Beneficiile înotului pentru sănătate

Beneficiile înotului pentru sănătate

Beneficiile înotului pentru sănătate

by May 26, 2021 0 comments

Graţie numeroaselor beneficii pentru minte, trup şi suflet, înotul este unul dintre cele mai complexe sporturi pe care le poţi practica în vederea obţinerii unei forme fizice excelente, combaterii stresului şi îmbunătăţirii sănătăţii din toate punctele de vedere.

Cei care înoată frecvent se bucură de:

Un workout complet, fără echipamente

Înotul pune în mişcare aproape toate grupele musculare principale, de la braţe şi picioare la abdomen şi spate, astfel că îţi poţi lucra întreg corpul alegând acest sport. În plus, beneficiezi şi de o doză zdravănă de cardio fără un impact puternic asupra articulaţiilor, întrucât înotul accelerează pulsul fără să aplice o presiune asupra zonelor sensibile.

Aşadar, este ideal pentru persoanele care se recuperează după apariţia unor leziuni. Înotul elimină şi disconfortul pe care îl pot resimţi persoanele care îşi doresc să facă mişcare, dar ezită din cauza kilogramelor în plus.

Dacă iei în calcul şi faptul că online poţi găsi cu uşurinţă costume de inot la modă, pe toate gusturile şi pentru toate tipurile de siluetă, înotul este, pur şi simplu, sportul perfect pentru toţi cei care vor să aibă o formă fizică, o sănătate şi o siluetă de invidiat, fără să fie nevoiţi să investească în echipamente costisitoare.

Îmbunătăţirea sistemului cardiovascular

Având în vedere că înotul implică toate sistemele activate în timpul unei sesiuni de cardio, respectiv cel respirator şi circulator, dincolo de cel muscular, nu e de mirare că persoanele care practică acest sport se bucură de o reducere cu până la 53% a riscului de deces, comparativ cu persoanele sedentare sau persoanele care practică alte sporturi, precum jogging-ul. În plus, studiile arată că înotul ajută la scăderea tensiunii şi la îmbunătăţirea sensibilităţii la insulină.

O sursă de echilibru în timpul sarcinii

Având în vedere că sarcina poate limita capacitatea de a face mişcare, ca urmare a schimbărilor care apar la nivelul organismului, înotul este una dintre cele mai sigure sporturi care pot fi practicate de către femeile însărcinate. Este un sport cu impact redus asupra articulaţiilor şi permite efectuarea unor mişcări lejere în apă chiar şi în ultimul trimestru de sarcină.  Dincolo de faptul că ajută la menţinerea greutăţii gravidei, înotul favorizează reducerea edemelor, a oboselii specifice şi a greţurilor matinale.

Gestionarea stresului

Nimic nu se compară cu înotul după o zi încărcată la locul de muncă! Tehnicile de mindfulness se activează parcă de la sine când ești în apă. Concentrându-te asupra mişcărilor corpului, oferi minţii răgaz să se odihnească şi să ignore gândurile repetitive care îţi provoacă anxietate. În timp ce îți lucrezi toate grupele de mușchi, beneficiezi, fără să urmărești expres acest lucru, de o sesiune de meditație ca la carte.

După o sesiune de înot, eliberarea endorfinelor îmbunătăţeste dispoziţia. În plus, dacă eşti perseverent, reuşitele în materie de rezistenţă sau îmbunătăţire a tehnicii contribuie la consolidarea stimei de sine.

Combaterea insomniei

Orice tip de mişcare te ajută să dormi mai bine, însă studiile au dovedit că există o legătură strânsă între înotul regulat şi îmbunătăţirea calităţii somnului la indivizii care se confruntă cu insomnia şi alte dereglări ale ritmului circadian.

Flexibilitate sporită

Îți dorești să te bucuri de mai multă flexibilitate, dar ai încercat Pilates sau yoga și nu sunt pe gustul tău? Ei bine, deși nu pare a fi un sport care să necesite mișcări specifice sporturilor care pun accentul pe flexibilitate sporită, în apă ești nevoit să menții o postură care nu face altceva decât să îți întindă, practic, tot corpul, ceea ce îți face articulațiile mai rezistente și mai flexibile.

Practici deja un alt sport și ai vrea ca performanțele tale să fie ceva mai bune? Ei bine, află că orice sportiv are de câștigat de pe urma înotului, întrucât îmbunătățește semnificativ forma fizică și ajută la capacitatea de recuperare a organismului în urma apariției unor leziuni.

Așadar, indiferent de scopul pe care ți l-ai propus, fie că vrei să arzi câteva kilograme, să dormi mai bine sau să te pregătești pentru maraton, este recomandat să incluzi și înotul în rutina de antrenament pentru a-ți atinge obiectivele.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.