CCR a dat castig de cauza USL: Basescu, suspendat constitutional, Blaga si Anastase, legal inlocuiti din fruntea Parlamentului

CCR a dat castig de cauza USL: Basescu, suspendat constitutional, Blaga si Anastase, legal inlocuiti din fruntea Parlamentului

by July 9, 2012 0 comments

Curtea Constitutionala a decis ca procedura de suspendare a presedintelui Traian Basescu a fost respectata si ca se justifica interimatul lui Crin Antonescu in functia de sef al statului. De asemenea, CCR a decis ca au fost legale demiterea lui Vasile Blaga de la sefia Senatului si a Robertei Anastase de la sefia Camerei Deputatilor. Singurul punct in care CCR a “intors” o decizie a guvernului USL este cel referitor la ingradirea puterilor Curtii Constitutionale. Surse apropiate de CCR au declarat pentru HotNews.ro ca votul in CCR a fost 5-4 la cele patru decizii favorabile USL. Votul decisiv a fost dat de judecatorul desemnat de UDMR, Puskas Valentin Zoltan.

Vezi mai jos cele 5 decizii-cheie ale CCR

Plenul Curtii Constitutionale a examinat luni cererea privind constatarea existentei imprejurarilor care justifica interimatul in exercitarea functiei de Presedinte al Romaniei.

“In urma deliberarilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constitutionala a hotarat: Constata ca procedura privind suspendarea din functia de Presedinte al Romaniei a domnului Traian Basescu a fost respectata. Constata existenta imprejurarilor care justifica interimatul in exercitarea functiei de Presedinte al Romaniei. Constata ca, in conformitate cu dispozitiile art.98 alin.(1) din Constitutie, interimatul functiei de Presedinte al Romaniei se asigura de presedintele Senatului, domnul George-Crin-Laurentiu Antonescu”, se arata in comunicatul dat publicitatii la incheierea sedintei Curtii.

Motivarea va fi prezentata in cuprinsul hotararii, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Hotararea este definitiva si general obligatorie si se comunica Parlamentului si Guvernului.

CCR a respins sesizarea lui Traian Basescu privind conflictul dintre el si Parlament

Curtea Constitutionala a Romaniei a respins, luni seara, ca inadmisibila cererea lui Traian Basescu de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala intre Parlament, pe de o parte, si presedinte, pe de alta parte.

Plenul Curtii a examinat luni cererea formulata de presedintele privind solutionarea conflictului. La sedinta de judecata a participat Traian Basescu.

‘In urma deliberarilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constitutionala a constatat ca cererea de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala intre Parlamentul Romaniei, pe de o parte, si Presedintele Romaniei, pe de alta parte, formulata de Presedintele Romaniei, este inadmisibila’, se arata intr-un comunicat al CCR.

Argumentatia retinuta in motivarea solutiei pronuntate de Curtea Constitutionala va fi prezentata in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I. Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei si Parlamentului.

CCR: Sesizarile privind revocarea lui Blaga si Anastase, respinse ca inadmisibile
    
Curtea Constitutionala a Romaniei a respins, luni seara, ca inadmisibile sesizarile privind revocarea lui Vasile Blaga din functia de presedinte al Senatului si a Robertei Anastase din functia de presedinte al Camerei Deputatilor.

CCR: Hotararile Parlamentului nu pot fi excluse de la controlul de constitutionalitate

Curtea Constitutionala a admis luni sesizarea PDL privind neconstitutionalitatea legii de organizare si functionare a institutiei, astfel ca hotararile Parlamentului nu pot fi excluse de la controlul de constitutionalitate.

Plenul Curtii Constitutionale s-a intrunit pentru a solutiona, in cadrul controlului anterior promulgarii, obiectia de neconstitutionalitate formulata de un numar de 67 de deputati apartinand grupului parlamentar al PDL referitoare la neconstitutionalitatea Legii nr.47/1992 privind organizarea si functionarea CCR.

“In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis sesizarea de neconstitutionalitate si a constatat ca solutia legislativa care exclude de la controlul de constitutionalitate hotararile Parlamentului care afecteaza valori si principii constitutionale este neconstitutionala”, se arata intr-un comunicat al Curtii.

————————————————-

Toate cele 5 comunicate oficiale de presa al CCR referitoare la contestatiile PDL:

COMUNICAT DE PRESA I

In ziua de 9 iulie 2012, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.a) din Constitutia Romaniei si al art.15 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, s-a intrunit pentru a solutiona, in cadrul controlului anterior promulgarii, obiectia de neconstitutionalitate formulata de un numar de 67 de deputati apartinand Grupului Parlamentar al Partidului Democrat Liberal referitoare la neconstitutionalitatea Legii nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale.
In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a admis sesizarea de neconstitutionalitate si a constatat ca solutia legislativa care exclude de la controlul de constitutionalitate hotararile Parlamentului care afecteaza valori si principii constitutionale este neconstitutionala.
Argumentatiile retinute in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si primului-ministru.

