Familia Monteoru si-a recuperat in instanta sediul Uniunii Scriitorilor din Romania

Familia Monteoru si-a recuperat in instanta sediul Uniunii Scriitorilor din Romania

by February 22, 2013 1 comment

Uniunea Scriitorilor din Romania (USR) trebuie sa evacueze in urmatoarea perioada sediul din Calea Victoriei-Casa Monteoru, in urma unei decizii a instantei, a declarat pentru Mediafax Nicolae Manolescu, presedintele USR, precizand ca nu se mai poate face nimic pentru salvarea sediului institutiei. Tribunalul Bucuresti a decis, in aprilie 2010, ca sediul Uniunii Scriitorilor din Romania – Casa Monteoru sa fie restituit in natura mostenitorilor familiei Monteoru (Ioana Angelescu si mama sa, Nora-Geta Angelescu Monteoru, n.r.). Casa Monteoru, situata pe Calea Victoriei nr. 115, este clasata ca monument istoric de interes national in Lista Monumentelor Istorice din Romania.
Decizia Tribunalului a fost atacata la Curtea de Apel Bucuresti.

Pe 1 februarie 2013, Curtea de Apel Bucuresti a respins recursul ca nefondat. Decizia este irevocabila.

“Trebuie sa evacuam sediul, probabil nu intr-un termen foarte lung. Am primit notificarea alaltaieri dupa-masa (pe 20 februarie, n.r.). Am avut foarte multe procese, acesta este de evacuare. Este ultima instanta, nu se mai poate face nimic”, a declarat vineri, pentru Mediafax, Nicolae Manolescu.

El a precizat ca au fost demarate procedurile pentru mutarea din Casa Monteoru intr-un alt imobil aflat in spatele Casei Vernescu, situata tot pe Calea Victoriei, dar la numarul 133.

“Avem unde sa ne ducem, in cladirea din spatele Casei Vernescu, care a fost reabilitata pe dinauntru. Avem unde ne duce. Nu asta este problema. Sigur ca nu mai sunt spatiile de aici (din Casa Monteoru, n.r.), nu mai avem sala in care sa putem sa facem lansari de carte, dar asta e. Ce sa facem?!”, a spus Nicolae Manolescu.

Nicolae Manolescu a fost intrebat de Mediafax si daca a discutat cu reprezentantii Primariei Municipiului Bucuresti sau cu cei ai Guvernului despre o posibila rascumparare a Casei Monteoru de la actualii proprietari, pentru darea din nou in folosinta USR. O astfel de situatie s-a intamplat in cazul actualului sediu al Uniunii Teatrale din Romania (UNITER), care a fost retrocedat in 2006 fostului proprietar, iar, un an mai tarziu, Primaria Municipiului Bucuresti a cumparat cladirea, pentru suma de 2,3 milioane de euro – fara taxele aferente tranzactiei, si a dat-o din nou in folosinta UNITER.

“Asta se intampla in vremuri mai bune decat acum. Si nu este vorba de acelasi tip de imobil. Ala (sediul UNITER, n.r.) e un imobil oarecare sa zic asa, iar asta (Casa Monteoru, n.r.) este imobil de patrimoniu. Eu nu cred ca cineva, la ora actuala, Primaria sau Guvernul ar avea bani sa rascumpere un asemenea imobil (Casa Monteoru, n.r.). Nu stiu, nu cred. Cel putin acum trei-patru ani, cand a inceput balamucul, noi ne-am interesat. Am intrebat, am vorbit cu Caramitru, el a prins vremuri bune si era o cladirea banala, a carei rascumparare a costat cateva milioane, aici e vorba de mai mult, presupun”, a spus Nicolae Manolescu.

Pe de alta parte, Elena Ciurezu, avocatul mostenitorilor Casei Monteoru, a confirmat vineri, pentru Mediafax, ca a fost trimisa la USR notificarea prin care scriitorii trebuie sa paraseasca imobilul Casa Monteoru.

“Decizia este irevocabila, nu mai exista nicio cale de atac”, a spus Elena Ciurezu, precizand ca mostenitorii – Ioana Angelescu si mama sa, Nora-Geta Angelescu Monteoru – vor sa intre cat mai repede in posesia imobilului. “Casa Monteoru este in continuare lasata in paragina (de USR, n.r.) si vrem sa intram cat mai repede in posesia ei”, a spus Elena Ciurezu.

