Jaf la primaria Simleu Silvaniei. Dosar penal pentru cheltuirea abuziva a fondurilor comunitare

Jaf la primaria Simleu Silvaniei. Dosar penal pentru cheltuirea abuziva a fondurilor comunitare

by May 21, 2012 30 comments

Organele de ancheta scot la iveala afaceri necurate  la  Primaria Simleu Silvaniei, judetul Salaj.  Este vorba despre nereguli nu numai in administrarea  bugetul local ci si in gestionarea banilor comunitari. Politia si Parchetul au descins zilele trecute  la Spitalul orasesc pentru a ridica documente in conditiile in care exista suspiciuni privind cheltuirea “abuziva” a unor fonduri europene destinate modernizarii ambulatoriului , dar si nereguli in managementul spitalului, aflat in subordinea primarului.  Seful Politiei din Simleu ne-a declarat s-a deschis  un dosar penal in acest caz.

Persoanele vizate: conducerea spitalului si primarul orasului, cel care administreaza unitatea medicala. Curtea de Conturi descoperise , cu putin timp in urma numeroase lacune in cheltuirea fondurilor europene pentru modernizarea ambulatoriului de la Spitalul orasenesc.

Seful Politiei din Simleu Silvaniei, comisarul Alexandru Ionescu  ne-a afirmat ca organele de ancheta (Politie si Parchet) au ridicat documente de la Spitalul orasenesc si  au deschis un dosar penal privind modul “abuziv” in care au fost gestionati banii la aceasta unitate medicala. Cei vizati sunt primarul din Simleu Silvaniei, Septimiu Turcas si fostii directori ai spitalului, managerul general si directorul economic. Spitalul orasenesc se afla in administrarea primariei, edilul fiind direct responsabil asupra modul in care sunt cheltuiti banii pentru infrastructura unitatii medicale.

In acest dosar penal este   vorba despre mari nereguli descoperite in contractul de executare a lucrarilor pentru modernizarea ambulatoriului, lucrari efectuate cu fonduri europene. Contractul a fost derulat de primaria Simleu si a fost finantat din fondurile comunitare in cadrul Programului Operational Regional(POR),  Axa 3 privind “imbunatatirea infrastructurii sociale”. Valoarea contractului: 4 milioane de lei, aduca 1 milion de euro.

Inspectorii de la Curtea de Conturi sesizasera deja, in cadrul unui control la inceputul acestui an,  numeroase nereguli asupra modului in care s-a derulat acest contract. Presedintele Curtii de Conturi, Dorut Grec ne-a declarat,  cu putin timp in urma, ca exista multe lacune in modul in care au fost gestionati banii din bugetul local si cel comunitar la Spitalul orasenesc.  Fapt care a dus in cele din urma la demisia directorului general, Gentiana Muste.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban a atras atentia de un an de zile privind riscurie majore de sistare a fondurilor europene pe Programele Operationale Regionale (POR)  si  pe Resurse Umane (POSDRU). Existenta acestor suspiciuni au dus, in ultima perioada,  la controale foarte drastic privind modul in care au fost gestionate fondurile europene.

Facebook Comments Box

30 Comments so far

Jump into a conversation
  1. Anonymous
    #1 Anonymous 21 May, 2012, 12:36

    In sfarsit ca cineva scoate la iveala aceste marsavii! Felicitari!

    Reply this comment
  2. Luminita
    #2 Luminita 21 May, 2012, 16:27

    nereguli, nereguli dar care sunt acelea. s-a platit in plus? nu s-a facut, au facut falsuri, sau au tencuit prost si s-a spart gresia ?

    Reply this comment
    • admin
      admin Author 21 May, 2012, 16:44

      Ancheta este in derulare la Parchet, nu au vrut sa-mi dea mai multe informatii. Dupa ce incepe urmarirea penala, o sa obtin date noi. Oricum este vorba, am inteles, despre o gestiune frauduloasa a bugetului spiatalului, multe nereguli in contabilitate si lucrari facute de mantuiala

      Reply this comment
  3. Anonymous
    #3 Anonymous 21 May, 2012, 20:02

    Pacat domnule Mocan ca va ocupati cu asa ceva.

    Reply this comment
  4. Indubitabil
    #4 Indubitabil 21 May, 2012, 22:02

    Mare pacat ca nu e nimeni capabil sa-i puna la plata pe acesti banditi!

    Reply this comment
  5. Indubitabil
    #5 Indubitabil 21 May, 2012, 22:03

    Ar trebui sa plateasca din bani lui acest primar pentru neregulile facute, dar parca vad ca nu va fi gasit vinovat, asa-i la noi din pacate, mafia e peste tot si are culoare portocalie!

