Despre integritate la PNL. Cum a fost scos de pe liste un deputat liberal, după ce a fost protejat în Parlament

Despre integritate la PNL. Cum a fost scos de pe liste un deputat liberal, după ce a fost protejat în Parlament

Despre integritate la PNL. Cum a fost scos de pe liste un deputat liberal, după ce a fost protejat în Parlament

by October 29, 2016 0 comments

Liberalii s-au făcut de râs la Mureș după ce candidatul de pe locul 2 pentru Camera Deputaților, deputatul Florin Urcan, a fost respins de Biroului Electoral Județean pe motiv că instanța l-a declarat incompatibil și i-a aplicat o interdicție de a mai candida pentru o funcție publică timp de 3 ani.

Fără să țină cont de decizia definitivă a judecătorilor, PNL Mureș l-a trecut pe Urcan  pe lista de candidaturi, iar BEJ a fost obligată de lege să pună în aplicare hotărârea instanței. Astfel,  putem constata ipocrizia liberalilor care defilează în această campanie cu un set de criterii de integritate, lăudându-se că la ei nu există penali. Mai mult decât atât, PNL s-a făcut scut, la Camera Deputaților,  în jurul colegului lor din Parlament, după ce ANI a cerut insistent suspendarea sa din funcție,  ca urmare a condamnării sale definitive pentru incompatibilitate. Mai exact, Florin Urcan a fost apărat în comisia juridică de vicepreședintele comisiei, liberala Valeriu Schelean, care a și întocmit raportul de respingere a cererii ANI și a deciziei judecătorești definitive. Cum rămâne cu lozinca promovată de PNL că Parlamentul nu trebuie să protezeze penalii și să blocheze decizii luate de justiție?

Așa că, din luna mai, de când trebuia să-i inceteze mandatul, Florin Urcan și-a exercitat mandatul în mod ilegal. Potrivit legii, Camera Deputaților nu trebuia decât exercite o formalitate: să constate vacantarea funcției de deputat pentru Florin Urcan. Dar nu a făcut-o!

Legea spune clar: după ce o instanță decide definitiv că un ales este declarat incompatibil, pe baza unei hotărâri a ANI, acesta își pierde imediat calitatea publică pe care o deține. Dar, în cazul de față, deputatul a continuat să funcționeze în Parlament, cu toate drepturile aferente ( indemnizație, suma forfetară, cazare în București, benzină pentru mașina de la Parlament, bilete pentru avion), adică bani publici ilegali, de vreme ce el nu mai avea dreptul la aceste sume.

Cum rămâne cu criteriile de integritate?

Totul, cu complicitatea colegilor săi din Parlament, mai ales din PNL. Liberalii au ignorat decizia judecătorească definitivă și l-au lăsat în funcție pe deputatul Urcan, mai mult, organizația Mureș l-a pus pe liste pentru un nou mandat, iar conducerea centrală l-a validat. Unde funcționează integritatea PNL, cu care defilează pe la toate televiziunile???

Biroul Electoral de Circumscripţie Judeţeană 28 Mureş a respins, joi, candidatura deputatului Ionaş Florin Urcan, aflat pe poziţia a doua pe lista de candidaţi ai PNL.

Decizia BEJ Mureş are la bază rămânerea definitivă a raportului de evaluare a Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), prin care s-a constatat faptul că deputatul s-a aflat în stare de incompatibilitate pe vremea când era primar al oraşului Luduş, în perioada exercitării mandatului 2008 – 2012.

Declarat definitiv incompatibil

„ANI a constatat la data de 4 noiembrie 2013 faptul că Urcan Ionaş Florin, la data faptelor primar al oraşului Luduş, judeţul Mureş, s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada exercitării mandatului 2008 – 2012, întrucât a deţinut, simultan, atât funcţia de ales local, cât şi calitatea de reprezentant din partea autorităţii publice locale în cadrul Consiliului de Administraţie al Grupului Şcolar Industrial Luduş, precum şi calitatea de administrator în cadrul a două societăţi comerciale. Raportul de evaluare a stării de incompatibilitate în cazul deputatului Urcan Ionaş Florin a rămas definitiv şi irevocabil prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nr. 924 din 23 martie 2016”, se precizează într-un comunicat al ANI, dat publicităţii în luna mai.

La data de 27 mai, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a solicitat Camerei Deputaţilor aplicarea sancţiunilor disciplinare în cazul deputatului Ionaş Florin Urcan, ca urmare a rămânerii definitive a raportului de evaluare.

În cazul deputatului Urcan, Agenţia Naţională de Integritate a solicitat aplicarea sancţiunii disciplinare – încetarea de drept a mandatului de deputat, în conformitate cu prevederile art. 7 alin. (4) din Legea nr. 96/2006.

Comisia Juridică,  scut în fața justiției

Dar, printr-o decizie luată cu întârziere de câteva luni, Comisia juridică a Camerei Deputaților s-a făcut scut în fața liberalului Florin Urcan și a refuzat punerea în aplicare a deciziei judecătorești, pe motiv că hotărârea instanței nu mai este valabilă pentru că intervenit prescripția faptelor, mai exact, perioada de interdicție a fost depășită.

În raportul comisiei juridice a Camerei Deputaților din 18.10.2016 se arată că ” prin adresa nr.9402 din 26 mai 2016, transmisă Președintelui Camerei Deputaților, domnul Valeriu Zgonea, Agenția Națională de Integritate informează că raportul de evaluare nr.50082?GII/04.11.2013, referitor la încălcarea regimului juridic al incompatibilităților de către domnul Urcan Florin, deputat în Parlamentul României a rămas definitiv prin decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție nr.924 din 24 martie 2016”.

”Agenția Națională de Integritate solicită să se ia act de situația de încetare a mandatului și să se supună votului Camerei Deputaților adoptarea hotărârii prin care se vacantează locul de deputat al domnului Urcan Florin ca urmare a faptului că raportul de evaluare a rămas definitiv prin decizia Înaltei Curți de Justiție și Casație”, se mai arată în raport.

Ce decizie ia comisia juridică, în urma complicității juriștilor PSD și PNL? ”Domnul Urcan Florin s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 2008-2011. Starea de incompatibilitate a încetat înainte de mandatul de deputat 2012-2016 și  înainte de sesizarea Agenției Naționale de Integritate, respectiv data de 11.12.2012. În ambele situații, în prezent, nu există nicio interdicție de a ocupa o funcție sau demnitate publică, perioadele de interdicție fiind depășite”, se mai spune raportul deputaților juriști.

Ingerință în justiție

Decizia luată de comisia juridică a Camerei Deputaților  se numește o ingerință nefirească a politicului în justiție, care blochează punerea în aplicare a unei decizii judecătorești definitive. Se știe foarte bine că, din punct de vedere juridic, orice hotărâre judecătorească se pune în aplicare după ce a devenit definitivă și irevocabilă. Iar, deputații vin cu propria interpretare a legii, substituindu-se unei instanțe juridice.

Totul pentru a-l putea scăpa pe colegul său, deputatul Florin Urcan. Așa s-a ajuns ca, tocmai Biroul Electoral Județean Mureș să fie nevoit să aplice decizia judecătorească, după ce Urcan( care solicită un nou mandat de deputat)  a ieșit din sfera de jurisdicție a Parlamentului, unde, a beneficiat de imunitate, în afara legii.

 

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.