Cum se fraudeaza bugetul statului si cel al UE. Un caz “scoala” de luare de mita la Agentia Domeniilor Statului

Cum se fraudeaza bugetul statului si cel al UE. Un caz “scoala” de luare de mita la Agentia Domeniilor Statului

by February 17, 2012 3 comments

Procurorii DNA au in lucru un dosar amplu de mare coruptie la Agentia Domeniilor Statului, in care statul este prejudiciat cu peste 4 milioane de euro. In  acest caz, o speta aparte o reprezinta un episod de luare si dare de mita, a caror personaje sunt Radu Cristescu, fost presedinte ADS si Stefan Poienaru, om de afaceri in domeniul agriculturii. Este vorba despre o mita de 670 000 de euro primita de Cristescu, in calitate de sef al ADS de la Poienaru pentru semnarea unui contract de concesiune a unui teren  de 8400 ha, aflat in proprietatea statului din localitatitatea Stelnica ( judetul Ialomita).

Stefan Poienaru l-a contactat pe seful ADS prin intermediul  unui avocat, care era membru in consiliul de administratie al Agentiei Domeniului Statului, dar avea si calitatea de reprezentant juridic al firmei lui Poienaru. De asemenea, interventii la Cristescu s-au facut si pe alta cale: omul de afaceri a luat legatura cu o subalterna lui Cristescu, buna prietena  cu Marin Bucur, patronul restaurantului Capsa din Bucuresti si proprietar al fermei SC Agrozootehnica SA Facaieni. De mentionat ca Bucur este bun prieten cu Poienaru!

Dosar penal

Intr-o nota a unui serviciu de informatii este prezentata  cu lux de amanunte aceasta afacere pusa la cale de cele doua personaje, anchetate  de DNA. Dezvaluirile din aceasta nota   au facut obiectul inceperii urmaririi penale in cazul lui Radu Cristescu si a lui Stefan Poienaru si  au fost coroborate cu alte informatii cuprinse intr-un   raport, intocmit in toamna anului trecut  de Corpul de Control al Ministetului Agriculturii, care a scos la inveala multe alte ilegalitati infaptuite la ADS, in perioada cand presedinte a fost Radu Cristescu.

“In data de 27.05.2011, Agentia Domeniilor Statului a incheiat un contract de concesiune avand nr.11, cu SC Vitifarm SRL Fetesti, judetul Ialomita, pentru o suprafata de 8402,12 ha teren agricol, situate in perimetrul localitatii Stelnica, judetul Ialomita, pentru o redeventa de 599 kg grau/ha/an. Metoda de concesionare a fost prin atribuire directa. Contractul incheiat este cu nerespectarea prevederilor legale si in contradictie atat cu hotararile judecatoresti existente la aceasta data cu privire la litigiile dintre ADS si SC Vitifarm SRL dar si cu pozitiile oficiale ale ADS, exprimate in mai multe adrese,hotarari de consiliu de administratie si informari catre Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale”, se arata in nota secreta. Radu Cristescu, in calitate de presedinte al ADS, “nu numai ca a dispus incheierea contractului cu SC Vitifam SRL pentru Stelnica, dar a dispus si incheierea unui contract cu SC Agrofam Holding SRL pentru Gradistea, fara licitatie si fara ca ADS sa recupereze prejudiciul cauzat de aceasta societate dealungul a 10 ani de exploatare abuziva”. Trebuie precizat ca ADS se afla in acel moment in plin  proces cu firmele lui Poienaru, pentru recuperarea unor mari  daune produse statului prin explotarea ilegala a terenurilor statului din judetul Ialomita.

Afacerea

In nota sunt prezentate, in detaliu,  ramificatiile acestei afaceri: “La Radu Cristescu a ajuns prin intermediul avocatului sau, un anume domn Voinea .  Deci Voinea era si avocat al SC Vitifam SRL si membru in consiliul de administratie al ADS, institutie aflata in litigiu cu Vitifam – conflict de interese. Deoarece Poienaru Stefan, direct sau prin intermediul lui Voinea a incercat motivarea lui Nicolaie Giurgea, in perioada cand era presedinte la ADS ( n.r. intre 2009-2010, sef al ADS a fost Nicolaie Giurgea, iar Radu Cristescu, director) pentru a incheia un contract de concesiune cu societatea sa, dar s-a lovit de un refuz permanent si de amanarea luarii unei decizii, acesta ( Poienaru) a reluat ofensiva din momentul numirii lui Radu Cristescu ca presedinte la ADS. Interventiile s-au facut atat direct la Cristescu Radu cat si la Aneta Brezoianu- director a Directiei Administrare Patrimoniu din cadrul ADS, o apropiata a lui Bucur Marin, patronul restaurantului Capsa din Bucuresti si detinatorul Asociatiei Agricole Zimbrul, cea care detine pachetul majoritar al SC Agrozootehnica SA Facaieni, judetul Ialomita, care este un apropiat al lui Stefan Poienaru”

