“Guvizii” lui Frunda: eu am putere, functionarul public este obedient

“Guvizii” lui Frunda: eu am putere, functionarul public este obedient

by March 9, 2012 0 comments

Presiunile UDMR prin care se doreste legitimarea mitei pentru demnitari nu cunosc limita. Actiunile pro-coruptie ale maghiarilor din parlamentul României au culminat cu declaratiile senatorului Gyorgy Frunda, potrivit carora “functionarul public este obedient, eu am putere. Demnitarul nu poate da mita”. Frunda este acompaniat de alti doi parlamentari UDMR, Márton Árpád-Francisc si Mate Levente Andras. Minoritarii au depus luna trecuta doua amendamente la Codul penal prin care urmaresc doua chestiuni: ca demnitarii sa nu poata fi anchetati pentru infractiuni de serviciu, deci sa nu poata fi pedepsiti penal pentru infractiuni ca luare de mita, trafic de influenta, conflict de interese, abuz in serviciu, delapidare si sa dezincrimineze de facto conflictul de interese.

Frunda si “terenul” lui

UDMR a sustinut initial ca este o initiativa personala, insa liderii partidului s-au remarcat ca avocati ai demersului celor doi. Ultimul a fost senatorul Gyorgy Frunda care, pe 5 martie, sustinea la B1 TV urmatoarele aberatii pe post de argumentatie juridica: “Deci, stati putin, e o mare greseala a Codului penal, si aici intram in sfarsit intr-un domeniu care e al meu, functionarul public si demnitarul nu pot fi incriminati la fel. Functionarul public este angajat si are un contract de munca, eu sunt ales. El are obligatii, eu am atributii. El este obedient, eu am putere. Nicaieri, in nicio legislatie, nu sunt trecuti la numitor comun. E imposibil. Nu spun ca demnitarul public nu trebuie sa raspunda. Trebuie sa raspunda, dar nu poti sa il faci raspunzator pe baza unui contract de munca care nu exista. De exemplu, un demnitar public nu este subiect activ al infractiunii de dare de mita. Nu poate fi! Numai functionarul public, prin definitie. El poate fi acuzat de coruptie, de alte infractiuni, dar nu de aceasta infractiune. Si asta am vrut sa clarificam, si trebuie sa clarificam, asa cum in dreptul international este clarificat”.

Anchetati de ANI

Gyorgy Frunda si Mate Levente Andras sunt cercetati de Agentia Nationala de Inmtegritate (ANI) existand suspiciuni privind acumularea averii in cazul primului si a unui conflict de interese in cazul lui Levente Andras care si-a angajat nevasta pe post de consilier la cabinetul demnitarului.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<