Procurorii români l-au reabilitat pe criminalul de război, Albert Wass

Procurorii români l-au reabilitat pe criminalul de război, Albert Wass

Procurorii români l-au reabilitat pe criminalul de război, Albert Wass

by June 21, 2020 0 comments

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Brașov a emis două ordonanțe prin care, practic, criminalul de război Wass Albert, vinovat de moartea unor români și evrei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, este reabilitat. Wass poate fi adulat și omagiat în spațiul public fără restricții pe teritoriul României, scrie dantanasa.ro.

Procurorii de la lângă Curtea de Apel Brașov au emis nu una ci două ordonanțe prin care, practic, îl reabilitează pe criminalul de război Wass Albert și permit adularea și cinstirea lui Wass în spații publice oriunde pe teritoriul României.

Cele două ordonanțe, emise de Procutorul șef urmărire penală Dragoș Darabană și Procurorul General Sorin Vasilache, adaugă la lege și legitimează adularea publică a scriitorului Wass Albert, criminal de război, nesocotind memoria victimelor lui Wass Albert.

Cele două ordonanțe emise de procurorii brașoveni în dosarul penal nr. 33/P/2018 vin după de Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), condusă de Dan Tanasă, a sesizat în scris organele de cercetare penală, în martie 2018, cu privire la faptul că în municipiul Sfântu Gheorghe s-a organizat un eveniment public de omagiere a criminalului de război Wass Albert și a fost publicat un articol prin care Wass este adulat în mod public de un jurnalist al publicației Szekely Hirmondo.

ADEC a considerat faptul ca articolul „O viaţă întreagă în slujba naţiunii / Rămâne exemplul nostru” semnat de Bedő Zoltán și publicat în paginile cotidianului Szekely Hirmondo și pe internet la adresa https://www.hirmondo.ro/kultura/peldakepunk-marad/ intră sub incidența art. 5 din O.U.G. nr. 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor, simbolurilor şi faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni de genocid contra umanităţii şi de crime de război, motiv pentru care a sesizat organele de cercetare penală și a solicitat demararea procedurilor legale pentru verificarea acestor aspecte și pedepsirea vinovaților.

Redau mai jos articolul în cauză, adus în atenția procurorilor, pentru ca cititorii să vadă cum este adulat în spațiul public criminalul de război Wass Albert:

„O viaţă întreagă în slujba naţiunii / Rămâne exemplul nostru

Ne amintim de împlinirea a 110 ani de la naşterea (8 ianuarie 1908) grofului transilvan Czegei Wass Albert, ofiţer de armată, scriitor, poet, personalitate publică şi politician. Activitatea sa a fost o aşchie în ochii puterii bucureştene asupritoare a maghiarilor transilvani, şi nu numai în timpul dictaturii comuniste şi a pseudodemocraţiei care i-a urmat, ci şi în perioada interbelică. Într-un fel sau altul, cuceritorii i-au înlăturat întotdeauna pe aceia care şi-au apărat cosangvinii ajunşi la ananghie şi împinşi în pragul dispariţiei. Ştiau că unui popor constrâns în interiorul unor graniţe străine, privat de bunuri, evacuat şi instituţiile sale şi prigonit pe pământul său natal, nu-i mai rămâne alt sprijin decât trecutul şi personalităţile marcante ale acestuia. O comunitate care nu îşi cunoaşte istoria, renunţă, cu timpul, la limba, la cultura sa, iar atunci nu mai alcătuieşte o naţiune. Tocmai din acest motiv, puterea străină care i-a confiscat proprietăţile şi l-a obligat să ajungă în exil nu i-a iertat niciodată lui Wass Albert faptul că până în ultima clipă, acesta a rămas învăţătorul, sprijinul şi purtătorul de cuvânt al poporului său. Un tribunal comunist întrunit în grabă l-a condamnat, în baza unor acuzaţii scornite, la moarte (1946), iar din acela moment, a încercat să-i şteargă din conştiinţa publică până şi amintirea. Nu va reuşi însă niciodată. El este eroul, exemplul nostru, îndrumătorul nostru spiritual, şi aşa va rămâne în veci.

Cu ocazia împlinirii a 110 ani de la naşterea scriitorului, în localitatea ungară Bonyhad a fost amplasată o statuie de bronz a lui Wass Albert. La eveniment a fost prezent şi secretarul de stat Potapi Arpad Janos, deputat de Bonyhad. Poate nu le-am putea da prigonitorilor un răspuns mai ferm decât acela că un milion de compatrioţi ai noştri maghiari de peste hotare au devenit, şi constituţional, membri ai naţiunii, iar printre ei se numără şi fiul scriitorului transilvan, groful Wass Miklos -a anunţat secretarul de stat”. (Sursa: Szekely Hirmondo din 08.01.2018, autor Bedo Zoltan, traducere a Centrului European de Studii Covasna-Harghita, sursa traducere http://www.dantanasa.ro/exclusiv-cultul-criminalului-de-razboi-wass-albert-intr-un-ziar-de-limba-maghiara-din-covasna-el-este-eroul-nostru/)”

Procurorii Dragoș Darabană și Sorin Vasilache, magistrați ai statului român, își bazează ordonanțele de clasare pe ideea că cei care îl adulează pe Wass Albert în spații publice aduc de fapt un omagiu operei litarere a lui Wass nu faptelor pentru care a fost condamnat. Mai mult, procurorul Sorin Vasilache își permite chiar să afirme în Ordonanța din 12.06.2020 prin care a respins plângerea împotriva Ordonanței din 25.03.2020 prin care a fost respinsă sesizarea ADEC, că sentința de condamnare a lui Wass Albert „este lapidară în ceea ce privește dovezile produse în susținerea acuzării și condamnării”, afirmație prin care procurorul Sorin Vasilache nu doar că adaugă la lege dar își permite chiar să pună în discuție o sentință definitivă emisă de o instanță legal constituită din România (Sorin Vasilache știe foarte bine că sentința din 1946 a fost reconfirmată în 2008, atunci când fiul lui Wass Albert a încercat să-l reabiliteze pe crimina

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.