Campania de achiziționare a ”Cumințeniei Pământului” – o mare escrocherie

Campania de achiziționare a ”Cumințeniei Pământului” – o mare escrocherie

Campania de achiziționare a ”Cumințeniei Pământului” – o mare escrocherie

by November 24, 2016 0 comments

Fostul ministru al Culturii Ionut Vulpescu cere, prin intermediul unei scrisori deschise, o serie de lamuriri de la premierul Dacian Ciolos in ceea ce priveste procesul de achizitie a sculpturii lui Brancusi “Cumintentia Pamantului”, dupa ce Guvernul nu a alocat bani la cea de-a doua rectificare bugetara din acest an pentru cumpararea operei de arta.

In urma cu o zi, ministrul Finantelor Publice, Anca Dragu, a explicat ca ,  nu exista “temei legal” pentru alocarea acestor fonduri.

Guvernul anuntase, pe 12 octombrie 2016, prin doua comunicate de presa si prin vocea purtatorului de cuvant, Liviu Iolu, ca a aprobat Ordonanta de Urgenta prin care erau asigurate toate sumele necesare achizitiei “Cuminteniei Pamantului”. Actul normativ era necesar in conditiile in care colecta publica pentru atragerea a 6 milioane de euro esuase. Insa, Ordonanta de Urgenta nu exista si nu a a fost publicata in Monitorul Oficial, ceea ce inseamna ca prevederile sale nu sunt in vigoare.

 In aceste conditii, fostul ministru al Culturii il intreaba pe Dacian Ciolos “care este temeiul legal pentru prelungirea termenului de plata pana la data de 20 decembrie 2016?” si “care sunt prevederile ce modifica art. 4 alin. (4) din OUG nr. 10/2016, potrivit caruia in situatia in care, din orice motiv, pana la data de 31 octombrie 2016, statul roman nu dobandeste dreptul de proprietate liber de orice sarcini asupra sculpturii “Cumintenia Pamantului”, sumele colectate prin subscriptie publica se restituie donatorilor”.

Ionut Vulpescu cere sa fie publicat “mandatul Comisiei de negociere, condusa de ministrul Culturii” si numele expertilor care au stabilit valoarea sculpturii la 11 milioane de euro, “dupa ce expertizele anterioare au indicat o valoare de cel mult cinci milioane de euro”.

O alta intrebare adresata de Vulpescu lui Dacian Cioloș este “cine l-a autorizat pe ministrul Culturii sa accepte pretul de 11 milioane de euro” si daca acest lucru a fost aprobat intr-o sedinta de guvern.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.