Nepotismul din companiile de stat. Cazul Oltchim, si nu numai

Nepotismul din companiile de stat. Cazul Oltchim, si nu numai

by September 26, 2012 0 comments

Companiile de stat şi instituţiile publice din România au fost întotdeauna o “vacă bună de muls”, iar angajaţii ajunşi în poziţii-cheie şi-au adus aproape şi rudele.Dacă ne uităm în declaraţiile de avere ale directorilor aflaţi la conducerea celor mai mari companii de stat, vedem că, în peste 50% dintre cazuri, soţiile (sau soţii) acestora lucrează în aceeaşi întreprindere, potrivit realitatea.netLa Oltchim, de exemplu, soţia fostului director general al Oltchim, Constantin Roibu, figurează în declaraţia de avere a soţului ca salariat Oltchim. Gabriela Roibu a primit anul trecut un salariu de 32.300 lei. Şi soţia directorului general adjunct financiar Oltchim, Ion-Alin Smeu, Delia Smeu este economist în cadrul societăţii şi a primit un salariu de 26.500 lei anul trecut.

Situaţia este valabilă şi pentru directorul de Managementul Calităţii, Mediului şi Securitatea Muncii din Oltchim, Victoria Neguţ. Soţul directoarei, Gheorghe Ninel Sorinel Neguţ este şef de secţie la Oltchim şi a avut un salariu 43.400 lei în 2011.

“În mediul privat, foarte rar se acceptă angajarea ambilor soţi în aceeaşi companie. La stat, s-a mers pe acest sistem de nepotism din motive de siguranţă şi confort a locului de muncă”, spune Daniela Necefor, managing partner al firmei de resurse umane Total Business Solutions.

Potrivit consultantului în resurse umane, atunci când soţul sau soţia este unul dintre şefi, presiunea pe angajatul respectiv este mai mică. Salariatul are o viaţă mai uşoară în aceste condiţii şi un salariu sigur, chiar dacă poate fi necompetitiv pe piaţa forţei de muncă.

La CFR Călători, o altă companie aflată în prag de privatizare, nu mai puţin de 7 directori din conducerea executivă îşi au partenerii de viaţă în aceeaşi instituţie sau în servicii anexă.

Soţia lui Valentin Dorobanţu, directorul general adjunct Producţie la CFR Călători, este salariat la Informatica Feroviară (filială a Companiei Naţionale de Căi Ferate). Manuela Dorobanţu a câştigat 50.500 lei anul trecut (mai puţin decât cei 89.800 lei ai soţului).

Directorul de Material Rulant din CFR Călători, Eugen Ilie, este coleg de serviciu cu soţia Mariana Ilie – amândoi sunt salariaţi ai RTFC Iaşi (Regionala de Transport Feroviar Călători). Directorul de exploatare din CFR Călători, Iosif Szentes, a avut acelaşi angajator în 2011 ca şi soţia Ana-Maria Szentes – Centrul Naţional de Calificare şi Instruire Feroviară.

Situaţia este similară pentru directorul tehnic, Teodor Cornel Măntoiu, a cărui soţie figurează ca salariat al CN CFR SA, pentru directorul financiar contabil, Cristina Măntescu (soţul, Iulian Măntescu, este director în cadrul CNCFR SA) sau pentru directorul Revizii Vagoane, Liviu Cristian Pescăraşu (soţia este şef de serviciu la Regionala Transport Feroviar Călători Bucureşti).

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

<