Un nou Cod Portocaliu de ninsoare si viscol, timp de doua zile. Un nou calvar in sudul tarii. Drumuri inchise, sate izolate, trenuri anulate, scoli inchise

Un nou Cod Portocaliu de ninsoare si viscol, timp de doua zile. Un nou calvar in sudul tarii. Drumuri inchise, sate izolate, trenuri anulate, scoli inchise

by February 13, 2012 0 comments

Circulatia rutiera este intrerupta din cauza zapezii pe 10 drumuri nationale si pe A2 Bucuresti-Fetesti; pe autostrada Bucuresti-Pitesti au fost impuse restrictii de circulatie pentru traficul greu. Restrictii de tonaj sunt si pe A2, tronsonul Fetesti-Cernavoda, precum si pe alte 37 de drumuri nationale. De asemenea, cursele auto de pasageri vor fi suspendate pe traseele afectate de avertizarile cod portocaliu in perioada 12-14 februarie, potrivit unei recomandari a Autoritatii Rutiere Romane. Si Ministerul Transporturilor a solicitat persoanelor care doresc sa calatoreasca cu trenul luni si marti sa nu o faca decat daca este “absolut nevoie”, in conditiile in care sunt posibile mai multe anulari de trenuri. Ministerul Educatiei a anuntat suspendarea cursurilor, luni si marti, in toate scolile din judetele Gorj, Giurgiu, Mehedinti si Vrancea si doar luni in unitatile de invatamant din Dolj si Olt, in timp ce in Buzau vor fi inchise luni doar scolile din mediul rural. Ministerul de Interne a informat ca 45 de localitati din tara sunt izolate, 83 de drumuri judetene fiind blocate. Totodata, MAI a aprobat starea de alerta pentru judetul Vrancea, care intra in vigoare luni la ora 12.00 si este valabila pana marti la ora 14.00.

Potrivit informarilor transmise de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale si Centrul Infotrafic al Politiei Romane, duminica noapte, drumurile cu circulatia inchisa sunt urmatoarele:

A A2  (Bucuresti – Fetesti)
DN 1D  (Albesti-Urziceni)
DN 23B  (Ciorasti)
DN 2A  (Urziceni – Slobozia)
DN 2C  (Costesti – Slobozia)
DN 41  (Oltenita-Daia)
DN 5A  (Izvoarele)
DN 5B  (Giurgiu – Ghimpati)
DN 61  (Ghimpati-Gaesti)
DN 65A  (Buzoesti-Surdulesti)
DN 65A  (Putineiu-Turnu Magurele)

De asemenea, pe A1, pe sensul Bucuresti – Pitesti, a fost restrictionat traficul pentru traficul greu. Restrictii de tonaj sunt impuse si pe A2 tronsonul Fetesti-Cernavoda, precum si pe alte 37 de drumuri nationale.

Cursele auto de pasageri vor fi suspendate pe traseele afectate de avertizarile Cod Portocaliu in perioada 12 – 14 februarie, potrivit unei recomandari a Autoritatii Rutiere, emise duminica.

 

Traficul feroviar: posibile anulari si intarzieri ale trenurilor

Ministerul Transporturilor a solicitat duminica persoanelor care doresc sa calatoreasca cu trenul luni si marti sa nu o faca decat daca este “absolut nevoie”, in conditiile in care sunt posibile mai multe anulari de trenuri, din cauza vremii nefavorabile.

Oficialii Ministerului Transporturilor au precizat ca sunt posibile, de asemenea, “intarzieri majore ale trenurilor”.

Duminica seara, dintr-un total de 1947 de trenuri, 200 erau anulate. Sapte linii feroviare erau inchise iar pe altele se circula cu restrictii.

Scoli inchise luni si marti in cateva judete ale tarii

Cursurile din invatamantul preuniversitar vor fi suspendate luni si marti in toate scolile din judetele Gorj, Giurgiu, Mehedinti si Vrancea si doar luni in unitatile de invatamant din Dolj si Olt, in timp ce in Buzau vor fi inchise luni doar scolile din mediul rural, a anuntat Ministerul Educatiei.

La nivel national luni vor fi inchise peste 3.500 de unitati de invatamant, din cauza vremii nefavorabile.

In Bucuresti, toate scolile vor fi deschise luni. In cazul in care conditiile meteorologice de luni vor impune schimbari ale programuui, decizia va fi anuntata in cursul zilei.

