Ole, Robu nu mai e! Proiectul ”Timișoara- Capitală Culturală Europeană” se poate relansa

Ole, Robu nu mai e! Proiectul ”Timișoara- Capitală Culturală Europeană” se poate relansa

Ole, Robu nu mai e! Proiectul ”Timișoara- Capitală Culturală Europeană” se poate relansa

by October 7, 2020 0 comments

Asociația Timișoara – Capitală Culturală Europeană a scăpat de Nicolae Robu. După câțiva ani de umilință și bătaie de joc la adresa acestui important deziderat al tuturor bănățenilor și nu numai,  proiectul are șansa să fie relansat. Norocul nostru a fost amânarea implementării sale pentru anul 2023, așa că este timp pentru reevaluarea și reorganizarea sa.

Schimbarea trebuie să vină odată cu demiterea actualei conduceri executive, care a căpușat bugetul Asociației , cu ajutorul neprecupețit al fostului primar al Timișoarei. Astfel, din 2017, echipa coordonată de Simona Neumann a dat dovadă de incompetență, dar și de manifestare a unor interese de grup, prin dirijarea proiectelor către unele ONG-uri clientelare, susținute de Robu și de fostul viceprimar, Diaconu. Din păcate, până acum, impactul derulării evenimentelor legate de Timișoara-Capitală Culturală Europeană este aproape zero. Este vorba despre consecințele ignoranței fostul edil, care, interesat mai mult de finanțarea fotbalului local,  a delegat gestionarea programelor culturale, doamnei Neumann.

Un episod neplăcut din derularea, până acum, a proiectului Timișoara-Capitala Culturală Europeană, care ilustrează modul deficitar al gestionării programului, a fost numirea soțului doamnei Neuman, Victor Neumann, ca membru al Consiliului Director al Asociației. O situație clară de conflict de interese, astfel că ”Timișoara –Capitala Culturală Europeană” a devenit o afacere de familie. Acum trei ani, fostul diplomat Vasile Popovici, scriitor și profesor universitar,  critica în mod dur această situație:  „Până când am câştigat(n.r. proiectul),  în jurul asociaţiei s-au unit toate forţele culturale ale oraşului. După câştigare, au început să plece oameni. Şi din Consiliul director au dispărut oameni şi au fost cooptaţi alţii. Printre oamenii care au venit este şi dl Victor Neumann. Prin urmare, doamna Neumann decide şi domnul Neumann controlează. Asta nu e conform regulilor şi nu poate dura aşa ceva.”

O altă situație neplăcută sesizată de Vasile Popovici a fost modalitatea de numire a directorului artistic Chris Torch, care s-ar fi făcut cu încălcarea prevederilor din dosarul de candidatură: „În acel dosar de cadidatură se spune că directorul artistic va fi ales în urma unui apel deschis internaţional, înainte de mai 2017, apel internaţional condus de o agenţie externă de resurse umane cu experţi internaţionali. Or, Chris Torch nu a trecut prin nicio procedură. A fost numit din capul doamnei Simona Neumann. Cum şi-a permis doamna Neumannn să numească, trecând peste dosar, un aşa-zis expert internaţional, care habar nu are de cultura română? Pentru această desemnare, dl Torch a primit salariu, nu ştim cât, că nu e public, de un an şi ceva de când e angajat, fără respectarea regulilor. Aceşti bani trebuie recuperaţi, iar angajarea directorului artistic trebuie să se facă după regulile din dosarul de candidatură, cu care noi ne-am angajat în faţa finanţatorului.”

În plus, spune Vasile Popovici, singurul eveniment derulat, de care responsabil este directorul artistic Chris Torch, a fost un spectacol de circ,  care a costat 110.000 euro.” Spre comparaţie, tot programul anual al ICR Lisabona (n.r. pe care îl invocă în calitate de fost ambasador în Portugalia), „institutul cu cea mai largă deschidere şi cele mai variate evenimente din Portugalia, este de circa 80.000 de euro”. În plus, afirmă Vasile Popovici, pentru acest spectacol, timişorenii şi-au şi cumpărat biletele, şi au plătit şi 110.000 de euro.

Popovici l-a luat, atunci, la întrebări pe primarul Nicolae Robu:  „Cum puteţi da bani pentru bugetul de funcţionare al asociaţiei şi pentru programele culturale, fără ca asociaţia să vină în faţa dumneavoastră cu o cerere clară? Proiectul pe anul viitor(n.r. 2018) trebuie prezentat din septembrie-octombrie. Eu aflu că Primăria Timişoara este finanţator în proporţie de 90 la sută efectiv şi de aproape 50 la sută pe hârtie, care finanţează, pentru 2018, un program care nu există încă.”

P.S. Continuăm dezvăluirile pe acest subiect.

 

 

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.