Oameni de afaceri, politicieni si bancheri, implicati intr-o frauda bancara de 85 de milioane de euro

Oameni de afaceri, politicieni si bancheri, implicati intr-o frauda bancara de 85 de milioane de euro

by December 13, 2012 0 comments

Lucian Cojocaru, fost director BRD si in prezent vicepresedinte Volksbank, sefi ai sucursalelor BRD Unirii si Dorobanti si responsabili ATE Bank ar fi cercetati de DIICOT in cazul fraudelor bancare in valoare de 85 de milioane euro, iar capii afacerii ar fi Marius Locic si fratii Vasile si Dumitru Crestin, sustin surse judiciare citate de Mediafax. Potrivit surselor citate, in aceasta afacere ar fi implicati patru notari, unul dintre acestia fiind sotia lui Damian Draghici, Paula Rosenberg. Damian Draghici, consilier al premierului Ponta pentru problemele romilor, a fost ales senator pe listele USL. De asemenea, in ancheta ar fi vizata si sotia lui Marius Locic, mai sustin sursele citate. In stenograme mai apare numele deputatilor Oana Mizil si Vasile Blaga.
Volksbank a confirmat, printr-un comunicat, ca a fost prejudiciata in acest caz cu aproximativ 8 milioane de euro, precizand ca a sesizat autoritatile, inca din mai 2010, in cazul unor dosare de credit in care s-au utilizat documente falsificate. Conform bancii, creditele beneficiaza de garantii imobiliare, Volksbank Romania precizand ca a demarat procedurile de executare silita.

Procurorii DIICOTau efectuat joi dimineata circa 50 de perchezitii in mai multe localitati din tara, actiunea vizand destructurarea unui grup infractional organizat, constituit din 58 de persoane printre care 7 directori generali sau comerciali ai unor banci, se arata intr-un comunicat al institutiei. Potrivit comunicatului, acestia obtineau sau inlesneau obtinerea de credite ilegale, acordate in baza unor acte false. Este a doua lovitura data imaginii sistemului bancar dupa ce, in urma cu o luna a fost demarata o operatiune similara. Potrivit RTV, printre oamenii de afaceri suspecti se numara Marius Locic, Vasile si Dumitru Crestin. Reprezentanti ai comunitatii bancare se apara spunand ca nu au cum sa se fereasca tentative de frauda.” Unde sunt bani se vor gasi intotdeauna si hoti”, spun acestia.

  • ” Noi am sesizat inca din 2010 organelor de specialitate existenta unor banuieli privind anumite fraude din interior”, au declarat pentru HotNews oficiali ai institutiei de credit.

“DIICOT a anuntat azi, printr-un comunicat de presa ca ancheteaza un grup infractional organizat, suspectat de fraude bancare, valoarea totala a prejudiciului fiind estimat la 85 de milioane de euro.
Postul TV Money.ro  vehiculeaza numele Volksbank ca banca prejudiciata. Tinem sa precizam ca, in acest dosar, Volksbank a sesizat autoritatile, inca din mai 2010, in cazul unor dosare de credit in care s-au utilizat documente falsificate. Expunerea totala pe client si firmele afiliate, este insa de circa 8 milioane de euro, mult sub cele 85 de milioane anuntate de DIICOT. Creditele beneficiaza de garantii imobiliare. In acest caz, dupa identificarea fraudei, pe langa sesizarea autoritatilor, Volksbank Romania a demarat procedurile de executare silita. Creditele au fost de asemenea provizionate corespunzator, dat fiind ca acest caz dateaza din 2010”, se arata intr-un comunicat al institutiei de credit mentionate mai sus. Interventia Volksbank a venit ca urmare a numelor bancilor presupuse a fi implicate: BRD si Volksbank.
“Supravegherea nu se ocupa de acordarea de credite, ci se asigura ca acele credite neperformante sa fie provizionate”, declara in noiembrie guvernatorul BNR Mugur Isarescu in cadrul unui briefing de presa. Acesta a mai adaugat ca cei de la Supraveghere nu dau credite si nu supravegheaza bucata cu bucata fiecare imprumut.  “Supravegherea bancara isi face datoria”, preciza Isarescu in urma cu o luna

” Nu putem sa detectam toate incercarile de fraudare, a declarat Dan Pascariu la Money.tv. Departamentele antifrauda incearca si reusesc sa impiedice alte situatii dar scapari exista si la nivelul CIA, nu numai la nivelul bancilor din Romania. Noi discutam aici de 1 la mie poate din personalul din sistem bancar, ceea ce nu este ingrijorator. Acordarea de credite se bazeaza pe increrea intr-o intreaga retea: evaluatorul, notarul, ofiterul de credit samd”, a explicat Dan Pascariu.

  • 35 de companii luau credite in mare parte ilegale, spune DIICOT

“In fapt, se retine ca, sub coordonarea unor persoane influente din mediul de afaceri din municipiul Bucuresti, invinuitii au realizat beneficii financiare substantiale prin savarsirea de fraude bancare, respectiv prin obtinerea in mod ilegal de credite de la 2 unitati bancare, pentru un numar de 35 de societati comerciale controlate de catre membrii grupului infractional organizat”, se mai arata in comunicat

Activitatea acestora a fost sprijinita de catre 7 invinuiti avand calitatea de directori generali/ directori comerciali ai unitatilor bancare, prin coordonarea procedurii de selectie a firmelor, avizare pentru risc si de aprobare a creditelor desi documentatiile firmelor nu intruneau cerintele legale, dar si de catre 6 functionari din cadrul unitatilor bancare, in cursul  gestionarii dosarelor de creditare.

Membrii gruparii au beneficiat si de sprijinul unor evaluatori autorizati, prin intocmirea unor rapoarte de evaluare pentru bunuri imobile, la valori depasind valoarea reala, in vederea ipotecarii bunurilor cu ocazia incheierii contractelor de creditare.

Contractele de garantie ipotecara cu privire la aceste bunuri imobile erau incheiate si autentificate de catre 4 invinuite,  avand calitatea de notar public, prin supraevaluarea bunurilor imobile, raportat la valoarea de piata si la valoarea  inscrisa  anterior in contracte de vanzare – cumparare  incheiate cu privire la aceleasi bunuri, actele fiind utilizate  de catre membrii gruparii in vederea obtinerii in mod ilegal a creditelor bancare.

Valoarea totala a prejudiciului cauzat prin activitatea infractionala este de aproximativ 85  milioane de Euro.

Facebook Comments Box

No Comments so far

Jump into a conversation

No Comments Yet!

You can be the one to start a conversation.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.