COMUNICAT DE PRESA II

1. In ziua de 9 iulie 2012, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.l) din Constitutia Romaniei, s-a intrunit pentru a solutiona sesizarile de neconstitutionalitate formulate de domnul Vasile Blaga, precum si de un numar de 28 de senatori apartinand Grupului Parlamentar al Partidului Democrat Liberal referitoare la neconstitutionalitatea Hotararii Senatului nr.24 din 3 iulie 2012 privind revocarea domnului Vasile Blaga din functia de presedinte al Senatului.
In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a respins, ca inadmisibila, sesizarea de neconstitutionalitate.
Argumentatiile retinute in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

2. In aceeasi sedinta, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.l) din Constitutia Romaniei, a solutionat sesizarile de neconstitutionalitate formulate de doamna Roberta Alma Anastase, precum si de un numar de 58 de deputati apartinand Grupului Parlamentar al Partidului Democrat Liberal referitoare la neconstitutionalitatea Hotararii Camerei Deputatilor nr.25 din 3 iulie 2012 privind revocarea doamnei Roberta Alma Anastase din functia de presedinte si de membru al Biroului permanent al Camerei Deputatilor.
In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a respins, ca inadmisibila, sesizarea de neconstitutionalitate.

Argumentatiile retinute in motivarea solutiei pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Deciziile sunt definitive si general obligatorii si se comunica Senatului, respectiv Camerei Deputatilor.

COMUNICAT DE PRESA III

In sedinta din ziua de 9 iulie 2012, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.e) din Constitutia Romaniei si al art.34 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a examinat cererea formulata de Presedintele Romaniei privind solutionarea conflictului juridic de natura constitutionala dintre Parlamentul Romaniei, pe de o parte, si Presedintele Romaniei, pe de alta parte.
La sedinta de judecata a participat Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu.
In urma deliberarilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constitutionala a constatat ca cererea de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala intre Parlamentul Romaniei, pe de o parte, si Presedintele Romaniei, pe de alta parte, formulata de Presedintele Romaniei, este inadmisibila.
Argumentatia retinuta in motivarea solutiei pronuntate de Curtea Constitutionala va fi prezentata in cuprinsul deciziei, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Presedintelui Romaniei si Parlamentului.

COMUNICAT DE PRESA IV

In sedinta din ziua de 9 iulie 2012, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.g) din Constitutia Romaniei si al art.44 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a examinat cererea privind constatarea existentei imprejurarilor care justifica interimatul in exercitarea functiei de Presedinte al Romaniei.
In urma deliberarilor, cu majoritate de voturi, Curtea Constitutionala a hotarat:
Constata ca procedura privind suspendarea din functia de Presedinte al Romaniei a domnului Traian Basescu a fost respectata.
Constata existenta imprejurarilor care justifica interimatul in exercitarea functiei de Presedinte al Romaniei.
Constata ca, in conformitate cu dispozitiile art.98 alin.(1) din Constitutie, interimatul functiei de Presedinte al Romaniei se asigura de presedintele Senatului, domnul George-Crin-Laurentiu Antonescu.
Argumentatia retinuta in motivarea solutiei pronuntate de Curtea Constitutionala va fi prezentata in cuprinsul hotararii, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Hotararea este definitiva si general obligatorie si se comunica Parlamentului si Guvernului.

————————————————————–

Context:

Sedinta Curtii Constitutionale s-a incheiat luni seara, in jurul orei 21.40, urmand sa fie dat publicitatii un comunicat de presa. CCR a dezbatut in sedinta de luni mai multe sesizari de neconstitutionalitate, printre primele discutate aflandu-se legea de modificare a CCR si revocarile din functie a presedintelui Senatului, Vasile Blaga, si a presedintelui Camerei Deputatilor, Roberta Anastase. Magistratii au dezbatut cinci din cele sapte puncte pe care le-au avut de analizat

De deciziile luate de CCR depinde atit interimatul la presedintia Romaniei, cit si validitatea unor hotariri ale Parlamentului de saptaminia trecuta, hotariri decisive in procesul de suspendare a lui Traian Basescu.

Primele sesizari discutate au fost cele referitoare la:

  • neconstitutionalitatea Legii pentru modificarea alin. (1) al art. 27 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, formulata de un numar de 67 de deputati apartinand grupului parlamentar al PDL,
  • neconstitutionalitatea Hotararii Senatului nr.24 din 3 iulie 2012 privind revocarea din functia de presedinte al Senatului a domnului Vasile Blaga si a Robertei Anastase din calitatea de presedinte si de membru al Biroului Permanent al Camerei Deputatilor.

Pe ordinea de zi se mai afla si cererea de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre Parlament, pe de o parte, si presedinte, pe de alta parte, dar si constatarea existentei imprejurarilor care justifica interimatul in exercitarea functiei de sef al statului.

De asemenea, lista sedintei este continuata de sesizari referitoare la:

  • neconstitutionalitatea Legii pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, formulata de un numar de 71 de deputati PDL,
  • neconstitutionalitatea Hotararii Parlamentului privind revocarea lui Gheorghe Iancu din functia de Avocat al Poporului, formulata de 58 de deputati PDL
  • neconstitutionalitatea Legii privind cooperarea intre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene, formulata de 26 de senatori PDL

In cazul in care dezbaterea sesizarilor nu va fi finalizata, judecatorii CCR vor continua discutiile in sedinta de marti.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.