Traian Basescu ramane singur. Senatorii juristi au respins gratierea abuzului in serviciu

Traian Basescu ramane singur. Senatorii juristi au respins gratierea abuzului in serviciu

Traian Basescu ramane singur. Senatorii juristi au respins gratierea abuzului in serviciu

by May 4, 2017 0 comments

Senatorii jurişti au respins miercuri un amendament al senatorului PMP Traian Băsescu prin care s-ar fi graţiat persoanele condamnate pentru abuz în serviciu. 

În cadrul dezbaterilor, senatorul PMP Traian Băsescu a susţinut că abuzul în serviciu a devenit “un instrument al procurorilor de punere sub control a instituţiilor politice”.

“La noi problema abuzului în serviciu a fost interpretată abuziv. Mă uit la raportul ultim al doamnei şefe a DNA care spunea că sunt 2.150 de dosare în lucru, în afară de ceea ce este trimis în instanţă, legate de abuz în serviciu. În acelaşi timp mă uit şi în Europa. Nu cred că în toate statele membre găsim 50-100 de dosare. Noi avem 2.150 în lucru. Este evident că avem – şi a demonstrat şi CCR – că avem o aplicare defectuoasă. (…) Eu susţin să graţiem abuzul în serviciu care a devenit un instrument de punere sub control a instituţiilor politice. Instituţiile politice trebuie să lucreze pentru ţară şi nu să stea sub controlul procurorilor”, a spus Băsescu, potrivit agerpres.ro.

Secretarul de stat în Ministerul Justiţiei Mariana Moţ a afirmat că Guvernul nu susţine graţierea celor condamnaţi pentru abuz în serviciu, precizând că în proiectul MJ sunt excluse de la graţiere delapidarea, abuzul în serviciu, conflictul de interese, divulgarea informaţiilor secrete de stat şi deturnarea de fonduri. 

Amendamentul referitor la abuzul în serviciu susţinut de Traian Băsescu nu a întrunit decât cinci voturi din partea senatorilor PSD şi ALDE şi în consecinţă a fost respins. 

De asemenea, nici amendamentul care propunea graţierea celor condamnaţi pentru conflict de interese nu a fost votat.

Update: S-a respins gratierea infractiunilor prevazute in Legea speciala 78/2000, propusa de Serban Nicolae. Au votat “pentru” doar Nicolae si senatorul ALDE Sibinescu. Nicolae a explicat ca deja s-au decis asupra gratierii faptelor de coruptie (votul dat ieri) si atunci este normal sa fie gratiate si cele din aceasta lege speciala care prevede printre altele circumstante agravante la infarctiunile din codul penal si fapte asimilate faptelor de coruptie. 

S-a incheiat discutia pe infractiunile prevazute de Codul Penal si incepe discutia pe gratierea infractiunilor prevazute de Legile speciale. Guvernul propune sa nu se gratiaza nicio infractiune prevazuta de Legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie.

Nu se gratiaza limitarea exercitarii drepturilor electorale si frauda la vot.

Se gratiaza partial constitutirea unui grup infracţional organizat, in sensul ca, din art. 367 din Codul Penal privind aceasta infractiune, este exceptat doar alin. 2. Infractiunea de la alin. 1 va fi gratiata.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.