Prim-procurorul sectorului 4, retinut de DNA pentru trafic de influenta

Prim-procurorul sectorului 4, retinut de DNA pentru trafic de influenta

by January 20, 2012 0 comments

 

Seful Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 4, Mihai Betelie, si secretarul general al Primariei Sectorului 1, Bogdan Grigorescu, au fost retinuti pentru ca au participat la administrarea unei firme de mediu a unor rude sau apropiati si au solicitat unui membru al unui partid politic, filiala Ilfov, sa le faciliteze desfasurarea activitatii, ceea ce ar insemna trafic de influenta,  transmite Mediafax. Procurorii anticoruptie vor solicita instantei emiterea unui mandat de arestare pentru 29 de zile.

Mihai Betelie este acuzat de efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia detinuta, in scopul obtinerii de foloase necuvenite, favorizarea infractorului, in legatura directa cu o infractiune de coruptie, instigare la infractiunea de folosire a influentei sau a autoritatii de catre o persoana cu functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite si santaj, in legatura directa cu o infractiune de coruptie, informeaza, astazi DNA.
Bogdan Nicolae Grigorescu, secretar general la Primaria Sectorului 1 Bucuresti, este acuzat de efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia detinuta, in scopul obtinerii de foloase necuvenite, in forma continuata, conflict de interese si santaj, in legatura directa cu o infractiune de coruptie.
Din Ordonanta de punere in miscare a actiunii penale intocmita de procurori, DNA a stabilit ca in perioada iulie 2010 – ianuarie 2011, Mihai Betelie, prim-procuror al Parchetului de pe langa Judecatoria Sectorului 4 si Bogdan-Nicolae Grigorescu, secretarul general al Primariei Sectorului 1, prin incalcarea atributiilor de serviciu privitoare la incompatibilitati prevazute in Statutul judecatorilor si procurorilor si, respectiv, in Legea administratiei publice locale, au efectuat, prin persoane interpuse, activitati financiare, ca acte de comert, si au participat la administrarea SC Enviroservice SRL Bucuresti, in scopul obtinerii unor foloase materiale necuvenite. Atributiile de administrare a acestei societati comerciale, ai carei reprezentanti legali erau rude sau persoane foarte apropiate celor doi inculpati, au fost impartite intre cei doi inculpati, spun procurorii.
Concret, cei doi acuzati s-au ocupat in fapt de administrarea acestei firme (cu obiect de activitate achizitionarea deseurilor colectate selectiv in vederea reciclarii) implicandu-se in mod direct in tot ceea ce insemna functionarea acesteia: relatiile cu partenerii de afaceri, selectia de personal si plata salariilor, achizitii de utilaje si plata acestora, relatiile cu unitatile bancare, distributia marfurilor, plata chiriei, etc. Grigorescu Bogdan-Nicolae a finantat activitatea firmei cu suma de 50.000 de euro.
In acest context, in scopul de a beneficia, in interesul acestei afaceri, de influenta si autoritatea de care se bucura o persoana, membru al filialei Ilfov a unui partid politic, Mihai Betelie si Bogdan-Nicolae Grigorescu i-au solicitat acestei persoane sa le faciliteze desfasurarea activitatilor lor comerciale.

In conditiile in care o societate comerciala aflata in relatii contractuale cu SC Enviroservice SRL a incetat derularea acestui contract pe fondul existentei unor nereguli, cei doi, profitand de functiile publice detinute, au exercitat presiuni asupra reprezentantilor acestei firme pentru ca acestia sa nu sisteze contractul respectiv.
In iunie 2011, Mihai Betelie, in conditiile in care a luat la cunostinta in mod nelegal de proceduri referitoare la punerea in executare a unei autorizatii emise, in conformitate cu dispozitiile Codului de procedura penala, intr-un dosar penal aflat pe rolul Directiei Nationale Anticoruptie, a facut demersuri pentru divulgarea acestei operatiuni in scopul de a zadarnici urmarirea penala a persoanelor vizate in dosarul respectiv.Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a incuviintat, miercuri, perchizitionarea si retinerea lui Mihai Betelie, iar in ziua urmatoare arestarea acestuia.

Dupa ce le-au adus la cunostinta acuzatiile, procurorii DNA i-au retinut pe cei doi, care vor fi prezentati instantei Curtii de Apel Bucuresti cu propunere de arestare preventiva pentru 29 de zile.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.