Rapoartele DGIPI despre Omar Hayssam. Instituțiile statului erau informate “la zi” despre activitatea infracțională a teroristului
by Costel Oprea August 8, 2013 0 commentsAfacerile murdare ale lui Omar Hayssam au fost înfăptuite cu sprijinul direct al unor instituții ale statului, acesta beneficiind de protecție politică până sus, la Cotroceni. Tunurile financiare le-a dat, în special, în timpul guvernarii PSD, iar neregulile au fost acoperite sub regimul Băsescu. Aceste lucruri reies dintr-un raport întocmit de serviciile secrete ale Ministerului de Interne, din luna iulie 2006, în care se evidențiază faptul că DGIPI a întocmit periodic, din 2001, note despre faptele din afara legii ale lui Hayssam. Aceste informări, prezentate în sumar, în raport, ajungeau la instituțiile abilitate, de la conducerea IGPR și MAI până la președinție și prim-ministru.
Astfel, din raportul DGIPI reiese că atât Palatul Cotroceni, cât și Palatul Victoria, dar și MAI și serviciile secrete aveau cunoștință de intenția teroristului Omar Hayssam de a fugi din țară în 2005, că instituțiile abilitate ale statului au fost informate că sirianul își fabricase un certificat medical pentru o boală inventată, care l-a ajutat să iasă din arestul preventiv, după ce a fost pus sub acuzare pentru răpire și terorism.
În deschiderea raportului DGIPI, întocmit în iulie 2006, se arată că “la data de 05.05. și 05.06.2006, dintr-o activitate specifică, printr-o conexiune și interpretare extensivă, am sesizat potențiala intentie a inculpatului Omar Hayssam de a părăsi țara. Informațiile au fost trimise la DIICOT, IGPR, IGPF (n.r. Politia de Frontiera), secretar de stat MAI, ministru, domnul consilier prezidential Sergiu Medar”. Acest lucru înseamnă că însuși președintele Traian Basescu știa despre intenția lui Omar Hayssam de a fuge din țară. Tot în acest document se mai spune că din data de 27.11.2005, ( adică după fuga lui Hayssam), DGIPI “a fost exclusă de la orice activitate procedurală sau operativă” în cazul Omar Hayssam.
In raport sunt prezentate, în sumar, toate notele informative întocmite de DGIPI referitor la activitatea teroristului Omar Hayssam în România. Astfel, serviciul secret al MAI a informat toate instituțiile abilitate ( de la minister, IGPR, până la SRI, SIE, Președinție sau prim-ministru) despre ilegalitățile înfăptuite de sirian pe teritoriul nostru: privatizări oneroase, constituire de grupuri infracționale, de crimă organizată( trafic de armament, trafic cu mașini), evaziune fiscală, activități de terorism, prin conexiunile cu grupări islamiste extremiste ce acționau în România.
O primă notă a DGIPI care a fost întocmită pe 15 ianuarie 2001 și trimisa către IGPR, conținea date despre “sechestrarea unei persoane de către 2 legături ale lui Omar Hayssam și pretinderea restituirii unei datorii de 45 000 de dolari, garantați cu un apartament”.
În 16 februarie 2001, o notă trimisă către președinție, consilierul prim-ministrului, Constantin Silivestru și conducerea MAI, aduce la cunoștință despre “importuri de cafea și țigări fără plata plata taxelor legale și sustragerea de la impozite prin coruperea unor funcționari publici, legături folosite la cesionarea activelor de la societăți de stat prin subevaluarea patrimoniului”.
Într-o notă din 18.09.2001, DGIPI se atrage atenția asupra faptului că “Omar Hayssam, împreună cu 12 cetățeni străini sunt semnalați cu preocupări conexe terorismului, fiind susținători ai organizației islamiste “Aman”. Raportul este trimis către consilierul prezidențial Ioan Talpes, conducerea MAI și premier.
Pe 8.10.2001, este trimisă o notă către MAI și ministerul Agriculturii despre “privatizarea ilegală a SC Stanriz SA Stancuta (judetul Braila). Este o tentativă de înstrăinare a activelor și stocurilor de cereal. Însușirea despăgubirilor pentru calamități de cultură, declarate fictive”.
Într-o notă din 27.03.2002, se vorbește despre “importuri și recuperări de TVA ilegale, pe fondul coruperii unor funcționari din domeniul fiscal, exportarea de tractoare și material supuse controlului destinației finale”. Raportul a ajuns la primul-ministru, Adrian Năstase.
O nota din 31.10.2002 reclamă “deturnarea de la circuitul legal a 40 de mașini Hyunday și importarea cu serii falsificate, printr-o firmă din Insulele Virgine”. Documentul a ajuns la conducerea MAI.
În 6.11. 2002, o notă semnalează “achiziția de erbicide și plata sumei de 28.674 dolari printr-un bilet la ordin fără acoperire. A fost sesizată conducerea IGPR.
In 17.04.2002, DGIPI atrăgea atenția asupra “agravării datoriilor SC Foresta SA Nehoiu, neplata salariilor și a contribuțiilor la fondurile speciale, cu riscuri asupra siguranței publice”. A fost avertizate: MAI, IGPR, CNI, APAPS.
