Un prim pas spre reintroducerea serviciului militar obligatoriu?

Un prim pas spre reintroducerea serviciului militar obligatoriu?

Un prim pas spre reintroducerea serviciului militar obligatoriu?

by August 18, 2016 0 comments

Ministrul Apararii, Mihnea Motoc, spune ca suspendarea stagiului militar obligatoriu “a creat un gol” care va fi inlaturat prin infiintarea stagiului militar voluntar pentru liceeni si studenti. Ministrul a declarat ca infiintarea acestui stagiu este o forma “precursoare” in aplicarea legii rezervistului voluntar, potrivit News.ro.

Prezent, joi, la Buzau, la Centenarul Armatei a 2-a, ministrul Apararii Mihnea Motoc a vorbit despre infiintarea stagiului militar voluntar pentru liceeni si studenti, spunand ca ideea a fost analizata de toti factorii si are “sanse frumoase de a se concretiza”, avand aplicabilitate in toate orasele in care sunt centre universitare, garnizoane ori acolo unde functioneaza institutii de formare militara medie.

“Este o idee, o initiativa cu aplicare regionala, gandita in acest fel, dar care a fost analizata cu reprezentantii institutiilor din sistemul de aparare ordine publica si siguranta nationala de acolo,cu reprezentantii mediului academic, are sanse frumoase de a se concretiza. Noi am gasit-o ca fiind o idee buna, am salutat-o, am dori ca abordarea sa fie centralizata ca si conceptie si executie. Trebuie sa vedem cam ce nevoi de pregatire de tip militar am avea in Armata, intr-o anumita perspectiva si care, sigur,  vor fi resursele bugetare necesare in acest scop. Ideea e buna, are aplicabilitate in toate punctele in care sunt centre universitare ori garnizoane ori institutii de formare miliara medii”, a declarat ministrul Mihnea Motoc.

In acelasi context, ministrul Apararii a declarat ca proiectul privind stagiul militar voluntar in randul tinerilor trebuie vazut ca o “forma preliminara, precursoare” pentru tipul de pregatire pe care Armata il are in vedere in cadrul aplicarii legii rezervistului voluntar.

“Vom antrena aici, pe de o parte, pe cei interesati – participarea se face cu titlu voluntar – care nu au pregatire militara prealabila, precum si pe cei care, la un moment dat, au trecut printr-o anume forma de pregatire militara. Cu titlu preliminar, gandim sa punem accentul in cadrul aplicarii legii rezervistului pe cei care vin fara un  background militar dar care au paleta de cunostinte moderne care sa le permita sa se familiarizeze si sa opereze foarte usor cu  tehnologia si echipamentul pe care le are Armata”, a mai spus ministrul Apararii.

Motoc a adaugat ca de cand a luat in discutie subiectul infiintarii unui stagiu de pregatire militara voluntara pentru tineri “majoritatea” reactiilor sunt pozitive si “denota un interes cert pentru pregatirea militara”.

“Din primele reactii primite de la lansarea in spatiul public a acestui subiect privind stagiul militar voluntar pentru tineri, acum doua zile, sunt placut impresionat ca majoritatea sunt pozitive, denota un interes cert pentru pregatirea de tip militar, de unde rezulta si ca s-a creat un gol dupa suspendarea serviciului militar obligatoriu pe care oamenii doresc sa-l acoperim si vom face acest lucru, in cadrul  sistemului rezervistului militar  ne gandim sa incepem la anul cu un numar de circa 2700 de tineri”, a conchis ministrul Apararii.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.