ANI: Mircea Diaconu si-a angajat nelegal sotia la teatrul unde este director

ANI: Mircea Diaconu si-a angajat nelegal sotia la teatrul unde este director

by October 27, 2011 0 comments

Agentia Nationala de Integritate a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in vederea cercetarii senatorului liberal Mircea Diaconu, director in cadrul Teatrului ‘C.I. Nottara’, pentru savarsirea infractiunilor de conflict de interese si abuz in serviciu contra intereselor publice, deoarece acesta si-ar fi angajat nelegal sotia in functia de regizor artistic.

ANI sustine ca Mircea Diaconu a fost numit in functia de director al Teatrului ‘C.I. Nottara’, in baza Hotararii Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr. 174/18.07.2002, iar sotia sa, Maria Diana Diaconu, a exercitat, in perioada 19.11.2001 – 15.08.2007, functia de actor in cadrul aceluiasi teatru.

Ulterior, pe 8.08.2007, Maria Diaconu, in calitate de salariat al Teatrului ‘C.I. Nottara’, a solicitat conducerii teatrului, prin cererea inregistrata sub nr. 607, acordul cu privire la participarea, in data de 13.08.2007, la concursul pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic.

Cererea Mariei Diaconu fost aprobata se sotul ei Mircea Diaconu, desi ea nu indeplinea conditiile inscrise in fisa postului de regizor artistic, adica minim un an experienta in domeniul regiei, ea avand la acea data numai doua luni de la absolvirea Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografica ‘I.L. Caragiale’ din Bucuresti, Sectia ‘Artele Spectacolului de teatru (regie de teatru)’.

ANI mai sustine ca in cadrul concursului organizat la data de 13.08.2007, Mircea Diaconu a exercitat calitatea de presedinte al Comisiei de examinare pentru ocuparea postului vacant de regizor artistic, calitate in care i-a acordat sotiei sale calificativul maxim.

In consecinta, la data de 15.08.2007, Maria Diaconu, prin decizia nr. 67, avizata de catre directorul Teatrului ‘C.I. Nottara’, Mircea Diaconu, a fost promovata in functia de regizor artistic.

Inspectorii de integritate au calculat ca beneficiul patrimonial, constand in veniturile salariale obtinute in perioada 2007  – 2010 de catre Maria Diaconu in calitate de regizor artistic la Teatrul ‘C.I. Nottara’ a fost in suma de 83.684 lei.

Conform dispozitiilor art. 253 din Codul Penal al Romaniei, conflictul de interese consta in indeplinirea, in exercitiul atributiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv, iar potrivit art. 248 din Codul Penal al Romaniei, abuzul in serviciu contra intereselor publice consta in neindeplinirea sau indeplinirea in mod defectuos a unui act, in exercitiul atributiilor sale de serviciu, cu stiinta, prin care cauzeaza o tulburare insemnata bunului mers al unui organ sau al unei institutii de stat ori al unei alte unitati sau o paguba patrimoniului acesteia.

ANI mai arata ca, la data de 27 ianuarie 2011, inspectorii de integritate au constatat starea de incompatibilitate in care se afla Mircea Diaconu, intrucat, incepand cu data de 19.12.2008, exercita simultan demnitatea de senator precum si functia de director-manager in cadrul Teatrului ‘C.I. Nottara’.

Pe 16 septembrie 2011, Curtea de Apel Bucuresti, ca nefondata, plangerea formulata de Mircea Diaconu impotriva Raportului de evaluare a starii de incompatibilitate emis de ANI.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.