Falimentul si insolventa, afaceri in clubul exclusivist al gulerelor albe din justitie

Falimentul si insolventa, afaceri in clubul exclusivist al gulerelor albe din justitie

by October 19, 2012 3 comments

Insolventa, o afacere extrem de banoasa, a intrat pe mana gulerelor albe din justitie. O zona exclusivista, controlata, in mare parte,  de un club de avocati, cu puternice influente in zona politica. Este vorba despre o grupare formata din fosti ministri ai Justitiei ( Catalin Predoiu si Valeriu Stoica), dar si pledanti cu vechi state de plata – Calin Zamfirescu si Arin Stanescu. Liderul acestei grupari este avocatul Calin Zamfirescu, socrul lui Catalin Predoiu, fost presedinte al Baroului Bucuresti, iar in “umbra” au stat permanent Valeriu Stoica si Catalin Predoiu.  Firmele controlate de acestia,  au fost implicate in diverse cazuri controversate de insolventa, ceea ce le-a adus in “portofoliu”, dosare penale, fiind in atentia procurorilor DNA de mai multi ani.

Ei au castigat sume enorme de bani de pe urma falimentelor unor banci  precum Banca Internationala a Religiilor, Banca de Investitii si Dezvoltare, dar si de cel al unor firme precum Petromservice. Printre clientii acestora s-au aflat Sorin Ovidiu Vantu si Dan Voiculescu.

Un caz de conflict de interese a fost scos la iveala cu putin timp in urma de ziarul Gandul, care atragea atentia asupra faptului ca lichidatorul judiciar RVA Insolvency Specialists SPRL, una dintre firmele implicate in elaborarea Codului Insolventei, este urmarit penal in dosarul de falimentare a Petromservice, in care mai sunt cercetati Sorin Ovidiu Vantu si Liviu Luca.

In noiembrie  2011, Ministerul Justitiei a angajat trei companii pentru a intocmi Codul Insolventei: Pricewaterhouse, D&B David si Baias SCA si RVA Insolvency Specialists SPRL. Proiectul este finantat de Banca Mondiala in suma de 1,568 milioane de lei. Contractul era valabil pentru o perioada de 17 luni. In Codul insolventei vor fi cuprinse toate prevederile legale privind falimentul firmelor private.

Insa, o firma care se ocupa de elaborarea masurilor legale in privinta insolventei, este trimisa in judecata  tocmai pentru incalcarea legii in materie de insolventa. Este vorba despre implicarea lui RVA Insolvency in dosarul Petromservice, in care sunt pusi sub acuzare Sorin Ovidiu Vantu si Liviu Luca. Potrivit procurorilor, pe 15 august 2012, RVA a fost trimisa in judecata pentru nereguli in procedura de insolventa a Petromservice, mai exact, firma ar fi determinat ilegal plata de 3 milioane de euro catre o companie care sustinea ca are de recuperat bani de la Petromservice. Pe scurt, Petromservice a cumpărat de la o companie un brevet de invenţie pentru procedura de prelucrare a unor calcare brucitice. Petromservice a semnat un contract pentru brevet, preţul din contract find de 9,9 milioane euro, din care a plătit 3 milioane euro.

Reprezentatul legal al RVA Insolvency este avocatul Arin Stanescu. Partener al firmei a fost si Calin Zamfirescu, dar care s-a retras din societate cu 8 zile inainte de punerea in aplicare a contractului cu Ministerul Justitiei. Motivul: Ministerul Justitiei era condus de ginerele sau, Catalin Predoiu.O alta firma din consortiul care a incheiat  contractul cu Ministerul Justitiei pentru elaborarea Codului insolventei,este tot din zona de influenta a gruparii Zamfirescu-Predoiu-Stoica:  D&B David si Baias SCA, in care unul dintre actionari, Flavius Baias este finul lui Valeriu Stoica.

Creierul “gulerelor albe” din afacerea insolventei este Catalin Zamfirescu, fost decan al Baroului Bucuresti, socrul fostului ministru al Justitiei, Catalin Predoiu. Acesta controleaza casa de avocatura Zamfirescu Racoti Predoiu, una dintre cele mai puternice, dar controversate firme de avocatura. In portofoliul de clienti aparati in instanta sunt Sorin Ovidiu Vantu, in dosarele de insolventa a societatilor detinute de omul de afaceri si Dan Voiculescu, pe care l-a aparat in dosarul CNSAS al acestuia.

Aceasta casa de avocatura s-a format din fuziunea, in 2005 a societatilor “Calin Zamfirescu si Asociatii” si “Racoti Predoiu si asociatii”, an in care a inceput colaborarea profesionala dintre Catalin Zamfirescu si Catalin Predoiu, cei doi fiind inruditi prin casatoria fostului ministru al Justitiei cu fiica lui Zamfirescu.

Calin Zamfirescu s-a specializat in litigii, arbitraje, lichidari si falimente, intrand pe piata foarte alunecoasa a insolventei. Firmele controlate de acesta s-au ocupat de dosarele grele de faliment, castigand bani grei de pe urma marilor tunuri financiare date unor banci precum Bankoop, Banca Albina, Banca Internationala a Religiilor, Banca de Investitii si Dezvoltare, Banca Columna, dar si de falimentul societatilor Romcereal, Bere Chitila, Rompetrol Distributie.

