Majoritatea românilor din străinătate nu pot vota pe 9 decembrie

Majoritatea românilor din străinătate nu pot vota pe 9 decembrie

by December 5, 2012 0 comments

Cetăţenii români din străinătate îşi pot exprima dreptul de vot pe 9 decembrie doar dacă au domiciliul sau reşedinţa în ţările de adopţie. Ei vor vota pentru cei patru parlamentari din diasporă şi pentru cei doi senatori, conform Romaniei Libere.

Persoanele care au reşedinţă permanentă se prezintă la secţia de vot doar cu buletinul, în timp ce persoanele care au rezidenţă în afara buletinului au nevoie de un document emis de ţara în care se află şi care să ateste faptul că au reşedinţă în acel loc, transmite Romanialibera.ro.
Trebuie spus că persoanele aflate la studii, cele care se află în călătorii de afaceri, excursii ori cei aflaţi în trecere printr-o ţară străină şi nu se încadrează în cele două categorii de mai sus nu pot vota.

După datele publicate de Institutul Naţional de Statistică al Italiei în septembrie 2011, numărul de români rezidenţi în Italia la începutul anului 2011 era de 969 mii.

Pentru acelaşi moment, Ministerul Muncii şi al Imigraţiei din Spania menţionează cifra de 842 mii români cu reşedinţa în Spania. Rezultă o cifră totală de aproximativ 1,8 milioane de români rezidenţi în străinătate. Se pare, că alte câteva sute de mii de români au rezidenţă sau domiciliu peste ocean.

“Cetăţenii români cu drept de vot, cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, îşi exercită dreptul de vot în una dintre secţiile de votare din acea ţară în care îşi au domiciliul sau reşedinţa, în condiţiile prezentului titlu.”
Legea 35/2008

Facebook Comments

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.