Ce trebuie să știi despre durerea de rinichi

Ce trebuie să știi despre durerea de rinichi

Ce trebuie să știi despre durerea de rinichi

by July 31, 2023 0 comments

Ce este durerea de rinichi?

Durerea de rinichi sau durerea renală este un disconfort care se resimte în apropierea rinichilor. Rinichii sunt două organe în formă de fasole situate chiar sub cutia toracică, de o parte și de alta a coloanei vertebrale. Durerea de rinichi nu înseamnă întotdeauna că există o problemă medicală la nivelul rinichilor, poate indica o problemă undeva în sistemul urinar.

Cum te simți când te dor rinichii?

Nu știi dacă te dor rinichii? Nu pregeta să consulți medicul pentru a afla dacă sistemul tău urinar și rinichii funcționează normal. Multe persoane confundă durerea de rinichi cu durerea de spate. Există câteva diferențe cheie între durerea de rinichi și cum se simte aceasta în comparație cu durerea de spate.

Durerea de rinichi față de durerea de spate

Durerea de spate afectează de obicei mijlocul spatelui, cel mai frecvent în partea inferioară a acestuia. Problemele legate de coloană pot provoca, de asemenea, o radiere a durerii spre picioare.

Prin comparație, durerea de rinichi este localizată de obicei mai sus la nivelul spatelui și se simte adesea mai adânc. De cele mai multe ori, simptomele durerii de rinichi apar sub coaste, la dreapta sau la stânga coloanei vertebrale. Durerea de rinichi poate iradia și în alte zone, cum ar fi abdomenul sau zona inghinală. Uneori, durerea de șold este confundată cu durerea de rinichi, dar durerea de șold este situată mai jos în spate.

Care sunt cele mai frecvente cauze ale durerii de rinichi?

Rinichii sunt conectați la vezica urinară și la uretere (tuburile care transportă urina de la rinichi la vezica urinară). Problemele cu oricare dintre aceste zone pot duce la durere și disconfort. Cauzele posibile ale durerii renale includ:

  • pietre la rinichi: pietrele la rinichi se formează din acumularea de minerale sau compuși în interiorul corpului. Pietrele pot fi la fel de mici ca un grăunte de nisip sau mai mari decât o perlă. Pietrele mici pot părăsi corpul de la sine. Cu toate acestea, pietrele mai mari pot rămâne blocate în tractul urinar și împiedică trecerea urinei. În ambele cazuri, pot apărea dureri intense de rinichi.
  • retenție urinară: cu această afecțiune, pacientul nu reușește să golească complet vezica urinară. Acest lucru se poate întâmpla brusc sau treptat, în timp.
  • reflux vezicoureteral: acest reflux de urină face ca urina să curgă înapoi din vezica urinară către uretere sau rinichi. Această afecțiune poate afecta pe oricine, dar este mai frecventă în cazul bebelușilor și copiilor mici.
  • obstrucția joncțiunii ureteropelvine: în acest caz există un blocaj care apare în locul în care ureterul se atașează la rinichi. Afecțiunea provoacă dureri care pot iradia în abdomen și în zona inghinală.
  • boala polichistică a rinichilor: pacienții cu această afecțiune prezintă chisturi în interiorul rinichilor. Pe măsură ce chisturile se extind, rinichii se măresc și pot provoca dureri. Ca urmare, este posibil ca aceștia să nu funcționeze corespunzător.
  • leziuni sau traumatisme: impactul provocat de sporturile de contact, accidentele sau alte traumatisme cu obiecte contondente pot provoca leziuni fizice la nivelul rinichilor dumneavoastră. Acest lucru ar putea avea ca rezultat sânge în urină sau în jurul rinichilor, precum și scurgeri de urină din rinichi.
  • cancer renal: cel mai frecvent tip de cancer de rinichi, carcinomul cu celule renale, afectează de obicei persoanele în vârstă de 60 sau 70 de ani. Simptomele pot include sânge în urină, dureri sau apariția unei inflamații într-o parte.