Toate aceste afaceri nu le-a facut insa singur. El s-a asociat cu nume grele de pe piata justitiei, obtinand monopulul in zona insolventei. El s-a asociat cu fosti colegi de la Drept, Valeriu Stoica ( fost ministru al Justitiei) si cu avocatul Arin Stanescu, un evreu, care a absolvit facultatea in Romania, a lucrat cativa ani in Israel( unde ar fi adunat cateva dosare penale), ca apoi sa se intoarca in tara. Surse din PNL sustin ca acestia au facut un puternic lobby in PNL pentru ca ginerele lui Zamfirescu, Catalin Predoiu sa ajunga ministru Justitiei in 2009.

Toate afacerile in zona insolventei ale acestei grupari au inceput insa pe vremea ministeriatului Justitiei, asigurat de Valeriu Stoica din cadrul Guvernului Radu Vasile ( 1997-1999). Pe 14.12.1998, Calin Zamfirescu si Arin Stanescu, impreuna cu 2 cetateni belgieni au infiintat societatea “Reconvesia si valorificarea active”, censor fiind fiica lui Zamfirescu, Andreea Alina, avand un capital de 90 milioane de lei. Obiectul de activitate: afaceri, consultanta. Sediul: strada Mircea Voda, nr. 35, bl M27, sector 3. Acest apartament inchiriat de firma lui Zamfirescu, facea parte din mostenirea Matusii Tamara, ajunse in proprietatea lui Adrian Nastase ( si care a fost obiectul dosarului penal al fostului premier). Administratorul firmei, Arin Stanescu platea o chirie de 7000 de dolari pe luna. In acelasi timp, cei doi avocati mai infiinteaza alte doua firme – ZTS Management SRL si RVA Insolvency Specialist. Obiect de activitate: insolventa si faliment. Cele doua societati activau la aceeasi adresa: strada Mircea Voda, nr.35, bl M27, sector 3.

Cei doi avocati, sub umbrela ministrului Justitiei de atunci, Valeriu Stoica, vor primi o sarcina speciala din partea Guvernului Vasile: sa lucreze la emiterea ordonantei nr.79/1999 privind organizarea activitatilor de reorganizare si lichidare judiciara. Drept urmare, prima ordonanta privind reglementarea activitatilor de gestionare a lichidarii si falimentului a fost intocmita de avocatii care detineau 3 firme de insolventa. Ordonanta nr. 79 a primit avizul de legalitate din partea..ministrului Justitiei, Valeriu Stoica. Putin dupa elaborarea ordonantei, cei doi avocati infiinteaza Uniunea Nationala a Practicienilor in Reorganizare si Lichidare. Arin Stanescu a ocupat functia de vicepresedinte.

La doar o luna, pe 19 noiembrie, se emite si ordonanta 186/1999 privind modificarea si completarea legii 83/1998 privind falimentul bancilor. Actul normativ, elaborat de aceeasi Calin Zamfirescu si Arin Stanescu, fiind contrasemnat de aceasta data de secretarul de stat din Justitie, Flavius Baias, finul lui Valeriu Stoica. In aceeasi zi(19 noiembrie), dupa publicarea in Monitorul Oficial a ordonantei, este declarat falimentul Bankoop. Cine se ocupa de gestionarea acestui faliment? Chiar RVA Insolvency Specialist, avand ca actionari autorii actului normativ care reglementa falimentul bancilor.  Apoi, rand pe rand, de falimentul bancilor  BIR, BID, Banca Columna, Banca Lumina, se vor ocupa firmele lui Calin Zamfirescu si Arin Stanescu.

Numai din falimentul BIR, lichidarorii judiciar ari fi incasat, pe firma “Reconversie si Valorificare Active” peste 640 de miliarde de lei. Insa, procurorii DNA au intrat pe fir in aceasta afacere si au inceput urmarirea penala in cazul lui Calin Zamfirescu. Coincidenta sau nu, acesta a fost scos de sub urmarire penala la putin timp dupa ce Catalin Predoiu a ajuns ministru al Justitiei.

O alta lovitura: in 2006, cu ajutorul ministrul Justitiei de atunci, Monica Macovei, in baza legii 85 s-a constituit fondul de lichidare, care a trecut de la ministerul Justitiei la Uniunea Practicienilor in reorganizare si lichidare, unde presedinte era Arin Stanescu. Pe an, Uniunea incasa 150 de miliarde de lei.

Aceasta grupare detine puternice parghii in zona politica. Valeriu Stoica este un influent politician, care, a ocupat functia de presedinte al PNL, ministru al Justitiei, iar in ultima perioada, un om cu mare trecere pe langa seful statului, Traian Basescu. In acelasi timp, Catalin Predoiu a fost ministru al Justitiei in guvernele Tariceanu, Boc si Ungureanu. Avocatul Calin Zamfirescu este un bun prieten al lui Calin Popescu Tariceanu, iar avocatul Arin Stanescu a fost consilierul lui Varujan Vosganian, in perioada cand PNL a fost la guvernare (2005-2008).

Facebook Comments Box

3 Comments so far

Jump into a conversation
  1. Mardare Gheorghe
    #1 Mardare Gheorghe 20 October, 2012, 10:32

    Este incredibil,cum cei care trebuie sa administreze la Ministerul Justitie aplicarea legii,sunt cei care formeaza un grup infractional care participa la devalizarea economiei nationale.Rapoartele MCV si ale Departamentului de stat al SUA sunt delicate.Atsta explica ca marii rechini care au RAS segmente intregi din economia Rominiei,nu sunt atinsi de bratul legii.Exemplific Catalin Chelu,Cornel Mangalea si altii.Asta merita acest popor…?????

    Reply this comment
  2. Mihai
    #2 Mihai 24 January, 2015, 14:27

    as dori sa preiau si eu aceste informatii.
    http://www.insolventa2015.wordpress.com
    Mai ales ca auzim zilele astea ca dl PREDOIU va fi premier al Romaniei!

    Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.