    Reply this comment
  6. Anonymous
    #6 Anonymous 21 May, 2012, 22:23

    minciuni inainte de alegeri

    Reply this comment
  7. vasilica
    #7 vasilica 22 May, 2012, 12:16

    Domnu admin,faci greseli mari,spitalul nu a derulat bani comunitari,ci primaria,ma indoiesc ca Ionescu sau Grec ti-au dat astfel de declaratii!Da,noah,ii campanie!

    Reply this comment
  8. admin
    #8 admin Author 22 May, 2012, 14:32

    Doamna Vasilica, mai intai invatati limba romana, uitati-va in dex si o sa aflati care este sensul cuvantului a derula, in acest context: a utiliza, a folosi. Totusi, va pot da dreptate atunci cand spuneti ca primarul este ordonatorul de credit, el gestioneaza banii comunitari. Deci, el se face vinovat de neregulile de la spital

    Reply this comment
  9. vasilica
    #9 vasilica 22 May, 2012, 20:52

    la cat sunteti de responsabil domnule admin ca nu va puteti da un nume,ca “scriitor” de frunte…?Nu va suparati dar dupa logica dumneavoastra invaluita ,va doresc spor la treaba:)

    Reply this comment
    • admin
      admin Author 22 May, 2012, 21:45

      Nu ma ascund doamna, nu am de cine. Dati pe Google Costel Oprea si o sa aflati cine sunt. Am dus razboaie cu rechini adevarati (Voiculescu, Vacaroiu, Nastase, Ponta) nu ma sperii de un primaras care se ocupa de mici gainarii. Dar eu ca ziarist sunt dator sa consemnez ceea ce se intampla prin tara (Salaj, Satu Mare, Dambovita, Cluj, Timisoara)

      Reply this comment
  10. marius
    #10 marius 22 May, 2012, 21:28

    “domnule” admin,faptul ca postati intr-un mediu,fie si el virtual,lucruri care stiti la fel de bine ca si mine ca sunt minciuni,face ca acest spatiu virtual sa fie un tonomat politic.Prietenul dumneavoastra,d-l Mocan,este un penal de prima speta,il cunosc toti simleuanii si…poate…(desi sunt convins ca stiti asta) ..il veti avea ca subiect dupa 11 iunie.Succese!

    Reply this comment
    • admin
      admin Author 22 May, 2012, 21:41

      Sunt Costel Oprea, nu ma ascund dupa “admin”, dar din pacate am avut unele probleme cu site-ul, lucreaza eficient, hackerii. Ar fi bine, va recomand, daca aveti ceva de spus pentru a intra in polemica cu mine, bine! daca nu, mai bine va abtineti si lasati acasa comentariile tendentioase si fara noima

      Reply this comment
  11. Onestul
    #11 Onestul 22 May, 2012, 22:39

    Uite ca s-au trezit dou acoliti ai lui Turcas sa se ia de admin-ul acestui site. Sunt si ei implicati si incep sa muste in toate partie? Sau de ce incearca sa dezinformeze cititorii, si nu lasa organele abilitate sa-si faca treaba, iar dupa verdictul lor sa vina cu afirmatii de acest gen!

    Reply this comment
  12. alupigus
    #12 alupigus 22 May, 2012, 22:46

    Binenteles ca sunt oamenii lui Turacs, ca doar daca el cade, cad si ei, de asta inceraca sa dezinformeze alegatorii din acea zona! PDL-isti nesimtiti!

    Reply this comment
  13. fitosu
    #13 fitosu 22 May, 2012, 23:47

    ar fi interesant si faptul ca vinde ternuri in simleu, din proprietatea statului, la preturi cu mult sub pretul pietei. E interesant si cum s-a vandut sediul circumscriptiei sanitar-veterinare din simleu silvaniei, pe vremea cand ilea era la ADS

    Reply this comment
  14. Vasile Grosos
    #14 Vasile Grosos 22 May, 2012, 23:50

    primarul a declarat cu nesimtire ““Sincer, abordez destul de linistit alegerile locale din acest an” !! normal…are impresia ca ne conduce pe toti, ca noi simleuanii suntem toti angajatii lui .

    Reply this comment
  15. pt. Onestul
    #15 pt. Onestul 23 May, 2012, 01:47

    Domnule, ca si in alte situatii, dupa derularea anchetei nu va mai da nimeni in presa daca a fost gasit nevinovat. In romania se cauta doar scandalul….

    Reply this comment
  16. Cetateanu
    #16 Cetateanu 23 May, 2012, 10:52

    Fratilor, acest personaj controversat e disperat sa castige pentru mai multe motive. Sunt mult mai multe nereguli comise de acest individ, pe care presa nu le scrie, lumea vorbeste dar inca nimeni nu are curajul sa faca nimic, deocamdata. Daca nu va castiga alegerile, va fi destul de nasoala situatia pentru dansul!

