Oamenii presedintelui consiliului judetean Dambovita. Arestati, cercetati penal si condamnati pentru luare de mita

Oamenii presedintelui consiliului judetean Dambovita. Arestati, cercetati penal si condamnati pentru luare de mita

by March 20, 2012 0 comments

Un dosar penal de luare de mita aflat in instanta la Inalta Curte de Casatie si Justitie atrage atentia asupra unor  situatii cel putin paradoxale. Este vorba despre trimiterea in judecata a primarului din comuna Tartasescu ( judetul Dambovita), Ionel Cristian Costache si a unui director din cadrul consiliului judetean Dambovita, Relu Anghelescu  in urma unui flagrant realizat anul trecut  de procurorii DNA privind luare de mita si complicitate la luare de mita. Cei doi au fost arestati preventiv dupa ce au fost “dati in gat” de un om de afaceri local, Dragos Dumitru, fiul unui deputat PSD.

In prima instanta, la Tribunalul Dambovita, Costache si Anghelescu au fost condamnati la patru, respectiv doi ani de puscarie.  Insa, toti actorii din acest proces au ceva in comun: toti sunt membrii PDL sau apropiati ai acest partid. Mai mult, toti sunt “oamenii presedintelui” consiliului judetean, Florin Popescu. Inculpatul Anghelescu a fost numit director in cadrul CJ, ca urmare a generozitatii sale fata de PDL in campania electorala din 2009. Inculpatul Costache, desi primar din partea PNG, activeaza in cadrul PDL. In acelasi timp, denuntatorul, Dragos Dumitru  este seful tineretului PDL Dambovita, organizatie condusa de Florin Popescu, prietenul celor doi inculpati.  Nelipsit de interes este si faptul ca acest dosar se judeca la Sectia penala a Inaltei Curti de Justitie si Casatie, care este condusa de Corina Jijie. Sotul judecatoarei este Antonel Jijie, subprefect de Dambovita, numit in aceasta functie de Florin Popescu. Totodata,  Jijie este implicat intr-un dosar penal intocmit de DNA,  deputatului Ion Dumitru, tatal denuntatorului Dragos Dumitru,  pentru unele afaceri dubioase cu terenuri in muntii Bucegi. O increngatura politico-judiciara  foarte ciudata, la care asteptam deznodamantul. Intre timp, la inceptul acestui an, Relu Anghelescu a fost eliberat din arest, desi a fost condamnat la inchisoare in prima instanta si este judecat la Curtea Suprema in libertate. Mai mult, el a fost reangajat de Florin Popescu in structurile consiliului judetean, nu la fostul loc de munca, ci la Parcul Industrial Priboiu, aflat in administrarea CJ Dambovita.

In flagrant

“In cursul lunilor aprilie-mai 2011, inculpatul Costache Ionel-Cristian a pretins unui administrator al unei firme ( denuntatorul in cauza), suma de 100 000 lei pentru a considera ca executata o lucrare de extindere si modernizare a iluminatului public in comuna Tartasesti. Pnetru acest contract, primaria Tartasesti achitase un avans de 300 000 lei in conditiile in care lucrarile nici macar nu au fost incepute. Mai mult, Costache Ionel i-a comunicat denuntatorului(n. r. Dragos Dumitru) ca nu este necesar sa execute lucrarea , doar sa faca unele mici reparatii in mod superficial si formal. Banii au fost pretinsi si primiti cu ajutorul inculpatului Anghelescu, urmand ca acesta sa isi opreasca 50 000 de lei din totalul banilor dati cu titlul de mita”, asa suna comunicatul DNA, de primavera anului trecut. Pe data de 23 mai 2011, “inculpatul Anghelescu a fost prins in flagrant de procurorii anticoruptie, imediat dupa ce a primit de la denuntator suma de 100.000 de lei”.

Condamnati in prima instanta

Procurorii au trimis in instanta acest dosar penal cu nr. 3763/120/2011. O prima sentinta a fost deja data de Tribunalul Dambovita: primarul din Tartasesti, Ionel Cristian Costache a fost condamnat la 4 ani de inchisoare, iar Relu Anghelescu, 2 ani si sase luni. Cei doi au facut recurs si acum procesul s-a mutat la Inalta Curte de Justitie si Casatie. Intre timp, in 19 ianuarie, Relu Anghelescu a fost eliberat din arest preventiv, fiind judecat, in continuare in libertate, in timp ce primarul din Tartasesti a ramas dupa gratii.

