , apare si intr-un alt dosar penal instrumentat, de aceasta data de DIICOT. Astfel, procurorii de la crima organizata au fost primii care au descoperit metodele de prejudiciere a banului public, instrumentate de CL si CL, dosar care a fost apoi preluat de DNA.

DIICOT, pe aceeasi limba cu DNA

Potrivit site-ului alba 24.ro, nuumele SC „Fotbal Club Unirea 2006” se regaseste in rechizitoriul intocmit de procurorii DIICOT, in 2011, alaturi de alte firme, „protejate” de angajatii DGFP Alba, judecati in dosarul „Pomponio”. Din datele prezentate de procurori reiese ca Ioan Dobra si Dorin Contan ar fi aprobat pe numele clubului sportiv o restituire ilegala de TVA si au omis sa sesizeze oamenii legii cu privire la neregulile identificate . Ioan Dobra, fost director adjunct la Finante Publice, este fratele fostului senator PDL, Nicolae Dobra, un apropiat al primarului Mircea Hava.

In rechizitoriul DIICOT se arata ca “ in cursul anului 2010, la dispoziţia directorului DGFP Alba, Ioan Dobra, Dorin Conţan şi Ioan Lazar au efectuat la SC „Fotbal Club Unirea 2006 SA” un control pe tema rambursarilor de TVA”. Cu aceasta ocazie, s-au constatat mai multe ilegalitati ce imbracau forme penale, care nu au fost sesizate institutiilor de resort, asa cum aveau obligatia, in calitate de functionari publici cu atributii de control.

Interesant este ca si in acest dosar sunt prezentate date despre prejudicierea banului public de catre reteaua de la Fotbal Club Alba Iulia. Din paginile rechizitoriului reiese ca SC Fotbal Club Unirea 2006 SA, societate privata care detine în proprietate echipa de fotbal a municipiului Alba Iulia , folosea in principal, pentru desfasurarea activitatii, bani publici proveniti din sponsorizări de la consiliul judetean Alba si consiliul local Aba Iulia.

Procurorii mai precizeaza ca, la aceasta societate, impreuna cu alte persoane, era cenzor si Ioan Dobra, directorul adjunct al Finantelor Publice, fapt care demonstreaza interesul direct al acestuia de a musamaliza faptele presupus ilegale care se produceau la clubul de fotbal. In cele din urma Ioan Dobra, in dosarul “Pomporio” a fost condamnat , in 2015, la inchisoare cu suspendare pentru sprijinirea unui grup infractional organizat si pentru conflict de interese.

Ca o concluzie, am putea spune ca desi inculpatii au scapat de mana lunga a justitiei, faptele penale au ramas: bugetul public a fost capusat cu 11 milioane de lei, bani care, in loc sa ajunga in infrastructura ( scoli, spitale, drumuri), s-au dus in buzunarele private ale unor fotbalisti, angajati la un club privat de fotbal. Poate, la un moment dat, mai marii judetului Alba, o sa dea socoteala pentru acest caz.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.