Care sunt simptomele comune ale durerii de rinichi?

Persoanele cu dureri de rinichi pot prezenta simptome diferite. Unele dintre cele mai frecvente simptome de durere de rinichi includ:

  • o durere constantă și surdă în spate;
  • durere în părțile laterale, sub cutia toracică sau în abdomen;
  • durere severă sau ascuțită care apare în valuri;
  • durere care se răspândește în zona inghinală;
  • durerea de rinichi este adesea însoțită de greață sau vărsături, mai ales dacă durerea se datorează pietrelor la rinichi.

 

Cum se tratează durerea de rinichi?

Tratamentul durerii renale depinde de afecțiunea care o provoacă. De exemplu, dacă durerea de rinichi este cauzată de o infecție, medicul poate prescrie antibiotice. Dacă durerile sunt provocate de pietre, atunci este posibil să fie nevoie de un tratament pentru îndepărtarea acestora.

 

Ce teste pot ajuta la determinarea cauzei durerii renale?

Pentru a stabili cu exactitate o cauză, sunt disponibile o serie de teste care îl pot ajuta pe urolog să stabilească un diagnostic:

  • analiza de urină: verifică prezența sângelui, a globulelor albe (care ar indica o infecție), a proteinelor și a anumitor molecule care sunt legate de diverse afecțiuni renale.
  • teste imagistice: ecografia sau o tomografie computerizată (CT) pot oferi imagini ale structurii fizice a rinichilor și a tractului urinar. De asemenea, poate arăta dacă pacientul are pietre și poate determina dacă fluxul de urină este adecvat.

 

Ce ar trebui să faci dacă te dor rinichii?

Dacă ai dureri de rinichi care nu dispar, primul lucru pe care ar trebui să îl faci este să te programezi pentru un control medical. Dacă apar simptome precum durere intensă, greață sau vărsături severe, febră sau frisoane sau incapacitatea de a urina, se recomandă să mergi la camera de urgențe. Pot fi luate, suplimentar, următoarele măsuri:

  • hidratează-te: apa ajută la eliminarea bacteriilor din tractul urinar. Evită băuturile cu cofeină și alcoolul.
  • stai la căldură: căldura ajută la reducerea durerii renale.
  • ia analgezice: pentru a ușura febra sau disconfortul, poți lua analgezice fără prescripție medicală (paracetamol sau ibuprofen), cu excepția cazului în care suferi de leziuni hepatice sau renale cunoscute și nu ar trebui să utilizezi aceste medicamente.

Ce băuturi nu sunt recomandate pentru rinichi?

În general, apa este cea mai bună. Băuturile bogate în zahăr pot duce la diabet, iar cele cu multă sare sau cofeină pot provoca deshidratare, ambele putând duce în timp la afectarea rinichilor.

Când este indicat să mergi la medic?

Mergi la medic dacă ai dureri persistente în zona rinichilor sau dacă apar dureri de spate împreună cu oricare dintre următoarele simptome:

  • febră sau frisoane;
  • greață sau vărsături astfel încât nu poți mânca sau bea;
  • urină de o culoare ciudată;
  • durere la urinare;
  • sânge în urină;
  • o nevoie urgentă și repetată de a urina;
  • apariția unor materiale solide (pietre la rinichi) în urină;
  • o senzație generală de boală sau letargie care nu dispare cu odihnă.

Durerea de rinichi poate fi ușoară sau severă. Uneori este inofensivă, dar, în majoritatea cazurilor, înseamnă că există o problemă undeva în sistemul urinar. Dacă apar dureri de spate împreună cu febră, vărsături, durere la urinare sau alte simptome îngrijorătoare, consultă imediat un medic urolog. Acesta poate afla ce cauzează durerea de rinichi și poate recomanda cum să tratezi problema.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.