Premierul Victor Ponta: In 2013 se va face reorganizarea administrativa iar in 2014 vom avea alegeri regionale

Premierul Victor Ponta: In 2013 se va face reorganizarea administrativa iar in 2014 vom avea alegeri regionale

by November 21, 2012 0 comments

Premierul Victor Ponta a declarat ca planul privind reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei va fi pus in aplicare in 2013, “anul in care schimbam in Constitutie si in 2014, odata cu alegerile pentru Parlamentul European, trebuie sa avem alegeri regionale”.In privinta structurii teritoriale, premierul a aratat ca, din punctul sau de vedere, “cea mai buna posibilitate, si realista, este de a merge pe structura actualelor regiuni de dezvoltare, pentru ca, altfel, daca deschizi Cutia Pandorei, sa incepi sa scoti judete dintr-o parte intr-alta, nu se mai termina niciodata”.

Astfel, Ponta a precizat ca “nu se pune problema” de a accepta propunerile de regiuni avansate de UDMR sau solicitarea politicienilor maghiari de a elimina din Articolul 1 al Constitutiei caracterul de stat national al Romaniei. “Nici vorba, din momentul in care am vorbit de cele opt regiuni actuale de dezvoltare. Deci sunt regiunile actuale, pe care sigur UDMR nu le doreste in actuala formula. Stiu, solicitarea lor cu statul national e de 20 ani, dar nici nu se pune problema de asa ceva”, a spus Ponta.

Premierul a apreciat ca putem avea din 2014 o noua organizare administrativ-teritoriala, “pentru ca avem pregatite actele legislative necesare, insa este in primul rand nevoie de modificarea Constitutiei, pentru ca in Constitutie nu avem trecute regiunile”.

“Proiectul nostru, care porneste de la modul in care s-a procedat in Franta, Italia, in tari cu administratie similara cu a noastra, este acela de a crea regiunile, de a da cat mai multe atributii de la guvernul central, dar si de la autoritatile locale, si aceasta tranzitie sa se faca in timp, in acelasi timp dand regiunilor principalele atributii in absorbtia fondurilor de coeziune si a fondurilor structurale”, a spus premierul.

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.