Se pregătește un dosar penal. Victor Neumann, pe cale să fie demis din fruntea Muzeului de Artă Timișoara

Se pregătește un dosar penal. Victor Neumann, pe cale să fie demis din fruntea Muzeului de Artă Timișoara

Se pregătește un dosar penal. Victor Neumann, pe cale să fie demis din fruntea Muzeului de Artă Timișoara

by April 10, 2021 0 comments

Debarcarea lui Victor Neumann din fruntea Muzeului de Artă Timișoara pare imnentă. După ce Muzeul a fost pus pe butuci, autoritățile județene  sunt pe cale să ia o decizie mult așteptată de mediul academic din capitala Banatului. Neumann, ținut în fruntea acestei instituții culturale de prea mult timp (din 2013), s-a dovedit a fi nu doar total incompetent din punct de vedere administrativ ( înlăturând mai toți prefesioniștii de la Muzeu), dar se pare a fi implicat și într-un caz de distrugere de patrimoniul cultural.

”O comisie a Consiliului Județean Timiș a sigilat în cursul zilei de astăzi ( n.r.) depozitele în care se află colecțiile muzeului, în urma mai multor reclamații potrivit cărora persoane neautorizate au intrat în spațiile în care sunt depozitate opere de artă. Directorul Direcției de Cultură și Artă a Județului Timiș, Sorin Vlad Predescu, a confirmat că, potrivit sesizărilor, în depozit au avut acces persoane care aveau un contract de voluntariat cu muzeul de artă, semnat de managerul Victor Neumann. Printre acestea se numără cunoscuți italieni care trăiesc de mulți ani în Timișoara, motivul fiind că aceștia doresc să fotografieze și să digitalizeze operele de artă, „pentru patrimoniul orașului”. O astfel de facilitate e discutabilă atunci când e vorba de obiecte de patrimoniu, mai ales în condițiile în care fostului fotograf Liviu Tulbure, angajat al Muzeului Banatului din 1987 și fotograf al muzeului de artă din 2006, restauratorilor și conservatorilor, li se interzisese accesul în depozite”, scrie pressalert.ro.

Potrivit sursei citate ”din păcate, Liviu Tulbure, recunoscut în breaslă drept unul din cei mai talentați forografi ai orașului, s-a stins din viață în urmă cu trei luni, răpus de COVID-19. Potrivit ultimei sesizări, angajații muzeului au reclamat faptul că persoana nominalizată de Neumann să se ocupe de gestiunea depozitului s-a încuiat în interiorul acestuia împeună cu un fotograf italian, din motive necunoscute, chiar cu o zi înainte de evaluarea proiectului de management al lui Victor Neumann”.

Sursele Ancheteonline.ro și Pressalert.ro spun că italienii implicați în această poveste au legături cu un fals restaurator, cunoscut pentru copiile reușite pe care le realizează după lucrări originale, vândute în Republica Moldova și pe piața ucraineană, iar fotografiile ar putea fi folosite pentru realizarea unor astfel de copii.

Deoarece există suspiciunea că lucrările originale ar putea fi scoase din depozit și înlocuite cu copiile lucrate cu măiestrie de restauratorul din această încâlcită poveste, deocamdată s-a decis sigilarea depozitelor. Sorin Predescu a mai confirmat că a sesizat Consiliul Județean cu privire la acest „mod de lucru neconform” la muzeul de artă, că există și plângeri penale generate de suspiciunile privitoare la buna gestionare a patrimoniului, iar la poliția de patrimoniu se află dosare în lucru. Într-un viitor apropiat, la muzeul de artă se impune și un inventar al bunurilor aflate în depozite.

”La cele șase instituții de cultură aflate în subordinea Consiliului Județean Timiș, a început, cu mai bine de o săptămână în urmă, evaluarea anuală a managerilor pentru activitatea avută în anul 2020, până în prezent fiind comunicate rezultatele pentru patru dintre aceștia. Dacă trei manageri au reușit să obțină note care le permit continuarea managementului, directorul muzeului de artă, Victor Neumann, a obținut doar modesta notă de 6,04, comisia de evaluare recomandând încetarea contractului de management. Rezultatul pare surprinzător dacă este comparat cu cel din anii anteriori, apropiat de nota 9”, mai  scrie pressalert.ro.

Victor Neumann este directorul instituției din anul 2013 dar foști muzeografi, cu o îndelungată și marcantă activitate în cadrul muzeului, i-au contestat modul în care a înțeles să gestioneze problemele acestuia, sesizând managementul defectuos chiar la minister, dar fără vreun rezultat. Neumann a intrat în conflict cu mai mulți angajați pierzând procese în instanță, a reușit performanța de a-i îndepărta pe puținii muzeografi cu experiență care mai lucrau în muzeu și a compromis relația cu istoricul de artă Maria Albani, curatorul și legatarul testamentar al lui Corneliu Baba, care a retras din muzeul timișorean mai multe lucrări ale artistului.

Totodată, asupra lui Victor Neumann planează suspiciunea de a fi fost colaborator al Securității. După anunțul făcut public astăzi, Victor Neumann are la dispoziție trei zile pentru contestarea acestui rezultat. Managerul Muzeului Național al Banatului,Claudiu Ilaș, a reușit să obțină nota de 8,95, mai mică decât la evaluările anterioare, managementul lui Dan Radosav la Muzeului Satului Bănățean a fost notat cu 8,24 iar activitatea managerului bibliotecii județene „Sorin Titel”, Tudor Crețu, a fost apreciată cu nota 9,51 – cea mai mare de până acum, recomandarea comisiei de evaluare fiind ca cei trei să-și continue activitatea.

Mai citește AICIși AICI

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.