Delegații Marii Uniri de la Alba Iulia. Ultimul moare în 1989. Cel mai longeviv, trăiește 104 ani

Delegații Marii Uniri de la Alba Iulia. Ultimul moare în 1989. Cel mai longeviv, trăiește 104 ani

Delegații Marii Uniri de la Alba Iulia. Ultimul moare în 1989. Cel mai longeviv, trăiește 104 ani

by December 2, 2017 0 comments

Realizarea României Mari a fost pecetluită de  Adunarea Națională de la Alba Iulia din data de 1 Decembrie, când  Transilvania s-a întors la țara mamă. Atunci, la această manifestare, așteptată de secole, au participat 1228 de delegați , reprezentând cele 130 de cercuri ( circumscrpții) electorale din cele 27 de comitate, dar și episcopi, delegați ai consilierilor, ai societăților culturale româneși, ai școlilor medii și ai institutelor pedagogice, ai breaslelor de meserii, ai organizațiilor militare și ai tinerimii universitare. Toate clasele sociale și toate ramurile profesionale au fost reprezentate.

Delegații Marii Uniri reprezentau elita românească din Transilvania, care au luptat, în perioada dualismului austro-ungar pentru drepturi și libertăți, iar apoi pentru unirea cu România.  Erau avocați, medici, profesori, proprietari, preoți  greco-catolici și ortodoxi, episcopi și protopopi  dar și simpli meseriași,  care reprezentau interesele românilor dintr-un cerc ( circumscripție electorală), din regiunile aflate sub ocupație austro-ungară ( Transilvania, Banat, Ținutul Sătmarului, Crișana).

Ziarul nostru prezintă, în exclusivitate, cine sunt veteranii  Marii Uniri, cei mai longevivi români care au participat la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia și care au murit în timpul regimului comunist, unii în pușcăriile Securității( vezi cazul lui Iuliu Maniu),  alții au supraviețuit până în anul Revoluției (1989), trecând prin  toate regimurile autoritare și dictatoriale ale secolului 20.

Cel mai bătrân delegat la Adunarea Națională de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918  a fost Gheorghe Pop de Băsești (83 de ani), avocat de profesie,  care a prezidat acest eveniment, din calitatea de președinte al Partidului Național Român din Transilvania, fondator al Fundației Astra și membru de marcă al mișcării memorandiste (1892). El i-a reprezentat pe românii din regiunea Sibiu. S-a născut în 1935 și a murit în 1919, la 84 de ani,  la puțin timp după realizarea Marii Uniri, trecând la cele sfinte cu sufletul âmpăcat că s-a realizat România Mare.

Un alt veteran de la Alba Iulia este Iuliu Maniu, președinte al Consiliului Dirigent al Marii Uniri, fost președinte al Partidului Național Român din Transilvania, președinte al Partidului Național Țărănesc, prim-ministru al României în perioada interbelică. El s-a născut la Bădăcin (județul  Sălaj) în anul 1873 și a murit în închisorile comuniste în 1953, la vârsta de 80 de ani.

Alexandru Vaida Voievod, delegat al românilor din Budapesta a murit la 78 de ani în 1950, fiind condamnat de comuniști la  domiciliu forțat. El a fost membru a Consiliului Dirigent la Adunarea de la Alba Iulia, apoi a fost prim-ministru al României ( 1919-1920), dar și președinte al PNȚ, pentru o scurtă perioadă de timp. A fost un apropiat al lui Carol al ll-lea și președinte al  Frontului Renașterii Naționale.

Cel mai longeviv delegat al Adunării de la Alba Iulia a fost profesorul Emil Precup, care s-a născut în 1866, la Năsăud, județul Bistrița-Năsăud, fiind reprezentant al Asociației Reuniunea Română de lectură din Năsăud și a murit în 1970, trăind 104 ani, sub mai multe regimuri autoritare și dictatoriale: dualismul austro-ungar, dictatul de la Viena, regimul comunist.

Cojocarul Mihail Costea, delegat din partea Cercului Ighiu, născut la Sohodol(Alba), a murit la 100 de ani, fiind născut în 1886 și a trecut în neființă în 1986.

Ultimul delegat al Marii Uniri a murit în 1989, chiar în anul Revoluției, la vîrsta de 93 de ani.  Este vorba despre medicul Titu Rusu, conferențiar universitar la Facultatea de Medicină din Timișoara. El s-a născut în Oșorhei  (județul Mureș) și a reprezentat la Adunarea de la Alba Iulia, Cercul 1 Mureș Oșorhei.

Tot în 1989 a murit și Traian Cavassi, la vîrsta de 92 de ani,  locotenent în Armata Romțnă, originar din Boghiș  (Sătmar) și care a fost delegat al Cercului Cinghir.

Unul dintre cei mai longevivi delegați a fost avocatul Valer Moldovan, care a murit la vârta de 95 de ani, în 1970, născut fiind în 1875. El a fost secretar al Consiliului Dirigent de la Alba Iulia, apoi deputat și senator din partea PNL și PNȚ, fiind decorat cu ”Coroana României”.

Publicistul Ion Clopoțel, originar din Arad, delegat la Marea Unire și apoi deputat în Parlamentul României, a murit în 1986, la vârsta de 94 de ani.

Preotul greco-catolic Emil Fucec, originar din Sârbi (Maramureș), delegat la Alba Iulia, din partea Cercului Ocna Șugatag, a murit în 1980, la vârsta de 94 de ani.

Din rândurile femeilor, s-a remarcat Veturia Leucreția, născută la Budapesta, a reprezentat Societatea ”Petru Maior” la Marea Unire, pe atunci fiind studentă la științe naturale. După 1947 emigrează în SUA și fondează ”Consiliul Național al Femeilor din Exil”. Ea moare în 1986 la vârsta de 90 de ani.

De asemenea, la Alba Iulia, reprezentantă a românilor din Rășinari (Sibiu) a fost mama lui Octavian Goga, care moare la 1938, la vârsta de 84 de ani.

A fost prezentă, ca delegat și soția celebrului Vasile Goldiș ( cel care a organizat Adunarea de la Alba Iulia), profesoara Elena Goldiș, care a reprezentat Reuniunea femeilor române din Arad. Ea a murit la vârsta de 79 de ani.

Nu în ultimul rând este de menționat și prezența lui Petru Groza printre delegații Marii Uniri, el reprezentând românii din Deva. El a fost președintele Frontului Plugarilor, apoi, în 1945, prim ministru în primul guvern comunist, apoi președinte al Marii Adunări Naționale. El moare în 1958, la vârsta de 74 de ani.

  

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.