Culmea justiției! Cine au fost profitorii deturnărilor de fonduri de la DIPI

Culmea justiției! Cine au fost profitorii deturnărilor de fonduri de la DIPI

Culmea justiției! Cine au fost profitorii deturnărilor de fonduri de la DIPI

by September 11, 2016 0 comments

Șefii justiției au fost cei care au profitat de pe urma deturnării fondurilor speciale de la DIPI, potrivit rechizitoriului în care Gabriel Oprea în fost trimis în judecată. Bani din fondurile operative al DIPI ar fi fost cheltuiti pentru cadouri si produse de consumatie folosite la intalniri festive si de natura informativ-operativa, la care au participat sefii parchetelor, ai altor servicii de informatii si conducerea Presedintiei, potrivit declaratiilor din dosar, informeaza Mediafax.

Informatiile apar in rechizitoriul prin care fostul ministrul Gabriel Oprea si fostul sef al Departamentul de Informatii si Protectie Interna (DIPI) Gheorghe Nicolae au fost trimisi in judecata, alaturi de alte trei persoane, in luna mai a acestui an.

In documentul citat se noteaza ca, in datele de 7 decembrie 2015 si 18 decembrie 2015, ar fi fost achizitionate de la doua centre comerciale din Capitala cu suma de 6.258 de lei, bani din fondurile operative ale DIPI, 78 de cosuri de cadouri, 4 sticle de vin si 67 de sacose.

Intrebat cum justifica cheltuirea acestor bani, in declaratia data la DNA in faza de urmarire penala, Gheorghe Nicolae a sustinut ca bunurile au fost oferite reprezentantilor unor institutii colaboratoare DIPI.

“Fiind audiat, inculpatul NICOLAE Gheorghe a declarat ca achizitiile aferente raportului nr. 01303242/2015 au reprezentat cheltuieli de protocol in cadrul unor activitati de natura informativ-operativa. Bunurile au fost oferite reprezentantilor structurilor cu care D.I.P.I. coopereaza in activitatile informativ-operative, cum ar fi S.R.I, S.I.E, D.G.I.A, S.T.S, S.P.P, Directia Nationala Anticoruptie, DIICOT, Inalta Curte de Casatie si Justitie, Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, Ambasade, atasati de interne, ofiteri de legatura, precum si beneficiari de informatii, cum ar fi Presedintia, Guvernul si Parlamentul”, se arata in rechizitoriu.

Alti 7.192 de lei ar fi fost folositi pentru produse de consum achitate, pe 4 decembrie 2015, la o masa festiva la care au participat reprezentantii mai multor institutii din domeniul informatiilor.

“Fiind audiat, inculpatul NICOLAE Gheorghe a declarat ca achizitiile aferente raportului nr. 01303224/2015 au reprezentat cheltuieli de protocol in cadrul unor activitati de natura informativ-operativa. Aceste bunuri au constituit o contributie a D.I.P.I. la un eveniment organizat de Comunitatea Nationala de Informatii, respectiv o masa festiva, cu prilejul evaluarii activitatii institutiilor respective”, se noteaza in documentul inaintat instantei.

Fostul sef al DIPI a sustinut si ca aproximativ 20 de rame foto, achizitionate cu aproape 500 de lei, au fost oferite reprezentantilor unor strucuturi ca SRI, SIE, DNA, la un eveniment festiv, fiind cumparate pe 28 ianuarie 2015.

“Fiind audiat, inculpatul NICOLAE Gheorghe a declarat ca achizitiile aferente raportului nr. 01303009/2015 au fost oferite participantilor la eveniment festiv, respectiv reprezentantilor urmatoarelor structuri: S.R.I., S.I.E., D.G.I.A., S.P.P., S.T.S., Directia Nationala Anticoruptie,D.I.I.C.O.T., Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie, Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, atasatilor de interne straini si ofiterii de legatura de la diverse ambasade”, noteaza procurorii DNA.

In luna iulie 2015 ar fi avut loc, la o casa de protocol a DIPI, o intalnire de lucru intre presedintele Klaus Iohannis, conducerea M.A.I. si D.I.P.I., conducerea S.R.I., S.I.E., D.G.I.A. si Directia Nationala Anticoruptie. Intrebat cum justifica cheltuirea a 2.000 de lei pentru cumpararea din fonduri operative a bauturi alcoolice (vin, whisky, palinca, coniac, votca, lichior), bauturi racoritoare, cafea, zahar, fostul sef Gheorghe Nicolae a declarat ca au fost consumate la respectiva intalnire de lucru, dar si la o alta intrevedere cu conducerea SRI.

“Fiind audiat, inculpatul NICOLAE Gheorghe a declarat ca achizitiile aferente raportului nr. 01309059/2015 au reprezentat produse de consumatie, produse care au fost consumate in cadrul unei activitati de natura informativ-operativa, respectiv o intalnire de lucru desfasurata, in luna iulie 2015, la o locatie de protocol a D.I.P.I. cu conducerea urmatoarelor structuri: Presedintele Romaniei, conducerea M.A.I. si D.I.P.I., conducerea S.R.I., S.I.E., D.G.I.A. si Directia Nationala Anticoruptie. Au fost analizate teme de securitate nationala in cadrul acestei activitati. O parte din produsele cumparate pe baza raportului ultim mentionat au fost consumate in cadrul altei intalniri care a avut loc tot in luna iulie cu conducerea S.R.I., cand au fost analizate mai multe activitati in care cele doua institutii au conlucrat. Arat ca o parte din produse au ramas la acea locatie de protocol, urmand sa fie folosite cu destinatie similara”, se arata in rechizitoriu.

Bani din fondurile operative, 1.302 de lei, ar fi fost folositi si pentru protocol la organizarea zilei institutiei, din 1 februarie 2015, unde au fost prezenti reprezentanti ai S.R.I., S.I.E., D.G.I.A., S.P.P., S.T.S., Directia Nationala Anticoruptie, D.I.I.C.O.T., Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie, Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti, atasatilor de interne straini si ofiterii de legatura de la diverse ambasade, se mai arata in rechizitoriu.

Gabriel Oprea, fost ministru al Afacerilor Interne, in prezent senator in Parlamentul Romaniei, a fost trimis in judecata pentru abuz in serviciu, alaturi de Gheorghe Nicolae, fostul sef al Departamentului de Informatii si Protectie Interna (DIPI), acuzat de complicitate la abuz in serviciu si de deturnare de fonduri.

In acelasi dosar mai sunt judecati Gabriel-Nicolae Pavel, la data comiterii faptelor avand functia de sef al Serviciului Juridic din cadrul DIPI, sub acuzatia de complicitate la abuz in serviciu, Nelu Zarnica, subsecretar de stat la data faptelor, sub acuzatia de deturnare de fonduri si Marian-Danut Iacob, seful unei structuri administrative la data faptei, fiind cercetat pentru deturnare de fonduri.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.