Mihăiță Calimente (ALDE): În spatele PNL întrezăresc rânjetul lui Traian Băsescu (P)

Mihăiță Calimente (ALDE): În spatele PNL întrezăresc rânjetul lui Traian Băsescu (P)

Mihăiță Calimente (ALDE): În spatele PNL întrezăresc rânjetul lui Traian Băsescu (P)

by December 5, 2016 0 comments

Interviu cu deputatul Mihăiță Calimente, candidat ALDE la Camera Deputaților

– Domnule Calimente, cum decurge campania electorală a ALDE în județul Arad, până în acest moment?

– Este o campanie interesantă. Am avut un mare dezavantaj, pentru că am început această campanie în condițiile în care am preluat conducerea partidului numai la sfârșitul lunii august, dar spun că am recuperat foarte mult din ceea ce nu se făcuse înainte. De la 49 de organizații, am ajuns să acoperim întreg județul și să avem reprezentanți în toate secțiile de votare. Pe lângă asta am reușit să consolidăm organizațiile pe care le-am avut, prin venirea unor oameni noi, sau oameni din viața politică pe care îi cunoșteam și care aveau aceleași idealuri ca și noi. În acest moment, cred că suntem pe o linie ascendentă, mai avem practic o săptămână în față, și vrem ca aceasta să fie o săptămână de foc, în care să parcurgem întregul municipiu și localitățile pe care n-am reușit încă să le acoperim din județ, ca și propagandă.

– Cum reușiți să convingeți electoratul liberal să se îndrepte spre ALDE, în condițiile în care PNL-ul de astăzi devine tot mai depărtat de electoratul tradițional al fostului PNL?

– După 16 ani petrecuți în Partidul Național Liberal, îmi vine foarte greu să vorbesc despre PNL. Astăzi, în piață la Hălmagiu, la un moment dat, discutând cu oamenii, am auzit pe cineva vorbind de PNL și am avut o tresărire, pentru că aveam impresia că vorbește de propriul meu partid. După aceea am realizat că de fapt PNL-ul este altceva și cred că asta și este în acest moment. PNL-ul poartă numai numele. Atât a rămas din Partidul Național Liberal. Ceea ce reprezintă astăzi PNL-ul, nici ca ideologie, nici ca și componentă umană, nu mai este ceea ce a fost Partidul Național Liberal. S-a transformat în cu totul și cu totul altceva. Cred că în spatele Partidului Național Liberal, întrezăresc rânjetul lui Traian Băsescu și din ce în ce mai pregnant, culoarea pe care mi-o sugerează partidul, este culoarea portocalie.

– Spre deosebire de actualul PNL, care are la dispoziție pârghiile puterii la nivelul județului Arad, dumneavoastră aveți doar puterea propriului program electoral. Care ar fi câteva dintre principalele promisiuni pe care ALDE le va duce la îndeplinire, odată ce va avea un scor bun la aceste alegeri?

– Sunt promisiuni pe care partidul le-a făcut în campania electorală prin vocea președintelui nostru, Călin Popescu Tăriceanu. Sunt promisiuni care se adresează în special clasei de mijloc, oamenilor cu inițiativă, oamenilor care doresc ca această țară să meargă înainte. Mă refer aici la acel fond de dezvoltare de 100 de miliarde de euro, pentru asigurarea investițiilor în următorii patru ani, de asemenea, la ceea ce înseamnă întărirea și sprijinirea capitalului românesc, pentru că, în acest moment, capitalul românesc aproape că a dispărut cu desăvârșire. Continuăm să fim pro-europeni. Continuăm să ne dorim înlăturarea barierei care se numește Schengen încă pentru români, dar cred că în același timp, dorim reafirmarea și întărirea identității noastre naționale economice și culturale în Europa. Ne dorim o justiție reformată cu adevărat, care să pună în centrul atenției cetățeanul și nu instituțiile de forță ale statului. De asemenea, ne dorim ca sistemul de apărare să fie unul viabil, performant, modern și dorim ca să aducem la îndeplinire ceea ce am promis atunci când am aderat la NATO și anume: 2,38 la sută din PIB pentru înzestrarea armatei. Ne dorim de asemenea eliminarea sărăciei și a unui fenomen care se manifestă din ce în ce mai pregnant în societatea românească: analfabetismul. Ne dorim realizarea unei asistențe medicale accesibile tuturor românilor, la un nivel european și să spunem, egal pentru toată lumea și în același timp, o infrastructură, care să ne facă interesanți din punct de vedere al investițiilor, și românești cum vă spuneam, dar și străine, pentru că avem nevoie de acest capital. Pe lângă cele 100 de miliarde pe care le propunem ca statul să le investească, să vină câteva sute de miliarde și din străinătate. Vrem ca în următorii patru ani fața României să se schimbe.

– După o întreagă perioadă în care premierul Cioloș a evitat să se exprime direct de partea uneia sau a alteia dintre forțele angrenate în această campanie electorală, iată că de curând, s-a arătat foarte interesat de o victorie a PNL-ului și USR-ului, care i-ar permite să continue să guverneze. În ce mod credeți că va influența această declarație a premierului finalul de campanie electorală?

– Premierul Cioloș, pentru mine, este o mare dezamăgire. Este un om pe care nu pot să-l acuz de nimic, dar tocmai oamenii care nu pot fi acuzați de nimic, mie îmi trezesc mari semne de întrebare, pentru că sunt ca lucrurile care nici nu fac rău, dar nu fac nici bine. Prezența domniei sale în fruntea executivului mi-a arătat o persoană ștearsă, fără personalitate, care nu a reușit nici măcar proprii miniștri să și-i strunească, de aici și rezultatul dezastros al guvernării. Situarea domniei sale de partea Partidului Național Liberal este firească. Trebuia s-o facă mult mai repede, cu mult mai multă hotărâre și determinare, dacă voia să fie un bărbat de stat. Această ezitare a domniei sale și dorința de a fi și cu sufletul în rai și cu slănina în traistă cred că ne arată un om care nu va lua niciodată hotărâri, un om care va vrea să plutească ca uleiul pe apă și totdeauna să încerce să se extragă din masa oamenilor politici. Ori, a face politică fără să fii politician, este un lucru imposibil.

 

– În încheiere, vă rog să transmiteți un mesaj către electoratul arădean.

– Îi spun electoratului arădean următoarele: dincolo de faptul că sunt alegeri parlamentare, arădenii trebuie în sfârșit, odată și odată, să arate că s-au săturat de Falcă, de adunătura de yes-meni care sunt în jurul domnului Falcă și să arate că doresc să trăiască într-un oraș european, modern, civilizat și nu în acest oraș mort, mohorât și fără nici o perspectivă, așa cum a fost adus de administrația Falcă.

(Cod unic de identificare al mandatarului financiar atribuit de AEP: 11160008)

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.