Grecia salvata din nou cu 158 miliarde euro

Grecia salvata din nou cu 158 miliarde euro

by July 21, 2011 1 comment

Liderii statelor din zona euro au convenit joi seara, dupa o reuniune de peste 8 ore, sa acorde Greciei un nou program de asistenta financiara, la care va participa si Fondul Monetar International si pentru prima data, intr-o maniera limitata, sectorul privat.
”Am ajuns la un acord asupra noului program de asistenta pentru a acoperi deplin nevoile de finantare ale Greciei”, a anuntat presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, in conferinta de presa de la finalul reuniunii.
Valoarea totala a noului program de asistenta pentru Grecia se va ridica la 158 de miliarde de euro, cu sprijinul bancilor. De la tarile din zona euro si FMI vor proveni 109 miliarde de euro, iar restul de 49 de miliarde va reprezenta contributia sectorului privat creantier al Greciei. Dintre aceste 49 de miliarde de euro, suma de 37 de miliarde va fi ”contributia voluntara” a bancilor.
Liderii celor 17 tari din zona euro – a adaugat Van Rompuy – au gasit un raspuns comun la o situatie de criza, luand trei decizii importante: sporirea sustenabilitatii datoriei grecesti, masuri pentru stoparea riscului contagiunii la alte tari din zona euro si un angajament ferm pentru consolidarea guvernarii zonei euro.
”Trebuie sa actionam rapid si in comun. Nu voi lasa ca o situatie dificila sa devina una periculoasa”, a mai spus Herman Van Rompuy.
Intr-o declaratie facuta de la finalul reuniunii, presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a salutat acordul la care au ajuns liderii din zona euro pentru ajutorarea economiei grecesti si participarea sectorului privat la programul de asistenta, precum si masurile pentru cresterea flexibilitatii Instrumentului European de Stabilitate Financiara (EFSF). a
”Noul program de sprijin al UE si FMI este crucial pentru stabilizarea finantelor publice” ale Greciei si pentru ”a garanta sustenabilitatea datoriei publice a tarii”, a spus Trichet.

Facebook Comments Box

1 Comment so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.