Revoluție în Kazahstan. Protestatarii au ocupat întreaga țară

Revoluție în Kazahstan. Protestatarii au ocupat întreaga țară

Revoluție în Kazahstan. Protestatarii au ocupat întreaga țară

by January 5, 2022 0 comments

Guvernul din Kazahstan a tăiat miercuri accesul la internet în țară după ce protestele violente au continuat în pofida demisiei guvernului, fosta republică sovietică fiind zguduită de unele din cele mai ample demonstrații din istoria sa, relatează Reuters.

Președintele Kazahstanului a cerut ajutor de la Moscova și aliații săi, dând vina pe „terorisții” pregătiți în străinătate pentru revolte.

Palatul prezidențial din Almatî a fost incendiat de manifestanții care au luat cu asalt și alte clădiri guvernamentale, relatează Associated Press.

Agenția Reuters relatează că protestatarii au capturat aeroportul din Almatî, cel mai mare oraș al țării și că toate zborurile către și dinspre aeroport au fost anulate.

Președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev a acceptat miercuri dimineața demisia guvernului însă acest lucru nu a domolit furia protestatarilor nemulțumiți de creșterea prețului la carburanți în țara producătoare de petrol din Asia Centrală.

Guvernul a blocat miercuri accesul la rețelele sociale și aplicațiile de mesagerie precum Facebook, WhatsApp, Telegram și, pentru prima dată, aplicația de mesagerie WeChat, potrivit New York Times.

Netblocks, un grup specializat în supravegherea internetului, a anunțat ulterior pe Twitter că țara se confruntă cu o pană generalizată a internetului la nivel național.

„Kazahstanul se confruntă în prezent cu o pană de internet la scară naţională, în urma unei zile de perturbări ale Internetului mobil şi unor restricţii parţiale”, a anunțat Netblocks.

Cel puțin opt membri ai forțelor de securitate și ai armatei ar fi fost uciși în revoltele care au zguduit Kazahstanul de câteva zile, a declarat Ministerul de Interne, citat de presa locală. SUA fac apel la autoritățile din Kazahstan să dea dovadă de „reținere”

Guvernul american îndeamnă autoritățile din Kazahstan să dea dovadă de „reținere” și speră că manifestațiile se vor desfășura „în mod pașnic”, a transmis miercuri putătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Psaki a criticat totodată „alegațiile nebunești ale Rusiei” privind o presupusă responsabilitate a Statelor Unite pentru protestele ce zguduie Kazahstanul. „Este absolut fals” și face parte din „strategia de dezinformare rusă”, a transmis ea.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.