Cum încearcă administrația Falcă să-și ascundă gunoaiele sub preșul incompetenței

Cum încearcă administrația Falcă să-și ascundă gunoaiele sub preșul incompetenței

Cum încearcă administrația Falcă să-și ascundă gunoaiele sub preșul incompetenței

by June 15, 2018 0 comments

S-a deschis dosar penal în cazul ridicării gunoaielor din județul Arad. Timp de câteva săptămâni, orașul de pe Mureș a fost infestat de mirosurile pestilențiale emanate de gunoaiele lăsate în plină stradă, din cauza inconștienței oficialităților, care s-au dovedit incapabile să gestioneze această criză. Imaginile cu mormane de mizerie, unde se aciuau șobolanii, porci, muștele și gândacii au devenit virale pe rețele de socializare. Presa locală dezvăluie că s-a deschis dosar penal în cazul firmei Retim, desemnată de administrația Falcă să gestioneze problema deșeurilor menajere din oraș.

Arad24.net scrie că, printr-o ordonanţă, Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Poliţie al judeţului Arad a dispus predarea de către ADI-SIG Deşeuri ( Sistem integrat de ridicare a deșeurilor), în fotocopie, a dosarului privind organizarea achiziţiei serviciilor de salubrizare asigurate de SC RETIM ECOLOGIC SERVICE SA din Timişoara. De asemenea, s-a solicitat predarea în fotocopie a actului constitutiv şi statutului ADI-SIG Deşeuri. Activităţile desfăşurate de ofiţerii Serviciului de Investigare a Fraudelor au loc în cadrul Dosarului 2337/P/2018, privind săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu.

”Semnele de întrebare s-au ridicat  privind derularea contractului, pe de o parte şi de modul în care a fost desemnat preşedintele ADI-SIGD  , fără respectarea statutului asociaţiei şi a prevederilor legale în domeniu. După cum am arătat, la nivelul conducerii Consiliului Judeţean Arad nu s-a înţeles un fapt elementar: ADI-SIGD este o asociaţie de unităţi administrativ-teritoriale, cu toţi reprezentanţii UAT-urilor din judeţul Arad, membri ai adunării generale a asociaţilor (AGA), condusă de un consiliu director în frunte cu un preşedinte ales conform statutului. Nu este o instituţie sau societate comercială subordonată Consiliului Judeţean. Aparatul tehnic al ADI-SIGD trebuie să îndeplinească sarcinile trasate de consiliul director, forul de conducere al asociaţiei, conform aceluiaşi statut. Organele de cercetare care anchetează acest dosar penal vor trebui să constate dacă există încălcări ale legii, dacă există documente semnate de persoane fără dreptul legal să o facă şi dacă există vinovaţi de încălcarea legii, cine sunt aceştia. În 14 iunie, va avea loc AGA la ADI-SIGD, care va lua act, probabil, şi de această problemă cu dosarul penal”, scrie ziarul local.

”Conducerea CJA încearcă să arunce oalele sparte în spatele directorului executiv al asociaţiei, Adrian Ţolea. Miza scandalului este foarte clară: proiectul european cu finanţare de 30 milioane euro, privind colectarea selectivă a deşeurilor, pus în pericol de debandada din conducerea asociaţiei şi nerespectarea cadrului statutar în ceea ce priveşte desemnarea preşedintelui asociaţiei, mai susține arad24.net.

În realitate, Consiliul Director nu s-a prea întrunit. Mai mult,  calitatea de preşedinte este asigurată, contrar statutului de Sergiu Bîlcea, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Arad, deşi în actele legale de la Judecătoria Arad, preşedinte al ADI-SIGD este Iustin Cionca. În loc să caute reintrarea în legalitate, cei care fentează cadrul statutar au găsit un vinovat de serviciu, pe Adrian Ţolea, directorul executiv al ADI-SIGD, adică exact pe cel care a atras atenţia asupra problemelor legate de funcţionarea Asociaţiei.

