Parchetul General: Peste 500 de dosare penale privind desfasurarea referendumului

Parchetul General: Peste 500 de dosare penale privind desfasurarea referendumului

by August 16, 2012 0 comments

Parchetele cerceteaza peste 500 dosare penale privind desfasurarea Referendumului pentru demiterea presedintelui, o parte dintre ele fiind inregistrate pe rolul Directiei Nationale Anticoruptie, precizeaza Ministerul Public, care solicita, intr-un comunicat de presa, “reprezentantilor celorlalte puteri sa se abtina de la declaratii care ar putea fi interpretate ca presiuni la adresa procurorilor”.Dosarele aflate pe rolul DNA vizeaza “cercetari cu privire la comiterea unor infractiuni prevazute de Legea nr.78/2000” privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie.

Ministerul Public precizeaza ca aceste dosare penale “nu verifica modul in care au votat cetatenii si nu sunt cercetate persoanele care au votat, ci sunt investigate posibile fraude electorale”.

Verificarile efectuate in aceste dosare au conturat mai multe tipologii de comitere a unor posibile fraude, potrivit sursei citate:

  • persoane care figureaza ca au votat atat pe listele electorale permanente cat si pe listele electorale suplimentare;
  • persoane care figureaza ca ar fi votat dar in realitate nu s-au prezentat la vot;
  • prezenta pe listele electorale suplimentare a unor persoane cu date de identificare nereale;
  • prezenta pe listele electorale suplimentare a aceleiasi semnaturi in dreptul unui numar mare de persoane;

Pentru stabilirea situatiei de fapt e necesara audierea persoanelor despre care exista indicii ca au fost trecute fictiv in listele electorale permanente sau suplimentare, calitatea acestora fiind de martor.

Audierea martorilor s-a efectuat in conformitate cu prevederile Codului de procedura penala. Potrivit art. 85 din Codul procedura penala, inainte de a fi ascultat martorul depune juramant tinand mana pe cruce sau pe biblie.

Precizarile Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie vin dupa ce presedintele interimar Crin Antonescu a cerut public, miercuri, Procurorului General Laura Codruta Kovesi, presedintelui CSM Alina Ghica si ministrului interimar al Justitiei Victor Ponta sa ofere explicatii in legatura cu natura anchetelor “in masa” pe care Parchetul General sau procurorii  DNA le desfasoara intr-un mare numar de localitati din tara.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.