Bună învoială, rea tocmeală. Cum ajunge județul Covasna în așa zisul Ținut Secuiesc
by Ancheteonline February 11, 2021 0 commentsNumirea în funcția de prefect al județului Covasna , a primarului comunei Ozun, Raduly Istvan, reprezintă o adevărată provocare la adresa statului român și a Constituției. Asta, în condițiile în care, se știe faptul că Raduly face parte din aripa radicală a politicienilor maghiari (PCM), cel mare a încălcat de nenumărate ori Constituția, în calitatea sa de primar, instalând steagul secuiesc, în localitatea pe care o conducea, fiind obligat prin decizii judecătorești, definitive, să înlăture însemnele așa zisului Ținut Secuiesc. Acum, din calitatea sa de ”delicvent”, ajunge în funcția de reprezentant al statului român, în județul Covasna. Astfel, putem gândi, steagurile secuiești vor fi instalate ”la liber”, pe teritoriul Covasnei pentru că legile românești nu mai pot fi aplicate de reprezentatul statului, din interese pur etnice.
Primarul comunei Ozun, Raduly Istvan, a fost nominalizat pentru funcţia de prefect al judeţului Covasna de Consiliul Permanent al organizaţiei judeţene UDMR.
Potrivit unui comunicat al UDMR Covasna, citat de Agerpres, Raduly Istvan are 52 de ani, este licenţiat în Drept şi doctor în Geografie, fiind specializat în domeniul turismului şi al dezvoltării rurale.
De asemenea, este lector universitar la Universitatea ‘Babeş-Bolyai’, în urmă cu 10 ani a devenit înalt funcţionar public, iar începând din 2004 este primarul comunei Ozun.
Acesta a declarat că mandatul de prefect este o provocare şi are ca obiectiv îmbunătăţirea relaţiei dintre consiliile locale şi Prefectură, dar şi sporirea eficienţei în cadrul instituţiilor deconcentrate.
“De 17 ani sunt primarul comunei Ozun, care este una dintre cele mai mari comune covăsnene. În acest timp am reuşit să formez o echipă eficientă cu care am implementat multe proiecte importante care vizează modernizarea localităţilor comunei. Acest mandat este o adevărată provocare pentru mine, obiectivul meu fiind îmbunătăţirea relaţiei dintre consiliile locale şi Prefectură, dar şi sporirea eficienţei în cadrul instituţiilor deconcentrate. Consider că prin asumarea acestor deziderate toţi covăsnenii au de câştigat, indiferent de etnie. Sunt încrezător că este posibil să creăm o bună atmosferă de lucru şi un nivel înalt din punct de vedere profesional, promovând astfel dezvoltarea durabilă a judeţului”, a spus Raduly Istvan, citat în comunicat.
La rândul său, preşedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, a arătat că, prin nominalizarea lui Raduly Istvan, s-a dorit promovarea profesionalismului, obiectivul fiind ca Instituţia Prefectului să devină partenerul autorităţilor locale.
“În ultimii ani, în judeţul Covasna s-a deteriorat considerabil relaţia dintre autorităţile locale şi Instituţia Prefectului, chiar pot să spun că Prefectura a devenit o instituţie suport pentru atacurile împotriva comunităţii maghiare. Prin nominalizarea lui Raduly Istvan am dorit să promovăm profesionalismul pentru ca Instituţia Prefectului să devină partenerul autorităţilor locale, obiectivul fiind cooperarea şi dezvoltarea. În acelaşi timp, este foarte important ca prefectul judeţului, care reprezintă Guvernul în judeţul Covasna, să creeze o mai mare coerenţă la nivelul serviciilor publice deconcentrate”, a afirmat preşedintele UDMR Covasna.
În data de 18 septembrie 2020, Curtea de Apel Brașov a respins irevocabil recursul formulat de Primarul comunei Ozun (Covasna), Ráduly István (PCM), împotriva Sentinței Civile nr. 3242/28.11.2012 pronunțată de Tribunalul Covasna prin care primarul fusese obligat să îndepărteze de pe sediul primăriei așa-zisul steag secuiesc.
Acțiunea Prefecturii Covasna prin care a solicitat instanței să-l oblige pe primarul din Ozun să dea jos steagul secuiesc de pe Primăria Ozun a fost inițiată de către fostul prefect al județului Covasna, dr. Codrin Munteanu, la o sesizare a subsemnatului (pagina a doua a deciziei). Munteanu a fost schimbat din funcția de prefect al județului Covasna de către Victor Ponta în luna ianuarie 2013 la presinea UDMR tocmai pentru că a aplicat legea în Covasna.
Așa-zisul steag secuiesc a fost îndepărtat de pe sediul Primăriei Ozun abia în data de 23 ianuarie a.c., după ce prefectul județului Covasna, Dumitru Marinescu, a solicitat Tribunalului Covasna amendarea primarului din Ozun pentru refuzul de a executa o sentință judecătorească (Dosar nr. 77/119/2014). În acest moment, potrivit legii, primarul din Ozun riscă să plătească o amendă de aproximativ 19.000 de lei pentru cele patru luni în care a refuzat să execute sentința Tribunalului Covasna (plecând de la ipoteza unei amenzi pe zi de 20% din salariul mediu brut care la data de 1 iulie 2013 era de 800 de lei).
No Comments so far
Jump into a conversationNo Comments Yet!
You can be the one to start a conversation.