Primarul din Tartasesti, liantul PNG-PDL

Primarul din Tartasesti, Ionel Costache a ajuns edil in aceasta localitate in 2008, pe liste PNG. El s-a facut remarcat mai ales prin scandalurile pe care le-a provocat in comuna. Costache si-a castigat reputatia de bataus dupa ce in octombrie 2009, i-a batut pe trei consilieri locali, pe motiv ca acestia  se opun construirii unui parc de distractie. In urma altercatiei, politia i-a deschis dosar penal. Desi a fost ales pe listele partidului condus de Gigi Becali, Costache a facut politica PDL, el conducand comuna impreuna cu consilierii democrat-liberali. Cele doua partide  PDL si PNG se afla intr-o alianta politica la nivelul judetului Dambovita inca din 2008.  De altfel, edilul este un apropiat al presedintelui consiliului judetean Dambovita, Florin Popescu, cei doi fiind vazuti deseori impreuna.

Rasplata pentru donatiile la partid

Relu Anghelescu, fost sef al Directiei Cooperare-Coordonare Autoritati Locale  a devenit un personaj central in politica judetului Dambovita, dupa ce in 2008 a donat PDL, in campania electorala a alegerilor locale, 120 de milioane de lei vechi. Dupa ce a ajuns presedinte al consiliului judetean Florin Popescu, sef al PDL Dambovita,  s-a aratat recunoscator fata de finantatorul sau. Astfel, in 2008, Popescu l-a numit pe Anghelescu sef de department la consiliu judetean. Imediat dupa arestarea lui Anghelescu, in mai 2011,  Popescu a fost nevoit sa-l suspende din functie.  Insa, presedintele consiliului judetean nu a avut nicio retinere sa-l reangajeze pe Anghelescu in structurile CJ, imediat dupa  eliberarea acestuia din arest, pe 19 ianuarie 2012. Astfel, inculpatul Anghelescu, condamnat la 2 ani si 6 luni pentru complicitate la luare de mita, in prima instanta, a fost numit consilier al directorului Parcului Industrial Priboiu, aflat in administrarea CJ Dambovita.

Denuntatorul, sefilor junilor portocalii

Dragos Dumitru, denuntatorul celor doi inculpati este seful tineretului PDL din Dambovita si un prosper om de afaceri, mai ales cu banul public.  El este fiul deputatului PSD, Ion Dumitru, dar in acelasi timp, un prieten al presedintelui consiliului judetean, Florin Popescu. A fost unul dintre importantii finantatori ai PDL in campanile electorale din 2008 si 2009. In virtutea bunelor relatii dintre cei doi, firmele lui Dragos Dumitru au primit numeroase contracte din partea CJ Dambovita.  Asa s-a ajuns ca junele PDL sa primeasca prin incredintare directa o lucrare privind iluminatul public din Tartasesti, asemenea contracte primind si in alte comune. De asemenea, Dumitru a mai obtinut contracte de executie a unor parcuri de distractie in Targoviste. Seful tineretului PDL nu este strain de problemele cu legea. Anul trecut, procurorii i-au deschis dosar penal pentru port illegal de arma, dupa ce pe 5 mai 2011, a  intrat in Tribunalul Dambovita, la procesul in care era denuntatorul lui Costache si Anghelescu, cu un pistol cu gaze. Atunci, Dumitru a intrat pe usa din dos, inarmat, impreuna  cu avocatul, evitand aparatul de detectare metale sau arme. Pentru port illegal de arma, Dragos Dumitru risca puscaria de la 3 luni la 2 ani. De asemenea, sefului tineretului PDL Dambovita, a fost dat in judecata de o firma din Namibia pentru inselatorie. Acesta a refuzat sa plateasca serviciile firmei din Africa, dup ace unele exemplare vanate in aceasta tara i-au fost impaiate. In 2008, Dragos Dumitru a vanat in Namibia peste 40 de animale –girafe, zebra, antilope si a dorit sa-si impaieze trofeele. Pentru aceasata, el a angajat o firma sa-I confectioneze scrumiere din picioare de zebra, promitand ca va achita suma de 40 000 de euro cand se intoarce in tara. Insa, Dumitru a refuzat sa mai plateasca. Drept urmare, firma din Namibia si-a angajat un avocat din Cluj si a deschis un proces pe 10.08.2011,  impotriva liderului PDL.

Sefa de la Penal, sotia unui apropiat al lui Florin Popescu

Corina Jijie, sefa sectiei Penale a Inaltei Curti de Justitie si Casatie ( unde se judeca dosarul de luare de mita) este sotia subprefectului de Dambovita,  Antonel Jijie, numit in aceasta functie, in 2008, cu ajutorul “neprecupetit” al presedintelui PDL, Florin Popescu. Antonel Jijie este un foarte bun prieten al tatalui denuntatorului Dragos Dumitru, deputatul Ion Dumitru. Prin anii 2002-2004, cei doi s-au ocupat de numeroase aranjamente cu terenuri in muntii Bucegi, fapt ce a dus la intocmirea unui dosar penal la DNA Ploiesti.

 

 

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.