Cazul minorilor maltratați. Fabrica de dosare penale de la Oradea

Cazul minorilor maltratați. Fabrica de dosare penale de la Oradea

Cazul minorilor maltratați. Fabrica de dosare penale de la Oradea

by July 26, 2022 0 comments

Interviu cu Diana Talpoș

Î: Doamna Talpoș, cum ați ajuns inculpată în acest dosar?

R: Andor Teodora, împreună cu polițistii Diugană Dana,Tuduce Alina și Chiș Gabriel, cu procurorul Antohi Gabriela, vicarul BOR, Rus Radu Valer, șeful AJFP Bezi Gheorghe,  dar și ofițerul AJFP Mihaiu Ioan și ulterior judecătorul Timiș Ioan și procurorul Vladimir Munteanu, mi-au ”fabricat” efectiv acest dosar, cap-coadă. Asta consider eu pentru că sunt total nevinovată.

De exemplu, împotriva mea nu există act de sesizare penală, adică Andor Teodora nu a formulat plângere împotriva mea. În martie 2019 am cerut studierea dosarului și, după înregistrarea plângerii penale, s-a început cercetarea IN REM, în data de 09.01.2018 și nu am găsit niciun act de sesizare din partea cuiva și nici din oficiu, împotriva mea. Ulterior, nu știm când din dosar au fost sustrase și înlocuite documente, și anume actul din data de 09.01.2018 prin care se dispunea cercetarea IN REM, a fost înlocuit cu un act prin care se dispunea începerea urmăririi penale împotriva mea și a soțului. Actul a fost sustras și înlocuit cu unul fals de către  procurorul Antohi Gabriela împreună cu polițist Diugană Dana. Polițista Diugană, după falsul făcut, pentru a nu putea fi trasă la răspundere, a abandonat cazul și l-a predat polițistului Tuduce Alin, care, bineînțeles știa de toate falsurile din dosar.

Î:Ați reclamat undeva abuzurile la care ați fost supuși?

R:Da, am reclamat-o pe doamna procuror Antohi Gabriela la SIIJ, dar din 2019 dosarul este mușamalizat, fapt ce am reclamat la DNA. Și am mai reclamat-o și am solicitat inclusiv schimbarea procurorului de caz, după ce în urma unei audieri am ajuns internată cu iminențe de avort, deoarece nu am fost lăsată să mă hrănesc și să beau apă, dar procurorul de rang superior mi-a respins cererea, iar după ce era să îmi omoare fiul nenăscut, am mai încasat și o amendă.

Î: De șefii ANAF, de magistrați și de organele de cercetare am discutat, dar ce implicație are  reprezentantul BOR, preacucernicului Rus Valer Radu în acest proces?

R: Vicarul preacucernicul Rus Valer este director la Liceul Ortodox Episcop Roman Ciorogariu, școala în care Dariana a fost elevă până în iunie 2019. În anul 2020 ianuarie, vicarul Rus ”aranjează” împreună cu Ani Cernea Radu o evaluare psihopedagogică, în lipsa subiectului, în lipsa testelor, în lipsa evaluărilor, fără acordul părinților minorei, fără vreo cerere și fără vreun drept. Un liceu avea dreptul să producă maxim o caracterizare, și nu o evaluare. Evaluarea făcută de popa Rus este falsă, fiind contrară tuturor evaluărilor și expertizelor judiciare. Pe acest document făcut de popă s-a construit întreg dosarul. Mai trebuie amintit faptul că Liceul Ortodox condus de Vicarul Rus,  din cauza aranjamentelor a ajuns cea mai neperformantă instituție din județul Bihor, vicarul apelând la Mihaiu Ioan ca acesta să intervină pe lângă fostul primar domnul Ilie Bolojan, pentru a nu desființa instituția.

Î: Am o nelămurire în ceea ce privește curatorul și amenințările primite, care a fost reacția instanței?

R: Făcând haz de necaz, au fost foarte lejeri, înainte de ședință, cu o oră, soțul a denunțat prin note scrise, presupuse infracțiuni ale curatorului, iar în cadrul ședinței, curatorul își recunoaște faptele, după ce a fost confruntată cu una dintre înregistrări. Având în vedere că acestea sunt fapte comise și recunoscute în cadrul procesului penal, Ministerul Public trebuia să o rețină 24 de ore pe avocat Matea Daniela în vederea arestării, mai ales în situația în care avocat Matea Daniela a susținut față de martori că are influență asupra completului de judecată. Faptul că instanța sau Ministerul Public nu au luat atitudine, ne-au ridicat mari semne de întrebare.

