CCR a declarat neconstituțională legea de înființare a Liceului Teologic din Târgu Mureș

CCR a declarat neconstituțională legea de înființare a Liceului Teologic din Târgu Mureș

CCR a declarat neconstituțională legea de înființare a Liceului Teologic din Târgu Mureș

by March 19, 2018 0 comments

Curtea Constitutionala a Romaniei a admis luni sesizarea PNL si PMP referitoare la proiectul de lege privind infiintarea Liceului Teologic Romano-Catolic de la Targu Mures, anunta Agerpres.

“S-a admis contestatia si s-a declarat neconstitutionala legea”, a spus  presedintele CCR, Valer Dorneanu, la finalul sedintei.El a aratat ca Parlamentul nu poate da legi ”cu caracter individual”.

Intrebat daca Parlamentul poate infiinta scoli, Dorneanu a raspuns: ”Nu numai ca nu poate infiinta scoli, nu poate sa dea legi cu caracter individual, care sa produca efecte pentru o singura persoana juridica. Aici e vorba de o persoana juridica. Nu s-au reglementat raporturile dintre parinti, elevi, studenti. S-a infiintat o scoala”.

Potrivit informatiilor publicate pe site-ul CCR, pe ordinea de zi a sedintei de plen de luni s-a aflat obiectia de neconstitutionalitate a Legii pentru infiintarea Liceului Teologic Romano – Catolic II “Rakoczi Ferenc”, obiectie formulata de 50 de deputati apartinand grupului parlamentar al Partidului National Liberal si 16 deputati apartinand grupului Partidului Miscarea Populara.

In opinia parlamentarilor PNL si PMP, adoptarea Legii pentru infiintarea Liceului Teologic Romano-Catolic II “Rakoczi Ferenc” este “vadit nelegala”.

Ei sustin ca, in prezent, Consiliul Local al Municipiului Targu Mures are competenta si posibilitatea sa dispuna reorganizarea oricaror unitati de invatamant preuniversitar de stat aflate pe raza teritoriala a unitatii administrativ-teritoriale, cu respectarea tuturor garantiilor prevazute de lege.

Parlamentarii PNL si PMP arata ca aceasta lege este neconstitutionala intrucat incalca principiul constitutional al separatiei si echilibrului puterilor in stat si principiul constitutional al autonomiei locale si descentralizarii prin faptul ca, la nivel de principiu, reglementeaza o situatie particulara, aflata in competenta exclusiva a autoritatilor administratiei publice locale.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.