In sfarsit! Dan Voiculescu a fost condamnat la 5 ani de puscarie in dosarul ICA

In sfarsit! Dan Voiculescu a fost condamnat la 5 ani de puscarie in dosarul ICA

by September 26, 2013 0 comments

CONGRES EXTRAORDINAR PCPresedintele fondator al PC, Dan Voiculescu a fost condamnat, joi, la 5 ani de inchisoare si interzicerea unor drepturi civile de catre Tribunalul Bucuresti pentru spalare de bani in dosarul de coruptie privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare (ICA). Prejudiciul in dosar: peste 60 de milioane de euro. Sentinta care a venit la peste 1.750 de zile de la trimiterea in judecata, nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs.

Aceasta prima sentinta a fost data de Tribunalul Bucuresti dupa ce dosarul lui Voiculescu s-a plimbat de la Tribunal la Inalta Curte si invers de mai multe ori ca urmare a demisiilor repetate ale fostului lider PC din Parlament.

Prejudiciul estimat in dosar ajunge la peste 60 milioane de euro. Toti cei condamnati vor trebui sa plateasca prejudiciul. Instanta a mentinut sechestrele impuse de DNA asupra conturilor si imobilelor.

Printre altele, instanta a dipus sechestru pe casa lui Voiculescu din bd. Kiseleff si confiscarea unei sume de 200.000 de lei.

Celelalte condamnari in dosar

– 6 ani de inchisoare:

  • Gheorghe Mencinicopschi, director general si membru al A.G.A. la I.C.A. S.A. Bucuresti
  • Corneliu Popa, director general si presedinte al Consiliului de Administratie al Agentiei Domeniilor Statului
  • Sorin Pantis, director general executiv GRIVCO S.A. Bucuresti
  • Sandu Jean-Catalin, administrator al S.C. Benefica S.A. Bucuresti (firma din grupul GRIVCO)
  • Vlad-Nicolae Savulescu, director al Directiei Privatizare – Concesionare a A.D.S.

– 5 ani de inchisoare:

  • Gheorghe Sin, membru A.G.A. al S.C.Institutul de Cercetari Alimentare S.A. Bucuresti
  • Alexandru Petre, Grigore Marinescu si Vica Ene, cenzori ai S.C. Institutul de Cercetari Alimentare S.A. Bucuresti

Avocatul lui Voiculescu, Gheorghita Mateut a declarat la B1 TV ca va ataca in apel sentinta pronuntata joi de Tribunalul Bucuresti.

Gheorghe Mateut nu crede ca Dan Voiculescu va candida din nou pentru postul de parlamentar ramas vacant in urma demisiei sale, si care ar retrimite procesul la Inalta Curte, in cazul in care ar fi ales. Intrebat de B1 TV despre o astfel de probabilitate, Mateut a raspuns: “Nu se pune o asemenea problema, nici nu cred ca dl profesor isi doreste”. Judecatoarea de la Tribunalul Bucuresti care a dat sentinta este Gratiela Constantin.

La ultimul termen al dosarului, procurorul a pus in vedere instantei ca pentru infractiunea de folosire a calitatii de presedinte de partid in vederea obtinerii de foloase necuvenite a intervenit prescriptia, in timp ce pentru infractiunea de spalare de bani acest termen nu s-a indeplinit si a cerut condamnarea cu executare plus retinerea sumelor de bani obtinute din savarsirea infractiunilor.

Presedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a fost trimis in judecata in decembrie 2008 de procurorii DNA, in calitate de actionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu si Compania (Grivco) SA Bucuresti, de membru al Adunarii Generale a Actionarilor si al Consiliului de Administratie ale ICA si de membru al AGA si director general al SC ‘Bioprod’ SA Bucuresti.

Procurorii anticoruptie au retinut in sarcina acestuia infractiunile de folosire de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid a influentei si autoritatii date de aceasta calitate in scopul de a obtine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum si de spalare de bani, ambele infractiuni savarsite in forma continuata.

Practic, procurorii sustin ca 3,6 hectare de teren si un hectar de constructii in Baneasa au fost cumparate de Dan Voiculescu la un pret de 75 de ori mai mic decat cel real. O urmarire penala in timp record (in doar cateva luni) a dus la trimiterea in judecata a 13 persoane.

