Jos labele de pe Educație! Cum a fost mătrășit directorul de la Colegiul Gheorghe Șincai

Jos labele de pe Educație! Cum a fost mătrășit directorul de la Colegiul Gheorghe Șincai

Jos labele de pe Educație! Cum a fost mătrășit directorul de la Colegiul Gheorghe Șincai

by February 5, 2020 1 comment

Politizarea educației rămâne un obiectiv esențial pentru fiecare partid. Deși, din opoziție, orice formațiune blamează acest fenomen nociv din sfera educației, când  ajunge la putere, preia cutuma creată încă din anii 90. Două poziții sunt vânate de politicieni: inspectoratul școlar și director de școală. O formă de presiune permanentă la adresa corpului profesoral!

Din păcate un asemenea fenomen îl putem constata la un colegiu de prestigiu din București, Gheorghe Șincai, unde un număr mare de profesori, protestează față de  manevrele, la limita sau în afara legii, instrumentate la nivelul Inspectoratului Școlar și Ministerul Educației pentru demiterea directorului. Într-o depeșă trimisă Inspectoratului Școlar București, dascălii acuză presiunile la care a fost supusă conducerea școlii și solicită repunerea în funcție a domnului Vlad Florentin Drinceanu.

Potrivit surselor noastre, în acest scandal ar fi implicate două personaje politice, care ocupă funcții cheie în domeniul educației și un influent sindicalist, care trage sforile pentru diferite cunoștințe, în baza sistemului de pile și relații. Este vorba despre fosta directoare de la Colegiul Șincai, Silvia Mușătoiu, acum consilier personal al ministrului Anasie, activistă ”rezist”,  inspectorul general, Ionel Pușcaș, secretar general al PNL sector 6 și liderul de sindicat, Marius Nistor.

Profesoară dată afară ilegal

Ce s-a întâmplat? Pe vremea când era director la Șincai, doamna Mușătoiu, a azvârlit-o din învățământ pe profesoara de franceză, Nicoleta Vasile. Dispute personale!  Pe motiv că doamna Vasile are deja vârsta de pensionare, directorarea Mușătoiu s-a grăbit să-i desfacă contractul de muncă și să-i scoată la concurs, postul de titular de catedră. Acest lucru, deși dnei profesoare nu-i fusese eliberată decizia de pensionare, iar potrivit legii, putea să opteze pentru prelungirea posibilității de a preda până la 65 de ani.

Un act de abuz în serviciu, sancționat chiar de instanță, care susține, într-o decizie judecătorească definitivă, faptul că desfacerea contractului de muncă s-a făcut în afara prevederilor legale. Drept urmare, instanța decide reîncadrarea pe postul său, a profesoarei de franceza și plata retroactivă a salariilor de care a fost păgubită, în urma destituirii abuzive.

Acum, pentru punerea în aplicare a hotărârii judecătorești, noul director al Colegiului Șincai, domnul Drinceanu, a fost nevoit să elibereze catedra de franceză care a aparținut, de drept, profesoarei Nicoleta Vasile.  Dar, pentru a o elibera, a fost nevoit să-i desfacă contractul de muncă al unei pile, pe nume Țîru Sorina, susținută de sindicalistul Marius Nistor,care a ocupat acest post, nu tocmai legal. Amintim faptul că directoarea Mușătoiu a scos abuziv această catedră la concurs, în condițiile în care, era pe rol, procesul deschis de titularul postului, Nicoleta Vasile.

S-a făcut dreptate!

Sursele noastre susțin că, după ce directorul a procedat așa cum dicta decizia judecătorească definitivă, ar fi început presiunile de la nivel ministerial. Mai întâi, i-ar fi fost trimis pe cap un control de la Inspectoratul Școlar, care a stabilit că punerea în aplicare a deciziei instanței nu a fost în regulă. Propunerea inspectoratului: demiterea directorului. În fața acestor presiuni, directorul Drinceanu și-a dat demisia, iar școala a rămas fără conducere.

Odată eliberată funcția de director la Colegiul Șincai, consiliera ministrului, Silvia Mușătoiu a purces la demararea procesului de numire în această funcție a favoritei sale, profesoara Chirea Alexandra. Așa că, zilele trecute,  inspectoratul școlar a primit în plic numele noului manager. Inspectorul general a reacționat favorabil, dar s-a trezit cu o mare problemă: doamna nominalizată nu ar fi avut nici avizul corpului de experți, nici curs de management, nici măcar gradul întâi profesional. Cu alte cuvinte, era total nepotriviă pentru acestă funcție. Așa că, numirea doamnei Chira a căzut, la puțin timp după ce părea că jocurile fuseseră făcute. Pentru că nu a suportat acest refuz, doamna s-ar fi îmbolnăvit subit și ar fi intrat în concediu medical, mai spus sursele citate.

Așa că, în acest moment, Colegiul Șincai s-a trezit fără conducere și nimeni dintre profesorii acestei școli de elită nu s-ar mai încumeta să candideze pentru acest post. Nici directorul adjunct, care și-a dat și el demisia,  nu ar vrea să-și asume această responsabilitate, din cauza jocurilor care se fac la nivel ministerial.

Protestul dascălilor

Drept urmare, profesorii de la Șincai au trimis o sesizare la Inspectoratul General Școlar și la Ministerul Educației, prin care solicită ”respectuos, să cerceteze aspectele referitoare la demisia directorului Vlad Dinceanu, din data de 30.01.2020”. ”Domnul director Drinceanu nu a făcut decât să pună în aplicare o decizie judecătorească definitivă. Neaplicarea legii înseamnă faptă penală și pedeapsa cu închisoarea”, se spune în plângerea profesorilor. În această depeșă se arată că ” domnul Drinceanu a condus colegiul nostru-în calitate de director- cu calm, echilibru, moderație, înțelegere și înțelepciune, din iunie 2019, până în prezent, creând o atmosferă studiului și educării tinerilor, sarcini importante care ne revin și pe care nu le putem îndeplini într-o atmosferă încărcată de tensiuni, conflicte, schimbări abuzive, ilegalități”.

În asemenea condiții, profesorii de la Colegiul Șincai cer inspectoratului școlar să nu dea curs cererii de demisie a directorului Vlad Drinceanu.

Amintim faptul că fosta directoare de la Colegiu, Silvia Mușătoiu, care și-a dat demisia din această funcție, anul trecut, s-a făcut remarcată, nu neapărat pentru calitățile sale profesionale, ci prin activismul ”rezist”, ea fiind prezentă mai la toate mitingurile din Piața Victoriei. De asemenea, mai este cunoscută drept o mare opozantă a primarului de la sectorul 4, ea refuzând să semneze, anul trecut, contractul cu consiliul local referitor la procedurile de achiziții pentru infrastructura școlară. Pentru că s-a aflat în prima linie în lupta politică contra PSD, Mușetoiu a fost recuperată de noul ministru al Educației și numită consilier personal.

Facebook Comments

1 Comment so far

Jump into a conversation
  1. Anonymous
    #1 Anonymous 15 February, 2020, 13:42

    Un rahat de articol fals

    Reply this comment

<