Pentru sancţionarea acestuia, a fost numită o comisie de anchetă formată… dintr-o singură persoană, Petru Antal, primarul oraşului Pecica, membru al ineficientului şi inactivului Consiliu Director. Acesta urma să realizeze o „anchetă” privind activitatea directorului executiv. Însă măsurile au fost adoptate înainte ca această anchetă să fie finalizată deoarece Consiliul Director, absent total în criza gunoaielor din aprilie şi mai, pe care era obligat de statut să o gestioneze, l-a demis pe Adrian Ţolea din funcţia de director executiv. Mai mult, acesta a fost obligat să furnizeze documente preşedintelui nestatutar, Sergiu Bîlcea.

Scandalul de la ADI-SIGD este departe de a fi încheiat. Adrian Ţolea a contestat deciziile Consiliului Director care îl privesc, inclusiv la Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad. Organele de anchetă care cercetează dosarul penal deschis referitor la contractul de salubrizare cu firma timişoreană Retim vor trebui să analizeze şi modul în care s-a acţionat raportat la statutul şi actul constitutiv al asociaţiei. Iar cineva va analiza şi legalitatea documentelor semnate de-a lungul timpului de preşedintele nestatutar Sergiu Bîlcea, care a fost numit pe funcţie (nu ales, aşa cum prevede cadrul legal), adevăratul preşedinte, conform documentelor înregistrate la Judecătoria Arad fiind în continuare Iustin Cionca”.

În același timp, livearad.ro  scrie că ”dorința celor de la PNL Arad, mai precis a lui Falcă, de a-l demite pe directorul ADI Deșeuri, Adrian Țolea, pentru a avea un țap ispășitor în scandalul gunoaielor, e mai presus de orice. Atât de disperat e Gheorghe Falcă să scape de cel care acum doi ani îndrăznea să-l înfrunte în PNL, dar și public, încât cu mânuța fidelului Sergiu Bîlcea face orice e nevoie, legal sau nu, pentru a se răzbuna.

La ADI Deșeuri asistăm la scene demne de filmele cu proști, iar felul în care acționează Gheorghe Falcă, prin Sergiu Bîlcea, ne arată încă o dată cum e condus acest municipiu, dar și județul Arad. În data de 8 iunie, Falcă și Bîlcea l-au împuternicit pe Petru Antal, membru în Consiliul Director al ADI Deșeuri, să îl cerceteze disciplinar pe Adrian Țolea, după „numeroasele sesizări apărute în spațiul public“. În aceeași zi, 8 iunie, tot Falcă și tot Bîlcea, semnează o a doua decizie, prin care revocă decizia din 02.02.2017, privind împuternicirea lui Adrian Țolea la conducerea ADI Deșeuri. Cu alte cuvinte, în aceeași zi, au demarat cercetarea disciplinară și l-au și demis pe Adrian Țolea. Ca pe propria moșie, ceea ce nu e o noutate pentru regimul Falcă. N-au așteptat măcar o zi, două, să pară că fac o chestie legală. Orbit de dorința de răzbunare, Falcă a cerut probabil execuția pe loc, fără să mai asistăm la un proces. Curat democratic. Și legal”.

”Într-un cuvânt, avem în față, toată splendoarea ei, administrația liberală, condusă haotic de Gheorghe Falcă, prin aghiotanții lui, care se schimbă de la un an la altul și de la un mandat la altul, în funcție de mofturile Faraonului. Astăzi, în poziția de victimă e Adrian Țolea, care altădată era un liberal fidel lui Falcă, în mandatul trecut a fost Nicolae Ioțcu, trimis la pușcărie, după ce n-a mai ascultat, mâine va fi Sergiu Bîlcea sau/și Iustin Cionca, acestuia din urmă fiindu-i pregătită deja ieșirea din scenă. Istoria se repetă de ani de zile, iar victime cad de obicei  oamenii fideli, care la un moment dat nu-i mai folosesc stăpânului Falcă”, mai scrie ziarul menționat.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.