Moțiunea de cenzură a trecut. Guvernul Orban a căzut. Cum procedăm?

Moțiunea de cenzură a trecut. Guvernul Orban a căzut. Cum procedăm?

Moțiunea de cenzură a trecut. Guvernul Orban a căzut. Cum procedăm?

by February 5, 2020 0 comments

Guvernul Orban a fost demis miercuri, la 3 luni și 1 zi de la învestire, după ce moțiunea de cenzură a PSD a trecut, cu 261 de voturi. Pentru a trece moțiunea erau necesare 233 de voturi. Adoptarea moțiunii de cenzură este un prim pas pentru anticipate.

Rectorul SNSPA Remus Pricopie este propunerea PSD-Pro România pentru funcția de premier, a anunțat liderul PSD, Marcel Ciolacu. Liderii partidelor de opoziție s-au reunit în biroul lui Marcel Ciolacu, după înlăturarea Guvernului Orban. Victor Ponta, Nicolae Bănicioiu, Călin Popescu Tăriceanu și Teodor Meleșcanu au discutat cu liderii social-democrați despre posibilitatea numirii unui premier din partea Opoziției.

“Am discutat cu Victor Ponta și am decis să mergem cu o singură nominalizare la Cotroceni – rectorul SNSPA Remus Pricopie, fost ministru în Guvernul Ponta”, a anunțat Marcel Ciolacu.

Victor Ponta a spus, la rândul său, că și el și Ciolacu au vorbit cu Pricopie, care s-ar fi declarat onorat de propunere.

Alianța USR-PLUS este pregătită să participe, cu miniștri, “la o guvernare al cărei prim obiectiv să fie adoptarea unei ordonanțe de urgență care să instituie revenirea la alegerile de primari în două tururi”, dar numai dacă “majoritatea de sorginte pesedistă din parlament va face imposibilă organizarea anticipatelor”, a anunțat marți seară liderul USR, Dan Barna.

Obiectivul PNL și al președintelui Klaus Iohannis este clar să determine declanșarea alegerilor anticipate, astfel că parlamentarii liberali nu vor vota următoarele două propuneri de premier, pentru ca Parlamentul să fie dizolvat, a declarat premierul demis Ludovic Orban, la Digi 24. Întrebat ce se va întâmpla dacă PSD va face majoritate și va vota Guvernul PNL la a doua propunere a președintelui, Orban a răspuns: “Cum să votezi un guvern pe care l-ai demis? Își asumă toate riscurile”.

Marcel Ciolacu a declarat miercuri seară la Digi24 că PSD nu îl va ajuta pe Ludovic Orban să ajungă la anticipate prin faptul că nu va vota viitorul Executiv pentru că ”vor fi alții care vor vota”. De asemenea, președintele interimar PSD a anunțat că va ataca la CCR o a doua nominalizare a lui Ludovic Orban la funcția de premier.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.