Stare de alerta in judetul Vrancea

Ministrul Administratiei si Internelor, Gabriel Berca, a aprobat starea de alerta pentru judetul Vrancea , a anuntat duminica purtatorul de cuvant al MAI, Marius Militaru. Potrivit acestuia, starea de alerta in judetul Vrancea intra in vigoare luni la ora 12.00, este valabila pana marti la ora 14.00 si ca acest lucru nu presupune alte lucruri suplimentare.

“In baza notei de fundamentare a prefectului judetului Vrancea a fost aprobata starea de alerta incepand de maine de la ora 12,00 pana marti la ora 14,00, urmand ca dupa aceasta perioada sa fie fie reanalizata mentinerea starii de alerta”, a declarat Militaru, precizand ca, potrivit legislatiei, starea de alerta este o procedura de urgenta care se activeaza la solicitarea prefectului, care este si sef al Comitetului Judetean pentru Situatii de urgenta.

45 de localitati din tara izolate, 83 de drumuri judetene blocate

45 de localitati din tara isolate, 83 de drumuri blocate a anuntat, duminica seara, secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor Mihai Capra. Potrivit acestuia, peste 10.000 de cadre ale MAI sunt in prezent pe teren.

El a adaugat ca s-a primit din partea Uniunii Confederatiilor Patronale Independente din Romania Patrorom o oferta de 50 de utilaje de deszapezire pentru a fi trimise unde va fi nevoie.

Subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, a amintit ca numarul total al decedatilor din cauza hipotermiei se ridica la 68, precizand ca dintre acestia 42 de morti au fost gasiti decedati in strada, iar restul de 26 reprezinta, majoritatea, decese in incaperi fara incalzire.

Cod portocaliu de ninsori abundente – duminica, luni si marti

Duminica, la ora 18:00, a intrat in vigoare prima avertizare Cod portocaliu emisa de Administratia Nationala de Meteorologie. Pana luni, la ora 12:00, sase judete din sud-vestul tarii vor fi afectate de ninsori abundente: Caras-Severin, Mehedinti, Gorj, Dolj, Valcea si Olt.

A doua avertizare emisa de ANM anunta instituirea unui Cod Portocaliu pentru ninsori abundente, in intervalul 13 februarie, ora 12:00 – 14 februarie, ora 02:00. Sunt vizate toate judetele din sudul tarii: Caras-Severin, Mehedinti, Gorj, Dolj, Valcea, Olt, Teleorman, Giurgiu, Arges, Dambovita, Prahova, Ilfov, municipiul Bucuresti, Calarasi, Ialomita, Constanta, Tulcea, Braila, Galati, Buzau si Vrancea.

ANM a emis si o a treia avertizare de Cod Portocaliu. Sunt vizate ninsori abundente si intensificari ale vantului in intervalul 14 februarie (ora 02:00) – 14 februarie (ora 14:00) . Vor fi afectate judetele: Teleorman, Giurgiu, Arges, Dambovita, Prahova, Ilfov, municipiul Bucuresti, Calarasi, Ialomita, Constanta, Tulcea, Braila, Galati, Buzau si Vrancea.

In intervalul mentionat va ninge abundent in Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei, iar vantul va avea intensificari cu viteze la rafala de pana la 60 – 70 km/h, temporar viscolind si spulberand zapada. Se va depune strat nou de zapada, ce va depasi local 30 cm.

Sfaturile politistilor rutieri pentru conducatorii auto

Pentru a evita eventualele accidente, conducatorii auto trebuie sa se intereseze de starea drumurilor de pe traseul pe care urmeaza sa-l parcurga si sa-si pregateasca autovehiculul pentru drum ( paturi, haine groase, plinul de combustibil, lopata, sac cu nisip, etc.).

Politia rutiera ii atentioneaza pe conducatorii auto ca nerespectarea interdictiei temporare de circulatie instituite pe un anumit segment de drum public constituie contraventie si se sanctioneaza cu retinerea permisului de conducere pentru o perioada de 60 de zile si cu amenda de la 6 la 8 puncte (de la 420 la 560 de lei).

Politia rutiera reaminteste, de asemenea, obligatia conducatorilor de vehicule de a circula cu o viteza care sa nu depaseasca 30 km/h, in localitati, sau 50 km/h in afara localitatilor cand partea carosabila este acoperita cu polei, gheata, zapada batatorita, mazga sau piatra cubica umeda.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.