Răzuitorul pentru limbă, acest instrument ayurvedic care ar garanta sănătatea gurii noastre

Răzuitorul pentru limbă, acest instrument ayurvedic care ar garanta sănătatea gurii noastre

Răzuitorul pentru limbă, acest instrument ayurvedic care ar garanta sănătatea gurii noastre

by June 15, 2022 0 comments

Comercializat de anumite mărci de frumusețe și apreciat în medicina ayurvedică, racleta pentru limbă ar optimiza, conform adepților săi, sănătatea orală și forma noastră generală. Într-adevăr ?

După fiecare masă, se obișnuiește să îți folosești periuța de dinți. Dar un alt instrument oferă pentru a perfecționa rutina orală: racleta pentru limbă. În formă de U, acest accesoriu din plastic, cupru sau oțel, în funcție de model, este folosit pentru a răzui partea superioară a limbii pentru a curăța și îndepărta depunerile reziduale din alimentele noastre. În medicina ayurvedică, a fost considerat de milenii un element cheie al unui ritual de purificare care se presupune că ajută la dezinfectarea organismului. Dincolo de această voință lăudabilă, ne permite cu adevărat ustensilul să ne optimizăm bunăstarea bucală?

Gura noastră găzduiește peste 700 de specii diferite de bacterii, viruși, ciuperci. Aceste microorganisme nu au toate impact asupra sănătății, dar administrarea de medicamente, consumul excesiv de tutun, alcool sau zahăr, contribuie la proliferarea lor și la dezechilibrul acestei microbiote orale. „Anumite bacterii pot deveni patogene și pot provoca infecții la nivelul gingiilor (gingivita), dinților (carii), care pot ajunge până la stomac, intestin și chiar inimă”, ne spune Nathalie Delphy, chirurg-stomatolog.

Pentru a vă proteja împotriva acestui lucru și mai ales pentru a reduce această încărcătură bacteriană, în cele mai multe cazuri este suficient să rămâneți bine hidratat și să vă spălați dinții și interstițiile lor. Potrivit lui Bruno Donatini, medic gastroenterolog și hepatolog, accesoriul nu ar fi așadar esențial, ci mai degrabă un supliment de igienă neobligatoriu. Iar literatura științifică abundă în această direcție, potrivit medicului, și autor al cărții ”Gura, oglindă a sănătății tale”.

Cu toate acestea, se întâmplă ca anumite morfologii ale limbii să blocheze curățarea. „Unii indivizi au crăpături naturale mai adânci sau mai largi sau papile semnificative pe limbă, care vor prinde și rețin resturile alimentare, provocând inflamație și uneori respirație urât mirositoare. În acest punct, racleta pentru limbă poate fi utilă și le poate disloca, adaugă dr. Nathalie Delphy, de asemenea președinte al Uniunii Femeilor Chirurgi Stomatologi.

Se mai întâmplă ca pe limbă să se formeze un strat mai mult sau mai puțin gros, aproape transparent. „Acest mucus superficial provine din refluxul gastric sau din nasul care curge. Eliminând-o cu o racletă pentru limbă, scăpăm de bacteriile responsabile de ulcerele pe limbă, acnee, psoriazis pe piele și dureri articulare”, spune gastroenterologul Bruno Donatini. „Supraconsumul de cafea, ceai, produse lactate sau țigări poate accentua și el acest depozit”, adaugă medicul stomatolog.

Oricare ar fi motivațiile tale, specialiștii sugerează să ceri sfatul unui profesionist din domeniul sănătății, medicului sau chirurgului stomatologic, înainte de a integra o racletă de limbă în rutina ta orală. „Limba este un bun indicator al sănătății generale. De obicei, ar trebui să fie roz ca gingiile, chiar și puțin închis. O schimbare de culoare, precum o nuanță albicioasă, poate ascunde mai multe cauze: afte bucale, inflamații, necroze sau chiar o medicație nepotrivită, enumeră dr. Nathalie Delphy. În mod similar, durerea la răzuirea limbii ar trebui să invite la consultație. deliciul-viciilor.ro

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.