In acest dosar a mai fost trimis in judecata fostul administrator al SC ‘Benefica’ SA Bucuresti (firma din grupul Grivco) Jean-Catalin Sandu, pentru complicitate la infractiunea de stabilire, cu intentie, a unei valori diminuate fata de valoarea comerciala reala a bunurilor apartinand agentilor economici la care statul este actionar.

De asemenea, Gheorghe Mencinicopschi, directorul general si membru al AGA si, ulterior, al CA al ICA SA Bucuresti, a fost trimis in judecata pentru abuz in serviciu contra intereselor publice si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Sentinta va fi data de Tribunalul Bucuresti dupa ce dosarul lui Voiculescu s-a plimbat de la Tribunal la Inalta Curte  si invers de mai multe ori ca urmare a demisiilor repetate ale fostului lider PC din Parlament.

La ultimul termen de judecata, pe 29 august, instanta a audiat ultimii doi martori propusi de aparare, dupa care a constatat ca cercetarea judecatoreasca este finalizata si a ascultat pledoariile finale ale acuzarii si apararii.

Dan Voiculescu a aratat, in ultimul cuvant, ca in opinia sa exista doua nereguli in ceea ce priveste ancheta si acuzatiile din acest dosar. O prima neregula semnalata de acesta a fost aceea ca, pe parcursul urmaririi penale, el nu ar fi fost chemat niciodata in fata anchetatorilor pentru a da declaratie, in contextul in care, sustine Voiculescu, toate celelalte persoane ar fi fost intrebate in legatura cu persoana sa de catre anchetatori.

O a doua neregula semnalata de Voiculescu judecatorului de caz ar fi aceea ca, in opinia sa, nu exista nicio proba si niciun indiciu direct sau indirect care sa dovedeasca acuzatiile ce i se aduc, respectiv nu exista martori, inregistrari telefonice sau ambientale ori documente care sa dovedeasca acuzatiile ce i se aduc de cate anchetatori.

Voiculescu a mai vrut sa arate ca procurorul de caz a folosit sintagma “telepatie” in rechizitoriu pentru a face conexiunea intre el si ceilalti inculpati, dar nu si-a mai dus ideea la bun sfarsit, fiind intrerupt de judecator.

Procurorii DNA au cerut pedeapsa cu inchisoarea pentru Voiculescu, fara a individualiza insa pedeapsa.

Prejudiciul creat statului depaseste 60 de milioane de euro, iar ministerul agriculturii s-a constituit parte civila in dosar.

Cronologia perindarilor pe la diferite instante a dosarului ICA – Dan Viculescu:

  • 4 dec. 2008 – Dosarul lui Voiculescu este inaintat spre judecare la Tribunalul Bucuresti, acesta nefiind, la acel moment, parlamentar
  • 15 dec. 2008 – Voiculescu este investit in functia de senator
  • 3 martie 2009 – Dosarul este mutat de la Tribunal la Inalta Curte (ICCJ) ca urmare a investirii lui Voiculescu in functia de parlamentar
  • 28 oct. 2009 – Incepe judecarea pe fond a dosarului la ICCJ
  • 25 iunie 2012 – cu putin timp inainte de a se da o prima decizie in dosar la ICCJ, Voiculescu isi da demisia din Senat, dosarul este transferat la Tribunalul Bucuresti
  • nov-dec. 2012 – Voiculescu candideaza la parlamentare si ajunge senator. Voiculescu nu depune juramantul in Parlament in una decembrie (singurul din cei 588 de parlamentari); Cu toate acestea, Tribunalul Bucuresti considera ca acesta a fost ales ca senator, isi declina competenta si trimite pe 20 decembrie dosarul iar la ICCJ
  • 22.01.2013 – Voiculescu depune in cele din urma juramantul de senator, altfel riscand sa piarda acest statut
  • 25.01.2013 – ICCJ stabileste jedecarea de urgenta a dosarului ICA, punand termen, la cererea procurorilor DNA, pe 31.01.2013. Dosarul lui Voiculescu a fost repartizat la completul de judecata care l-a condamnat in prima instanta pe fostul premier Adrian Nastase in dosarul “Trofeul Calitatii”.
  • 28.01.2013 – Dan Voiculescu demisioneaza din nou din Parlament, pentru a treia oara.
  • 5.02.2013 – ICCJ isi declina din nou competenta in dosar si dosarul se muta din nou la Tribunalul Bucuresti.
Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.