Intrebata daca exista vreun proiect al mostenitorilor pentru readucerea Casei Monteoru in circuitul cultural public, Elena Ciurezu a spus: “Este prematur sa vorbesc eu despre planurile mostenitorilor. Stiu ca, la un moment dat, se dorea sa se faca un muzeu. Acum, important este sa intre in posesia imobilului, sa se renoveze. Imobilul este intr-o stare jalnica, iar renovarea presupune o serie de eforturi financiare sustinute, pentru ca, atunci cand s-a facut expertiza la fata locului, s-a vazut foarte clar situatia in care se afla imobilul. Sunt crapaturi in pereti in care iti intra mana. Nu e usor de renovat”, a spus Elena Ciurezu.

Ea a precizat ca, in acest moment, s-au finalizat toate litigiile privind restituirea Casei Monteoru mostenitorilor. “In cazul in care Uniunea Scriitorilor nu vrea sa evacueze de bunavoie imobilul, va trebui sa ajungem probabil la o evacuare”, a explicat Elena Ciurezu.

Pe de alta parte, intrebata daca mostenitorii au primit vreo oferta din partea autoritatilor romane pentru o eventuala rascumparare a Casei Monteoru, Elena Ciurezu a spus: “Nu exista o astfel de varianta. Nu a existat niciodata o propunere din partea Primariei in acest sens”.

Tribunalul Bucuresti a decis, in aprilie 2010, ca sediul din Calea Victoriei – Casa Monteoru a Uniunii Scriitorilor din Romania sa fie restituit in natura mostenitorilor familiei Monteoru, care la momentul respectiv au acuzat Uniunea ca a lasat cladirea sa se degradeze.

Procesul a fost deschis pe 29 ianuarie 2009, pe Legea 10/ 2001, de Ioana Angelescu si mama sa, Nora-Geta Angelescu Monteoru, in calitate de reclamanti, impotriva Primariei Municipiului Bucuresti – proprietarul imobilului din Calea Victoriei, cunoscut cu denumirea de Casa Monteoru si dat in folosinta Uniunii Scriitorilor din Bucuresti. Instanta a admis cererea mostenitorilor si a dispus restituirea cladirii si a terenului in natura, decizia fiind atacata cu recurs, care s-a judecat la Curtea de Apel Bucuresti, instanta care a dat din nou castig de cauza mostenitorilor familiei Monteoru.

Actiunea in instanta a fost deschisa dupa ce, in anul 2006, mostenitorii au obtinut de la Ministerul Finantelor anularea actului prin care imobilul respectiv a fost donat statului roman.

Mostenitorii Casei Monteoru aratau ca actul de donatie a Casei Monteoru, dintre Elena Lascar Catargi, fiica lui Grigore C. Monteoru, si ARLUS (Asociatia Romana a Legaturilor cu Uniunea Sovietica) s-a facut in conditiile in care Elena Lascar Catargi a fost amenintata cu arma si fortata sa doneze imobilul, cu tot ce exista in el.

De asemenea, acestia au facut solicitare la Primaria Municipiului Bucuresti pentru restituirea imobilului, ulterior adresandu-se instantei, in baza legii 10/ 2001.

Ioana Angelescu si mama sa, Nora-Geta Angelescu Monteoru, au fost cele care au revendicat Casa Monteoru, in calitate de “mostenitori directi” ai lui Grigore Monteoru.

Facebook Comments Box

1 Comment so far

Jump into a conversation
  1. Ion ALLUIION
    #1 Ion ALLUIION 25 February, 2013, 07:16

    Respectarea proprietatii,doar asa ajungem sa fim egalii Europei.Indiferent cine va stapani cladirea,important e ca aceasta sa fie salvata de distrugere si demolarea iminenta de pina acum a unor scriitori lacomi si hapsani care na stiau decat sa chefuiasca si sa sparga sticlele si farfuriile de pereti la betie,cand nu se turnau unii pe altii in celebrele sedinte de epurare comuniste.E unul din foarte rarele cazuri fericite,cand Calea Victoriei incepe sa-si recapete identitatea prin istorie si revenirea proprietarilor la matca.

    Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.