Episodul “mita”

“Din momentul negocierii avantajului material pe care urma  sa il primeasca Radu Mihai Cristescu de la Stefan Poienaru ( cca 670 000 euro – pentru care Poienaru a semnat un contract notarial de imprumut –se poate verifica prin notariat – prin care s-a imprumutat de bani ca sa-i dea lui Cristescu), Radu Cristescu a dispus lui Driga Danut, seful Serviciului de control si Antifrauda din ADS si inlocuitorul lui cu drept de semnatura, sa produca o nota sau un document care sa arate ca solicitarea este legala si ca trebuie incheiat contract de concesiune”, se spune in nota. Aici se precizeaza ca “in luna martie 2011, imediat dupa numire, Cristescu a dat decizie prin care a delegat atributiile sale pe perioada cand lipseste din institutie lui Danut Driga si nu a vicepresedintelui Adrian Dida, cum era legal. De altfel, Danut Driga este urmarit penal de DNA, in aceeasi speta de coruptie la ADS. Apoi, “Danut Driga a dispus initial lui Danut Bendeac, inspector in cadrul Serviciului Control si Antifrauda din ADS sa faca acest material. Bendeac nu a fost de accord cu acest tip de abordare si a sesizat ilegalitatea, drept pentru care a intrat in vizorul lui Radu Cristescu, iar in prezent ( n.r. anul trecut, in vara) a fost nevoit sa intre in concediu medical. Danut Driga a dat lucrarea lui Daniel Leonte, inspector in cadrul Serviciului Control si Antifrauda “om bun la toate”-tipul omului care face orice material la comanda care s-a executat si a intocmit nota nr.84217/27.05.2011, prin care se propune incheierea contractului de concesiune cu SC Titifam SRL Fetesti. Nota este semnata la “Sef Serviciu” de Danut Driga, iar la “se aproba” tot de Danut Driga, in numele presedintelui ADS”.

In nota se arata ca Radu Cristescu se afla in concediu in ziua semnarii acestei note si a contractului de concesiune. Toate dispozitiile le-a dat verbal, prin telefon catre Danut Driga. Metoda folosita de Radu Cristescu ( de a pune pe altcineva sa semneze in locul lui) nu a fost tocmai inteleapta, deoarece nu a reusit sa stearga toate urmele implicarii sale, iar mai mult, are o adresa, nr.40.416/02/02.2011, semnata de domnia sa in calitate de director al Directiei Administrare Patrimoniu, in care se precizeaza ca “potrivit art.22 din hotararea consiliului de administratie din 29.06.2010 s-a aprobat amanarea unei decizii cu privire la concesionarea terenului cu destinatie Agricola in suprafata de 8546 ha la Stelnica ( judetul Ialomita)” si ca “ momentan nu este reglementata concesionarea prin atribuire directa” a terenului aflat in disputa.

Radu Cristescu nu a semnat contractual de concesiune, dar a semnat conventia anexa la contract, “deci, avem dovada clara ca a luat cunostinta de contract si a semnat conventia, achiesand si insusindu-si contractual, desi, tot el, afirmase, prin propria semnatura ca solicitarea SC Vitifam SRL nu se incadra in prevederile legale”.

Intentia si premeditarea

In 27.05.2011 se aproba nota de concesiune nr. 84217/2011. In 27.05.2011 se face adresa nr.8422 prin care Stefan Poienaru, in calitate de reprezentant legal al SC Vitifam SRL Fetesti,  este anuntat ca s-a aprobat incheierea contractului de concesiune si este invitat la sediul ADS pentru semnarea contractului. Adresa a fost trimisa prin fax, nu prin posta. In 27.05.2011 se semneaza contractul de concesiune. In 27.05.2011, SC Vitifam SRL efectueaza plata sumei de 4.696.235 lei in contul ADS, reprezentand contravaloarea redeventei pe primul an de concesionare – confirmarea platii se face la ora 16,26. Deci, Poienaru a avut timp sa primeasca si invitatia, sa vina si la Bucuresti sa semneze si sa faca plata sumei de peste 1 milion de euro de la Sucursala Fetesti a BCR. De ce atata graba? “Motivul acestei grabe este dovedit de apropierea termenului limite de depunere a cererii de subventii pentru plati pe suprafata (SAPS) si plati directe complementare (PNDC) la APIA Ialomita, data care era 30.05.2011. Deci, Poienaru s-a incadrat “la limita” cu solicitarea de fonduri comunitare. Si a primit acesti bani, in valoare de 1,25  milioane de euro.  Un alt aspect semnat de nota serviciului secret : “In data de 08.06.2011, Radu Cristescu a angajat o consiliera juridical, recomandata de acelasi Voinea ( angajat al SC Vitifam SRL), careia i-a fost repartizata in aceeasi zi obiectul dosarului 1281, aflat pe rolul Curtii de Apel Bucuresti, in litigiu fiind, ca parat ADS, iar ca reclamant, SC Vitifam SRL, dosar la care consiliera juridical s-a prezentat cu o cerere de renuntare la judecata, cu motivul ca s-a incheiat contract.

