3 criterii după care să te ghidezi atunci când îți cumperi anvelope noi

3 criterii după care să te ghidezi atunci când îți cumperi anvelope noi

3 criterii după care să te ghidezi atunci când îți cumperi anvelope noi

by January 8, 2021 0 comments

Achiziţia de anvelope este o măsură de siguranţă în trafic. Întrucât fac parte din categoria consumabilelor şi au un rol esenţial în stabilitatea maşinii în orice condiţii de vreme sau drum, acestea trebuie înlocuite periodic. Deoarece piaţa auto abundă în oferte, alegerea produselor potrivite poate fi uneori descurajatoare. Iată trei criterii de care să ţii cont pentru a cumpăra pneurile care îţi oferă cel mai bun randament.

Esenţial este să se potrivească

Primul şi cel mai important criteriu de achiziţie este potrivirea şi acesta ţine de dimensiunile anvelopelor. Această informaţie o regăseşti în manualul maşinii, în cartea de identitate a vehiculului sau pe flancul cauciucurilor pe care le înlocuieşti. Din mulţimea de informaţii înscrise în partea laterală, cele mai vizibile sunt codurile de mărimi. Spre exemplu, un cod de tipul 225 45 R17 ca şi dimensiune înseamnă că lungimea benzii de rulare a fiecărei anvelope măsoară 22,5 centimetri, 45% din aceasta este lungimea flancului, produsul este de tip Radial şi are un diametru interior de 17 inchi. Atenţie dacă faci schimbul între sezoane. Majoritatea producătorilor livrează încă din fabrică maşinile cu seturi de cauciucuri de iarnă, montate pe jante de maximum 16 inchi. Aşadar, este posibil să ai nevoie de dimensiuni diferite pentru cele două seturi de anvelope.

De vară, de iarnă sau mixte

Există trei tipuri de cauciucuri, în funcţie de sezonul pentru care au fost confecţionate: de vară, de iarnă sau mixte (all season). Cele de vară sunt gândite pentru sezonul cald, pot avea diametru chiar mai mare de 20 de inchi şi au o consistenţă subţire şi rigidă. Se potrivesc foarte bine pe jantele din aliaj, oferă stabilitate la viteze mari şi răspund bine chiar şi când treci brusc de pe carosabil uscat pe suprafeţe de drum umed, în timpul ploilor torenţiale de vară.

Cauciucurile de iarnă sunt opusul celor de mai sus, fiind mai groase şi mai moi, pentru a prelua din şocurile provocate de zăpadă, gheaţă, polei, material antiderapant uscat, gropi şi alte obstacole care altfel ar aplica o presiune suplimentară pe articulaţiile maşinii. Se recomandă montarea lor pe jante din oţel, mai mici de 17 inchi şi atunci când sunt în stare bună de funcţionare te ajută să treci peste cele mai grele condiţii de iarnă. Între cele de vară şi cele de iarnă se situează anvelopele mixte. Acestea au avantajul de a nu te obliga să le schimbi periodic, de la un sezon la altul. Dacă vara nu ridică probleme, pentru sezonul rece sunt eficiente în special în mediul urban, cu condiţia ca iarna să fie uşoară spre medie. Pentru clima din ţara noastră, dacă nu locuieşti într-o zonă de munte, poţi trece cu bine peste condiţiile de iarnă cu astfel de anvelope.

Premium, clasă medie sau economice

Cel de-al treilea criteriu de cumpărare este preţul şi evident raportul dintre cost şi calitate. Pe primul loc sunt producătorii premium, care au o tradiţie de zeci de ani în domeniu şi milioane de clienţi mulţumiţi.

Cea mai bună garanţie este faptul că brandurile mari auto echipează încă din fabrică maşini cu anvelope din această categorie. Pe locul doi se situează producătorii de clasă medie, nume consacrate în întreaga lume, care oferă calitate foarte bună la preţuri mai mici. Dacă preţul mic este singurul criteriu după care te ghidezi când cumperi anvelope, o să ai tendinţa de a alege un producător de buget sau economic.

Atenţie însă la brand, deoarece piaţa este invadată de mărci obscure de slabă calitate. Pentru a acoperi acest segment important de piaţă, brandurile premium au cumpărat fabrici locale de anvelope, cărora le împrumută din tehnologiile lor. Alege un astfel de producător de clasă economică pentru a avea un minim de garanţie a calităţii.

Înlocuirea anvelopelor nu se face doar pentru a evita o contravenţie. Echiparea maşinii cu cauciucuri în stare bună de funcţionare îţi oferă liniştea şi încrederea necesare cu privire la stabilitatea automobilului în orice condiţii de trafic, de drum sau de vreme.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.