    Reply this comment
  17. ionut
    #17 ionut 23 May, 2012, 18:00

    Cetatene,nu exista nicio sansa sa nu castige alegerile detasat.Pentru ca a facut multe lucruri pentru Simleu,a scos Simleul din amorteala.Aceste atacuri continue nu fac decat sa il creasca in procente,luati pulsul in Simleu si vedeti ce spun oamenii.Mai mult are ca si contracandidati 3 oameni necunoscuti si unul prea cunoscut in sensul rau al cuvantului

    Reply this comment
  18. Vasile Pop
    #18 Vasile Pop 23 May, 2012, 23:54

    Individul asta este un mincinos de prima speta! Merita sa intre in puscarie! Pacat ca nu s-ar gasit inca oameni suficient de curajosi sa-l demaste!

    Reply this comment
  19. babaluba
    #19 babaluba 24 May, 2012, 07:30

    Daca un primarel de orasel dintr-un colt de tara face atata subiect de discutie, e clar ca ceva nu e curat acolo. Scapati de el si el ramane cu averea furata de la voi…Sa fie tras la raspundere si sa plateasca zic eu.

    Reply this comment
  20. baloo
    #20 baloo 24 May, 2012, 21:10

    “eu am avut pesti mari,nu un primaras de oras”.D-l admin,daca te-ai supune evaluarii publice,la cati ai avea succes?100?200?1000?Cum iti permiti sa badjocoresti 4000 de oameni doar pt ca te cheama admin?De ce nu scri de tepari tip Mocan,cu evaziune fiscala de 7 miliarde?M-as mira sa postezi ceea ce scriu,dar pt tine doar banii vorbesc.

    Reply this comment
  21. baloo
    #21 baloo 24 May, 2012, 21:15

    4000 e nr min de votanti ai lui Turcas din 5500

    Reply this comment
  22. admin
    #22 admin 24 May, 2012, 21:32

    Domnule “Baloo”, eu sunt Costel Oprea, m-am prezentat mai sus. Cu cine am onoarea? Vreau sa va aduc la cunostinta ca eu nu cenzurez niciun comentariu, doar cuvintele triviale. Eu nu jignesc cei 4000 de locuitori ai orasului Simleu de care vorbiti, ci doar ii informez. Primarul dvoastra va jigneste prin gainariile pe care le face: o vila imensa, un apartament pentru amanta, o masina ultimul racnet. Din salariu de primar! Daca nu va deranjeaza ca isi baga mana pana la cot in banul public, faceti donatii direct in contul personal al primarasului, bare sa fie totul legal. Presa are obligatia sa scrie despre cine este la putere. Iar primarasul dvoastra tare ii place puterea! dar mai ales bugetul public. In rest…la buna vedere!

    Reply this comment
  23. Vasile Padurean
    #23 Vasile Padurean 24 May, 2012, 22:21

    Ce nemernici acesti acoliti ai primarului, incearca sa dezinformeze si sa manipuleze peste tot, crezand ca au sanse sa mai poata fura inca 4 ani. Sunt niste oameni fara caracter manati doar de interese personale!

    Reply this comment
  24. Un simleuan de pe strada Horea
    #24 Un simleuan de pe strada Horea 25 May, 2012, 17:37

    Domnule primar, podul de pe str horea , de langa grajduri , a fost reabilitat pe 2 miliarde, dar firma de constructii nici nu a trecut pe acolo, si mai spuneti unii ca nu e vinovat, lasati-ne cu dezinformarile si minciunile…

    Reply this comment
  25. baloo
    #25 baloo 27 August, 2012, 18:50

    domnule costel oprea,oare de ce am avut dreptate EU?

    Reply this comment
  26. nicu
    #26 nicu 25 March, 2013, 09:06

    Procuratura unde este?Daca exista dovezi clare de evaziune fiscala sau alte infractiuni comise ,este de datoria organelor competente de a inainta dosarele de urmarire penala spre judecare,iar persoanele vinovate in caz ca se demonstraza viovatia acestora sa ajunga acolo unde le este locul,adica la puscarie.

    Reply this comment
  27. popa Tanda
    #27 popa Tanda 10 January, 2014, 17:43

    Spitalul Simleu are antrenament la furaciuni. Din vremea comunismului, dr. Puscas si dr. matyas furau benzina de la statia de salvare, mai apoi distinsul profesor de Oradea, dr. Ioan Puscas mergea in fiecarer zi de luni la UMF Oradea cu salvarea de simleu. De ce oare? Era el asa de grav bolnav sau sistemul pe care il patrona nu se mai insanatosea? Daca doriti amanunte, va stau la dispozitie cu o declaratie de martor ocular si vatamat in drepturile mele personale de catre Clica Matyas-Puscas!

    Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.