Ministrul de Externe, Titus Corlatean: O linie de comunicare directa intre seful statului si ambasadori, ar fi fara precedent

Ministrul de Externe, Titus Corlatean: O linie de comunicare directa intre seful statului si ambasadori, ar fi fara precedent

by September 4, 2012 0 comments

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat marti, dupa intalnirea cu ambasadorii si discursul presedintelui Traian Basescu, ca mesajul transmis la Cotroceni a fost “aparent legat de politica externa”, fiind, de fapt, “un mesaj politic intern”. Intrebat cum comenteaza solicitarea presedintelui de a fi stabilita o linie de comunicare directa intre seful statului si ambasadori, ministrul Afacerilor Externe a afirmat ca o astfel de initiativa ar fi fara precedent.“Dincolo de pozitiile care in mod evident sunt fundamental diferite, legate de interpretarea proceselor politice interne, pentru ca atunci cand vorbim de procese politice interne desfasurate prin Parlament – institutie fundamentala a oricarei democratii-, prin consultarea poporului, referendum -instituie fundamentala a oricarei democratii-, aceste lucruri nu cred ca pot fi calificate in modul in care au fost calificate. Chiar mai mult decat atat, ceea ce mi s-a parit astazi a merge -cu tot respectul pentru institutia prezidentiala- prea departe a fost afirmatia ca Romania ar fi iesit, ar fi incalcat criteriile politice ale UE, criteriile politice de la Copenhaga. Daca am accepta o astfel de teza ar insemna ca Romania nu ar mai face parte din Uniunea Europeana, si asta ar fi o consecinta foarte grava”, a declarat ministrul Corlatean.

Ministrul Afacerilor Externe a precizat ca premierul va transmite partenerilor europeni o corespondenta pe tema modului in care Romania indeplineste criteriile de aderare la spatiul Schengen si criteriile din cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, adaugand ca va insista fata de corpul diplomatic romanesc “sa separam in mod clar si net aspectele de politica interna, de batalie politica, de cele care tin de interesul national romanesc”.

Ministrul Corlatean considera ca “ar fi bine sa stim sa pastram un necesar echilibru pentru a nu transmite de la Bucuresti niste mesaje care pot sa ne dazavantajeze. Unul dintre motivele pentru care am facut realmente am facut un efort institutional sa asiguram o coerenta si chiar o unitate pe marile teme, si am fost astazi prezent la intalnirea de la Cotroceni, a fost tocmai idea de a evita o dualitate a pozitiilor transmise de la Bucucresti catre partenerii europeni. Atunci cand se transmit mesaje diferite in mod clar Romania nu poate ori are dificultati in a-si atinge obiectivele, si aici ma refer doar, printre altele, la spatiul Schengen.Acesta dualitate ma preocupa si va trebui sa discut cu colegii din ministerul de Externe si cu ambadsadorii nostri pentru a asigura o corerenta si o unitate care sa serveasca exclusiv interesele statului roman.”

In ceea ce priveste intentia de a instala la Cotroceni un sistem de comunicatii direct cu ambasadorii Romaniei, anuntata de presedintele Traian Basescu, Titus Corlatean a afirmat ca acest lucru “ar fi fara precedent cata vreme intentia este de a functiona institutional corect – si Ministerul Afacerilor Externe este o institutie care a functionat corect si trebuie sa o ferim de bataliile politice”.

Ministrul s-a apus ideii de a instala canale de comunicare separate cu diplomatii romani din strainatate. “Nu cred, cata vreme institutia aceasta isi face datoria de o maniera corecta, ca trebuie sa recurgem la canale, inclusiv de comunicare, separate. Ar fi o chestiune fara precedent si personal nu sunt de acord cu aceasta”, a subliniat Corlatean.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.