Î: La ce vă așteptați în 5 august?

R: Având în vedere că doamna judecătorul Denisa Vidican, conform presei, are un trecut controversat în ceea ce privește falsul intelectual, nu știu ce să cred, a admis o expertiză în afara cadrului legal, a numit un curator în afara cadrului legal, dar totuși avocații spun că este printre singurii judecători de la Curtea de Apel Oradea care măcar citesc dosarele cap, coadă. Timiș Ioan, judecătorul de fond, atestă spre exemplu că alienarea parentală este o boală/tulburare psihică inclusă de DSM V. Procurorul Vladimir Munteanu, reprezentantul parchetului, în fază de fond, susține bătaia ca metodă educativă până ce s-a ajuns ca avocatul meu să îi ceară voie judecătorului Ioan Timiș, să îi aplice o palmă prietenească domnului procuror. În aceste condiții, judecătorul Timiș Ioan scrie că bătaia trebuie raportată la comportamentul copiilor, că îi normal să îi bați, și toate acestea într-o sentință judecătorească, în anul 2021. Îmi este groază să îmi imaginez cum își bat acești stimați magistrați odraslele, dacă se laudă cu stilul lor de parenting și îl promovează prin sentințe. Am denunțat instanței de apel că judecător Timiș Ioan a emanat sentința vădit contrară dispozițiilor legale. De exemplu, după ce atestă că alienarea parentală este o boală psihică și că apare în DSM, judecătorul Timiș Ioan decupează sintagme din legi și din sentințe, sintagme care de fapt, redate în întregime, atestă exact contrariul celor argumentate.

Î: Ce se va întâmpla cu cei doi minori?

R: În ședința din 12.07.2022, mama Andor Teodora, a susținut că ar vrea niște bani și 10 minute cu minorii, în condițiile în care nu și-a căutat copiii din aprilie 2019 și atunci la cererea soțului, ba mai mult a fost o perioadă de 4 ani de zile în care a fost cercetată penal pentru abandon de familie, dosar mușamalizat pentru că doamna este inspector ISCTR și protejată de capii ANAF și BOR. Dovadă că se bucură de o protecție ”divină” este faptul că doamna Andor Tedora avea o datorie de 40 000 euro la ANAF, a făcut contestație la executare pe care a pierdut-o și totuși datoriile au fost șterse, inclusiv dosarele penale pentru evaziune fiscală și spălare de bani, și au rezolvat-o cu un post la ISCTR. Nu a contat nici faptul că atât concubinul ei Lincar Călin, cât și fratele ei Pop Marius și cumnata ei Pop Florina, tatăl acesteia Pop Dorel, doi unchi, cât inclusiv și doamna Andor Teodora, dețin firmă de transport și se află în incompatibilitate cu funcția ce o deține, însă dacă ai protecție de la capii BOR și ANAF, legea nu mai este un obstacol. Andor Teodora nu a dorit niciodată refacerea legăturilor cu minorii, a și cerut diminuarea programului de vizită cu aceștia de la 15 zile la 2 weekenduri, dar instanța de tutelă în 2017 și psihologii au apreciat că un program mai lung de vizitare ar avea menirea de a traumatiza minorii, drept urmare a primit program de vizită 16 ore pe lună, fără ridicare, strict la domiciliul tatălui.  Andor Teodora este doar unealta vicarului și a capilor AJFP Bihor.

Revenind la întrebarea dvs. probabil, copiii vor ajunge în grija statului.

Î: De ce s-a emis un ordin de protecție împotriva mamei, Andor Teodora?

R: Din cauza evenimentului din decembrie 2016, când mama i-a aplicat o bătaie minorei în fața sălii de clasă, iar diriginta a fost nevoită să scoată minora din mâinile mamei. Ulterior acestui eveniment, vicarul Rus Valer a mușamalizat incidentul în fața inspectoratului, și a ajutat mama în continuare să terorizeze minora la școala, până ce minora nu s-a simțit în siguranță și a refuzat să mai frecventeze cursurile școlare. După emiterea ordinului de protecție minora și-a reluat activitatea în cadrul Liceului Ortodox.

Î:Cum sunt minorii în acest moment?

R: Dariana are aproape 18 ani, clasa a XII-a la unul dintre cele mai bune licee din Bihor, bursieră cu media peste 9.5, se pregătește pentru admiterea la medicină și este voluntară la SMURD. Eric are 10 ani elev în clasa a III-a cu rezultate excepționale la învățătură.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.