A murit eroul Bucovinei. Gavril Vatamaniuc, partizanul care s-a opus cu arma in mana comunismului
by Mihai Ionescu March 1, 2012 0 commentsGavril Vatamaniuc, unul dintre cei mai importanti partizani care s-au opus cu arma in mana comunismului, a decedat, azi, la varsata de 88 de ani. Impreuna cu fratele sau, Ioan Vatamaniuc, cu celebrul luptator Vasile Motrescu si fratii Ion si Gheorghe Chiras, el a pus bazele unui grup de partizani care a luptat sase ani (1949-1955) in codrii Bucovinei impotriva Securitatii.
Initial, a participat pe frontul din Rusia, iar la intoarcere in tara devine sergent in Jandarmerie. Intra in conflict cu loctiitorul politic si este dat afara din armata si pus sub urmarire. Banuind ca va fi arestat, acesta se refugiaza la 25 noiembrie 1949 in padurile din zona Sucevitei, unde isi construieste un bordei si se hraneste cu alimente primite de la familia sa.
In vara anului 1950, i s-au alaturat doi frati, Ion si Gheorghe Chiras, care erau urmariti de Securitate pentru ca se opuneau colectivizarii satelor din Bucovina. Acestia aveau si arme, ascunse de localnici inca din perioada celui de-al doilea razboi mondial, cu gandul ca le vor folosi intr-o eventuala insurectie anticomunista. Cei trei membri ai grupului de luptatori anticomunisti au inceput sa scrie si sa distribuie manifeste. Ei au inceput chiar sa ii organizeze pe muncitorii forestieri, care ar fi trebuit sa fie gata de lupta „cand vin americanii”.
Numai ca si Securitatea si-a infiltrat oamenii printre padurari. Cu toate acestea, in anul 1954, acestui grup i s-a alaturat si luptatorul Vasile Motrescu. Acesta a fost eroul unei adevarate odisei. Vasile Motrescu a luptat in grupurile de rezistenta armata din Muntii Fagarasului. Printre altele, el a luptat in cadrul gruparilor conduse de Vladimir Macoveiciuc si Constantin Cenuse.
La inceputul lunii ianuarie 1955, un localnic a tradat secretul ascunzatorii celor patru eroi ai luptei anticomuniste. Drept urmare, in dimineata zilei de 18 ianuarie 1955, prin padurile incarcate de zapada, au inceput sa se strecoare soldatii unei companii de Securitate, trimisa din Botosani pentru a-i anihila pe cei patru luptatori. Securistii au inconjurat zona numita Batca Corbului, unde se afla bordeiul grupului condus de Gavril Vatamaniuc. Latul a inceput sa se stranga, insa Gavril Vatamanicu a prins de veste. In bordei se mai afla doar Vasile Motrescu, pentru ca cei doi frati erau plecati pentru a face rost de alimente. In momentul in care trupele de Securitate, insotite de caini de vanatoare, au incercat sa ii prinda pe cei doi partizani ascunsi in bordei, acestia au deschis focul. In lupta, au ucis trei soldati din trupele de Securitate si cei doi au reusit sa fuga.
Pentru a se ascunde mai usor, membrii grupului Vatamaniuc au decis sa se separe. Cei doi frati Chiras si-au ales o ascunzatoare, intr-un sat, iar Gavril Vatamaniuc si Vasile Motrescu si-au construit un alt bordei in padure. In data de 18 iulie 1955, Securitatea a aflat unde se ascundeau cei doi frati. Securistii au inconjurat gospodaria unde isi aflasera refugiu. A urmat o alta lupta, in care cei doi frati au cazut cu arma in mana. Gazda lor, Vasile Marciuc, care servea drept agent de legatura intre cele doua grupuri, a fost arestat si torturat de securisti. In aceste conditii, Vasile Marciuc a dezvaluit locul unde se afla ascunzatoarea lui Gavril Vatamaniuc, langa satul Voievodeasa. Astfel, in data de 17 octombrie 1955, Gavril Vatamaniuc a fost prins. Colegul sau, Vasile Motrescu, a reusit, din nou, sa scape. El a fost, insa, arestat in data de 13 ianuarie 1958. Vasile Motrescu a fost judecat si condamnat la moarte pentru uciderea soldatilor din detasamentul de Securitate care au incercat sa ii prinda pe luptatorii anticomunisti in ianuarie 1955. Sentinta de condamnare la moarte a fost pusa in executare la 29 iulie 1958.
Gavril Vatamaniuc a fost judecat in anul 1956 si condamnat la inchisoare pe viata. El a stat in infernul temnitelor comuniste pana in anul 1964.
Pentru a scapa de securisti, Vatamaniuc a inceput un adevarat periplu prin tara, muncind indeosebi pe santiere de constructii. Nu reuseste insa sa traiasca ca un om liber, asa ca decida sa se stabileasca in Bucovina, in satul Frasin. Aici isi construieste o gospodarie si sa isi inchege o familie.
Istoricii specializati pe studiul rezistentei anticomuniste il compara pe eroul Bucovinei cu Ion Gavrila Ogoranu, care a activat in zona Carpatilor Meridionali, ori cu membrii grupului condus de doctorul Iosif Capota si de ruda sa, Alexandru Dejeu, care au luptat impotriva in zona Huedinului si in alte locuri ale Muntilor Apuseni.
Pe langa un caracter deosebit, Gavril Vatamaniuc avea un adevarat dar al povestirii, relatand oricarui dorea pataniile sale din tinerete.
No Comments so far
Jump into a conversationNo Comments Yet!
You can be the one to start a conversation.