Banii de la FNI au ajuns in conturile unor mari ziaristi din Romania: Cristoiu, Tatulici, Dinescu, Nistorescu

Banii de la FNI au ajuns in conturile unor mari ziaristi din Romania: Cristoiu, Tatulici, Dinescu, Nistorescu

by September 26, 2012 0 comments

Dupa aproape 12 ani de la prabusirea Fondului National de Investitii (FNI), procurorii au reusit in sfarsit sa-l trimita pe Sorin Ovidiu Vintu in judecata, iar rechizitoriul arata cum o parte din banii fraudati de la Fond au intrat in conturile unor cunoscuti ziaristi, printre care Ion Cristoiu, Mircea Dinescu, Mihai Tatulici. Anchetatorii sustin ca Vintu a reusit cu ajutorul lui Nicolae Popa sa delapideze mari sume de bani din FNI, dupa care a imaginat operatiuni economice complicate pentru a ascunde provenienta banilor.

Astfel banii au fost folosit, printre altele, pentru aportul de capital la Editura Cristoiu, plata partilor sociale cesionate de Mihai Tatulici Production SA, cumpararea de la Mircea Dinescu a actiunilor la “Catavencu” SA, achizitionarea mai multor imobile si terenuri, precum si pentru sponsorizari, în 1998 si 1999, printre beneficiari fiind UFC Rapid, Fundatia Open Romania, International Herald Tribune si Federatia Româna de Atletism.

O alta parte din sumele încasate de Vîntu de la FNI a fost folosita pentru finantarea sau creditarea firmelor proprii – Gelsor SA, Imola SA si Curentul SA, pentru constituirea sau majorarea capitalului social la societati comerciale, ca aport la capitalul SOV Invest SA sau pentru achizitionarea mai multe imobile si terenuri.

Afaceri cu Mihai Tatulici

În 20 mai 1999, SOV Invest SA a încasat de la FNI suma de 7,62 miliarde ROL, din care a virat 7,6 miliarde ROL catre Gelsor SA. La rândul ei, societatea Gelsor i-a virat lui Vîntu suma de 4,5 miliarde ROL, pe care acesta a virat-o catre Omniasig SA, reprezentând “aport la capital”. De asemenea, Gelsor SA a virat suma de 1,550 miliarde ROL în contul Imola SA – reprezentând restituire credit acordat de Vîntu, suma din care Imola a virat suma de 1,544 miliarde ROL în contul Mihai Tatulici Production SA, reprezentând “plata contract cesiune parti sociale”.

Ion Cristoiu, Mircea Dinescu si Cornel Nistorescu au beneficiat de banii lui Vintu

Pe 16 martie 1999,  SOV Invest a încasat de la FNI suma de 2,365 miliarde ROL, din care a virat catre Gelsor suma de 2,3 miliarde ROL. Acesta a virat apoi 1,3 miliarde ROL în contul lui Vîntu, dupa care 980 milioane ROL au fost investiti la Editura Cristoiu SA, reprezentând aport la capital pentru S.O.Vîntu Sorin – 670 milioane ROL, Ion Cristoiu – 300 milioane ROL şi Nicolae Popa – 10 milioane ROL.

In noiembrie si decembrie 1999, Sorin Ovidiu Vintu a virat 2,973 miliarde ROL în contul lui Mircea Dinescu, în schimbul acţiunilor la Catavencu SA.

In rechizitoriul procurorilor apare si jurnalistul Cornel Nistorescu la rubrica ‘relatii ale lui Sorin Ovidiu Vintu’ in legatura cu un contract de sponsorizare semnat in anul 1999 intre Gelsor SA şi Trustul Express (Metrobus)

Sponsorizari de miliarde de lei pentru sport

O parte din banii de la FNI s-au indreptat sub forma de sponsorizari in domeniul sportului. Astfel, in anul 1998 au primit bani UFC RAPID – 848,4 milioane lei; Fundaţia Open Romania – 680 milioane ROL.

In anul 1999, din contul Gelsor au fost platite urmatoarele sponsorizari: Fundaţia Open Romania – 2,428 miliarde ROL; International Heral Tribune – 150.000 dolari SUA, precum şi din contul Curentul SA pentru Federaţia Română de Atletism – 2,305 miliarde ROL.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.