Alegeri Republica Moldova. Maia Sandu câștigă în primul tur, în fața lui Igor Dodon

Alegeri Republica Moldova. Maia Sandu câștigă în primul tur, în fața lui Igor Dodon

Alegeri Republica Moldova. Maia Sandu câștigă în primul tur, în fața lui Igor Dodon

by November 2, 2020 0 comments

Maia Sandu, liderul opoziției din Republica Moldova, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, având un avans de aproape 4 procente în fața socialistului Igor Dodon, potrivit hotnews.ro. Astfel, actualul președinte Igor Dodon şi candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate, pro-europeana Maia Sandu, se vor confrunta în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, potrivit datelor preliminare prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC), luni, după numărarea voturilor din 99,81% din secţiile de votare.

Potrivit datelor furnizate de Comisia Electorală, Maia Sandu a obținut 36,10%, în timp ce Dodon are 32,66%. Sunt datele preliminare după centralizarea 99,81% dintre buletinele de vot. Pentru că niciunul dintre candidaţi nu a întrunit 50% + 1 din voturi, Maia Sandu şi Igor Dodon se vor confrunta în turul al doilea al alegerilor, care va fi organizat în 15 noiembrie.

Pe locul al treilea se clasează Renato Usatîi (Partidul Politic “Partidul Nostru”), cu 16,91%, iar pe patru Violeta Ivanov (Partidul Politic “Şor”), cu 6,50%.

Pe următoarele poziţii se situează Andrei Năstase (Partidul Politic “Platforma Demnitate şi Adevăr”) cu 3,26%, Octavian Ţîcu (Partidul Politic “Partidul Unităţii Naţionale”) cu 2,01%, Tudor Deliu (Partidul Liberal Democrat din Moldova) cu 1,37% şi Dorin Chirtoacă (Blocul electoral Unirea) cu 1,20%.

Cetățenii Republicii Moldova care se află peste hotare au votat masiv la alegerile prezidențiale, în pofida restricțiilor din cauza pandemiei și a măsurilor anti-COVID, scrie deschide.md. Cele mai multe voturi din diaspora au fost pentru Maia Sandu.

Candidata PAS a acumulat peste 70% din voturile cetățenilor moldoveni de peste hotare, potrivit rezultatelor preliminare după prelucrarea a peste 97 la sută din procesele verbale. Pe locul al doilea în diaspora a ajuns Renato Usatâi, în timp ce președintele în exercițiu Igor Dodon, care a fost trimis în turul II de voturile celor din R.Moldova, a luat puțin peste 3,5 la sută în secțiile deschise în străinătate.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.