CEDO obliga statul romana sa plateasca 9.000 de euro unei femei atacata de caini fara stapan

CEDO obliga statul romana sa plateasca 9.000 de euro unei femei atacata de caini fara stapan

by July 26, 2011 0 comments

In anul 2000, Georgeta Stoicescu, o femeie in varsta de 71 de ani, a fost atacata de caini fara stapan in cartierul bucurestean Pajura, fiind ranita la cap si la un picior. Ani de zile s-a chinuit prin spitale, murind in 2007 grav bolnava. Familia a dat Primaria in judecata, dar instantele romanesti nu i-au dat dreptate. Sotul femeii a apelat la CEDO, si a avut casit de cauza, statul roman fiind obligat sa-i plateasca 9.000 euro daune morale, pentru incalcarea dreptului la viata si la un proces echitabil.

 In octombrie 2000, Georgeta Stoicescu, in varsta de 71 de ani la vremea respectiva, a fost atacata de o haita de sapte caini fara stapan in fata casei sale din cartierul bucurestean Pajura. Ca urmare a cazaturii suferite in urma atacului, femeia s-a lovit puternic la cap si si-a fracturat piciorul, fiind internata timp de patru zile, iar ulterior i-au fost prescrise medicamente, pe care insa nu le-a putut cumpara, din lipsa de bani.

In urma incidentului, femeia a inceput sa aiba amnezie si dureri la nivelul piciorului si ale umarului, dar si dificultati in deplasare. Mai mult, femeia traia intr-o continua stare de anxietate si nu a mai plecat de acasa, de frica unui nou atac. Ca urmare a complicatiilor, in anul 2003 era deja imobilizata la pat. De altfel, la momentul atacului, atat femeia, cat si sotul sau erau pensionari, iar veniturile lunare, care totalizau aproximativ 80 de euro, nu erau suficiente pentru tratamentul medical necesar.

In 2001, Georgeta Stoicescu si sotul sau, Georgel Stoicescu, au dat in judecata Primaria Capitalei si au cerut daune de 100 de milioane de lei vechi, insa pentru ca nu si-au permis sa plateasca taxa de timbru, in valoare de aproximativ 6 milioane de lei vechi, actiunea a fost respinsa.

In urma apelului, instanta superioara a admis plata unor despagubiri in valoare de 10 milioane de lei vechi, insa in recurs, primaria a avut castig de cauza, instanta considerand ca CGMB era responsabil in acest caz, iar impotriva Consiliului trebuia indreptata actiunea.

Ca urmare a acestei decizii, in iunie 2002, familia Stoicescu a dat in judecata Consiliul General al Municipiului Bucuresti si Administratia pentru Supravegherea Animalelor, cerand daune de 50 de milioane de lei vechi. Si aceasta actiune a fost respinsa, pe motiv ca problema controlului cainilor fara stapan era a primariilor de sector. Decizia a ramas definitiva in 2003.

In cuprinsul deciziei publicate miercuri, CEDO arata ca problema cainilor fara stapan din Bucuresti a fost intens mediatizata inca de la jumatatea anilor ’90, iar in anul 2000, in Capitala se inregistrau aproximativ 200.000 de caini pe strazi. De altfel, decizia CEDO aminteste si campania de eutanasiere a cainilor din Bucuresti inceputa in 2001, precum si valul de reactii creat de acesta. Mai mult, sunt consemnate si o serie de incidente produse de cainii fara stapan in Romania, din anul 2000 si pana in ianuarie 2011.

Curtea noteaza, in decizia publicata marti, ca problema cainilor fara stapan din Bucuresti a devenit una care priveste sanatatea si siguranta publica, avand in vedere numarul mare de persoane muscate sau care si-au pierdut viata in urma atacurilor.

CEDO arata ca, deoarece autoritatile romane nu au luat suficiente masuri pentru ca rezolva problema cainilor fara stapan, dar si faptul ca Georgetei Stoicescu nu i-au fost asigurate resursele pentru a trata efectele atacului, acesteia i-a fost incalcat dreptul la viata.

Totodata, Curtea a considerat ca femeii i-a fost incalcat dreptul la un proces echitabil, deoarece ea si sotul ei au fost nevoiti sa identifice singuri autoritatea de la care ar fi trebuit sa ceara despagubiri, astfel ca nu a avut oportunitatea efectiva de a cere in justitie despagubiri pentru atacul suferit.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.