In 19.04.2003, o notă avertiza asupra “degradarii stării de spirit a angajaților SC Foresta Nehoiu SA și tergiversarea încheierii contractului colectiv de muncă”. De această situație erau informați consilierul prezidențial, Ioan Talpes, conducerea MAI, a IGPR și a APAPS.
În 31.07.2003, DGIPI întocmea o notă către aceleași instituții în care vorbea despre “managementul defectuos, agravarea tensiunilor în rândul salariaților și demiterea conducerii SC Sirom Foresta Nehoiu.
O nota din 25.01.2004 vorbește despre “privatizarea ilegală a SC Polirom SA Roman, obținută de Nasture Mihai ( cumnatul lui Omar Hayssam), cu sprijinul reprezentanților APAPS. Erau informați în acest sens cei din conducerea IGPR.
Pe 28.01.2004, DGIPI trimitea o notă către Parchetul de la Inalta Curte în care sesiza importul printr-o firmă a lui Hayssam “de țigări, cafea și nes, prin neplata taxelor vamale sau a impozitului pe venit”.
În data de 5.04.2004, o notă semnalează “operațiuni fictive în contabilitatea SC Agro City Center SRL, filiala Brăila în scopul sustragerii de la taxe și impozite datorate bugetului de stat”. Nota ajungea la conducerea MAI și la Parchetul General.
Pe 22.11. 2004, conducerea MAI și PNA erau atenționate de DGIPI asupra “privatizării frauduloase de la SC Moldosiv SA Vaslui”.
Pe 2.02.2005, o notă trimisă Parchetului General, semnala “demersurile întreprinse de Omar Hayssam pentru obtinerea unui diagnostic medical care sa-i asigure evitarea răspunderii penale”.
În 30.03.2005, o notă atragea atenția preăedinției și conducerii MAI asupra “pregătirii deplasării jurnaliștilor în Irak”.
În 31.01.2005, o notă a DGIPI semnala faptul că Omar Hayssam “contactează legaturi pentru obținerea de informații privind răpirea jurnaliștilor în Irak”. Nota era trimisă președinției și conducerii MAI.
În 1.04.2005, o nota a DGIPI vorbea despre “inițierea de către Hayssam a unor demersuri de contactare a unor personalități din conducerea României sub motivația că oferă resurse financiare pentru răscumpărarea jurnaliștilor, urmărind și clarificarea situației sale juridice”. Era informată în acest sens președinția și conducerea MAI.
Pe 3.04, 2005 o nota a DGIPI informa despre faptul că Hayssam “contactează legaturile sale din Irak și stabilește coordonatele trimiterii banilor”.
Pe 4.04.2005, DGIPI informează IGPR și Parchetul General despre “evaziunea fiscală, înșelaciunea și spălarea de bani a lui Mohammad Munaf”
Pe 5.04.2005, președintia , consilierul prezidențial, Claudiu Saftoiu, dar și cei conducerea MAI sunt informați despre “preocupările lui Hayssam de a contacta persoane din familia Al Kbesi.
Pe 6.04.2005, o notă a DGIPI atrage atenția că Omar Hayssam este coordonatorul constituirii unei filiere de traficanți cu preocupari pe linia scoaterii din Romania a unor autovehicole, fără respectarea prevederilor legale privind regimul vamal.
Pe 11.04.2005, DGIPI a întocmit o nota despre implicarea lui Omar Hayssam în activități de trafic de armament. Erau informați consilierul prezidential Claudiu Saftoiu și cei din conducerea MAI.
Pe 11.04.2005, o notă DGIPI dezvăluia implicarea lui Omar Hayssam și a lui Balloute Omar în afaceri legale, în sistem en-gros.
Pe 11.04. 2005, mai multe note informative despre: evaluarea activității SC Top Consulting Com SRL, a activității lui Ciolan Mirela, director economic la City Center, relatiile de afaceri cu societățile controlate de Badnouk Naoras, afacerile derulate de societățile lui Khaled Alshaar, operațiunile derulate de firmele administrate de Tahli Fadel, verificări privind societățile lui Bassan Nasta, relațiile cu societățile lui Jamal H. Hamad, Kais Khedheir, Bahary G. Ibrahim. Toate aceste informări au ajuns la președinție și conducerea MAI.
Pe 13.04.2005, o notă a DGIPI dezvăluia afacerile ilegale ale lui Hayssam prin firma SC Florin Haus Prod Com.
Pe 13.04, 2005, DGIPI informa Parchetul Genetal asupra ilegalităților din jurul firmei SC Uho International Eximp SRL.
Pe 20.04. 2005, Parchetul General primea informații despre “inginerii financiare pentru preluarea SC Rio Soft drinks SA Timișoara”.
Pe 3.08.2005 o notă a DGIPI informa instituțiile abilitate despre “operațiuni fiscale ilegale prin intermediul firmei SC Caras Forest SA Oravița”.
Toate aceste rapoarte ale DGIPI denotă faptul că instituțiile statului, de jos până sus, au fost informate permanent asupra tunurilor financiare pe care le-a dat în Romania, teroristul Omar Hayssam. El era monitorizat nu numai de DGIPI, ci și de SRI și SIE. Din păcate, aceste rapoarte au fost dosite în sertarele factorilor politici, care l-au protejat pe Hayssam, timp de cel puțin 15 ani.
No Comments so far
Jump into a conversationNo Comments Yet!
You can be the one to start a conversation.