Ce castiga Poienaru, ce pierde statul?

“Pentru 2011, Stefan Poienaru castiga subventia acordata de APIA, unde se bazeaza pe implicarea directa a directorilor de la APIA Ialmita pentru ca acestia sa favorizeze acordarea SAPS si PNDC catre Vitifam in dauna fostului concesionar SC A&S International SRL. Valoarea subventiilor: cca 1,25 milioane de euro din bugetul European si bugetul de stat. De asemenea, Poienaru castiga actiunile prin renunatrea ADS la judecata. Valoarea castigului: cca 4 milioane de euro din bugetul de stat”.

“Iata cum, prin influentarea deciziei unui responsabil al statului roman, omul de afaceri realizeaza un profit de 1,75 milioane de euro ( 2,25 milioane euro, minus spaga -670 000 euro), fara a face nicio lucrare de exploatare Agricola. Periculos este ca subventiile acordate illegal pot constitui motiv de control din partea Comisiei Europene, prin OLAF, fiind vorba despre fonduri europene”.

Facebook Comments Box

3 Comments so far

Jump into a conversation
  1. hany
    #1 hany 17 February, 2012, 18:23

    Domnilor acest “derbedeu de Satu Mare” s-a infiltrat fara scrupule in organizatia Pdl Salaj, iar saptamana trecuta a facut pe marele conducator, ba face si sondaje pe care doar trei persoane le cunosc, hmm poate stie Lia”Stanca mai multe, ca doar mai nou tot il culca prin casa generalului, doamne unde a ajuns si femeia asta in pat cu “penalistul ” poate in curand va auzi zornaitul catuselor si pe la Severus, cat lde mult poate moral sa degradeze Lia? o stiam o doamna dar se pare ca va deveni in curand o femeie care isi va face de rusine odraslele, a intrat in mrejele penalistului Cristescu si gata tot Zalaul i-a pus pecetea, “femeie de uzura” cand Raducu nu mai are…parale. Am auzit ca plateste sondajul, in care Pdl va lua 10%in Salaj. Doamne sacapa-i si nu le lua mintea, chiar de tot!

    Reply this comment
  2. fabrizio
    #2 fabrizio 25 May, 2015, 20:15

    Doresc sa aduc la cunostinta o mare ilegalitate intocmita de firma lui Stefan Poienaru, SC VITIFAM S.R.L ce intocmea contracte de inchiriere al imobilelor din Stelnica fara a avea un document LEGAL ca proprietar. Sper ca DNA-ul sa intervina si sa opreasca acest clan mafiot ce detine putere politica avand la baza pionii politici personali din PSD

    Reply this comment
  3. Iancu Nae cel mai mare hot
    #3 Iancu Nae cel mai mare hot 24 July, 2015, 09:48

    Iancu Nae este egal cu:::: LUPUL PAZNIC LA OI ! in comuna Dridu din Ialomita acest Iancu Nae inmpreuna cu fratele lui au cumparat chipurile tot ce se putea cumpara ,ma refer la terenuri agricole. Cautati prin documente si veti gasii terenuri care au intrat ilegal in proprietatea unei rude a primarului Turiga Valentin,un anume Turiga Vasile din orasul Hateg ,Hunedoara. Acesta a fost beneficiarul multor terenuri pe care a obtinut Titlu de Proprietate conform legii 18/ 1991 Dupa care sa piarda urgent urma Turiga Vasile din orasul Hateg,Hunedoara a vandut terenurile acestui reprezentant al domeniilor statului Iancu Nae. care detine actiuni la firme ce se ocupa cu agricultura. Pai cine este mai interesat in a stopa retrocedarile oamenilor decat acest cotetar Iancu Nae. CanD vreodata va face bine cuiva cand el si fratele lui sunt direct interesati de terenurile acestea. Cineva sa verifice toate actele din comuna Dridu,vati ramane uluiti poate DNA daca se doreste !!!

    Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.