Prețul măștilor de protecție s-a mărit de sute de ori. Cum se speculează criza coronavirusului

Prețul măștilor de protecție s-a mărit de sute de ori. Cum se speculează criza coronavirusului

Prețul măștilor de protecție s-a mărit de sute de ori. Cum se speculează criza coronavirusului

by February 25, 2020 0 comments

Un set cu 50 de măşti medicale a ajuns să coste, pe eMAG, aproape 500 de lei, adică 10 lei o bucată, față de 10 bani cât era până acum. Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU) Raed Arafat a vorbit despre “un comportament extrem de deviat” al companiilor care vând astfel de produse, susținând că autoritățile fac eforturi pentru aprovizionare și că lipsa măștilor sanitare este o problemă la nivel mondial.

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat marți că mai există stocuri de materiale de protecție și că se încearcă grăbirea achizițiilor, însă există riscul ca livrările să fie făcute mai târziu. “Încercăm ca livrarea să fie cât mai rapidă, eventual să mergem noi să le ridicăm”, a spus Raed Arafat, afirmând că lipsa măștilor medicale este o problemă la nivel mondial și că probabil sunt probleme și cu materia primă.

Măștile medicale lipsesc din majoritatea farmaciilor, iar pe eMAG, de exemplu, un set cu 50 de bucăți a ajuns să coste 499 de lei, adică de 100 de ori mai mult decât până acum.” “Din păcate este o situație, am văzut. Este un comportament extrem de deviat să ajungi să vinzi 50 de măști cu 100 de euro. O mască costa câțiva bani. La un moment dat o să vedem cum poate fi tratată legal această problemă”, a declarat Raed Arafat.

El a făcut apel la populație să nu intre în panică și “să nu asculte nimic din ce apare pe social-media din surse neconfirmate”, afirmând că astăzi va fi constituit un grup de comunicare care va transmite informațiile oficiale, confirmate pe tema coronavirusului. “Dacă cineva află pe surse e treaba lui, dar dacă nu se ia în considerare ce este oficial, riscăm să avem o problema mare de gestionare a situațiilor de urgență”, a mai spus șeful DSU.

Legat de tratamentul pentru coronavirus, el a afirmat că singura informație confirmată este că un vaccin împotriva noului coronavirus va exista cel mai probabil într-un an.

Raed Arafat declara că probabilitatea ca România să fie ocolită de cazuri de infectări cu noul coronavirus este foarte scăzută, fiind doar o chestiune de timp ca virusul să apară în toate statele europene.

“Doar este vorba de timp, când apare într-o țară și când apare într-alta. Ați văzut acum situația trenurilor oprite în Austria cu persoanele care sunt suspecte. Oamenii călătoresc. E imposibilă închiderea ermetică a granițelor. Înseamnă că mai devreme sau mai târziu astfel de cazuri vor apărea într-un loc sau altul. Acum depinde ce măsuri se iau. Italia ia măsuri foarte corecte. Am avut discuții cu colegii noștri de acolo de la Protecția Civilă. Sunt în legătură cu ambasada noastră de acolo. Ei iau măsurile pentru a limita răspândirea”, a afirmat Raed Arafat, la Antena 3.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.